Εξαρτώμενη από τη γενναιοδωρία των περαστικών για το καθημερινό πρόχειρο φαγητό της, αυτή η αρκούδα δημιουργεί μια μοναχική και απελπισμένη εικόνα.

Αρκετός κόσμος συρρέει για να δει την Tomi, την καφέ αρκούδα στο «σπίτι» της – ένα μικροσκοπικό κλουβί δίπλα σε ένα εστιατόριο στο βουνό περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της αλβανικής πρωτεύουσας των Τιράνων.

Τραβούν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και βγάζουν selfies με το ζώο και το ταϊζουν με κέικ, γλυκά και πατατάκια. Ο ιδιοκτήτης του, σύμφωνα με την Daily Mail του δίνει περιστασιακά μπύρα για να το ξεδιψάσει. Η διάθεση του Tomi εξαρτάται από τις συνθήκες και αλλάζει συχνά. Μερικές φορές, όταν μυρίζει τα φαγητά, κουνάει τα πόδια του με τέτοιο τρόπο σε μια κίνηση επαιτείας και ατενίζει ελπίζοντας να κάνει τους επισκέπτες να του δώσουν λίγη τροφή. Περιστασιακά βάζει τα σαγόνια του ανάμεσα από τα σιδερένια κάγκελα και κολλά έξω τη γλώσσα του, ελπίζοντας και πάλι ότι κάποιος θα μπορούσε να τον ταΐσει.

Όταν η διάθεσή του αλλάζει, κάνει σπασμωδικές κινήσεις μέσα στο κλουβί του και τρέχει γύρω γύρω, ενώ κάποιες φορές δαγκώνει ακόμη και τα άκρα του κουνώντας το κεφάλι του βίαια.

Ο ιδιοκτήτης του κατηγορεί για την θλιβερή συμπεριφορά του την «ανία» και επιμένει ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να κλειδώνει τον Tomi για 24 ώρες την ημέρα. Ένας ειδικός στην μεταχείριση των ζώων δήλωσε ότι είναι το αποτέλεσμα των «εξαιρετικά μονότονων και περιορισμένων συνθηκών διαβίωσης» οι οποίες όπως πρόσθεσε, είναι «αφόρητες» γι ‘αυτόν. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, o Tomi περιπλανιόταν στα βουνά, σε δάση και ποτάμια απέναντι από το εστιατόριο όπου τώρα αποτελεί ένα τουριστικό αξιοθέατο. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του αναφέρει ότι κατάφερε με ένα όπλο και «ηρεμιστικό» να ακινητοποιήσει την αρκούδα και να την κάνει το κατοικίδιό του προς εκμετάλλευση.

Το κλουβί της αρκούδας είναι συχνά γεμάτη σκουπίδια και ζει σε άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας, αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση στη χώρα σύμφωνα με το δημοσίευμα.

bear1 bear2 bear3 bear4 bear5 bear6 bear7 bear8 bear9 bear10 bear12 bear14 bear15 bear16