Τα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεμύτισαν από τις φωλιές τους το βράδυ της Τρίτης, 12 Ιουλίου, στην Κυπαρισσία και στην Κορώνη και ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην θάλασσα, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στην περιοχή της Ελαίας, καθώς και στην παραλία Ζάγκα στην Κορώνη, οι εθελοντές του προγράμματος του «ΑΡΧΕΛΩΝ» αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής, μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών.

Όπως έκανε γνωστό ο σύλλογος, δυστυχώς κάποια από τα ίχνη αυτά δεν οδηγούσαν προς την θάλασσα, αλλά προς το πίσω μέρος της παραλίας και τον δρόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα χελωνάκια να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό συνέβη στην παραλία της Ελαίας, στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο, λόγω του τεχνητού φωτισμού που υπάρχει στο πίσω μέρος της παραλίας κατά τις βραδινές ώρες (δημοτικός φωτισμός).

Σημειώνεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο, που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα. Για τον λόγο αυτό η φωτορύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε, όπως τονίζει ο σύλλογος.

Στην περίπτωση της Κορώνης, τα πρώτα χελωνάκια έφτασαν ασφαλή στην θάλασσα και αυτό συγκίνησε εθελοντές και επισκέπτες της παραλίας του Ζάγκα που βρέθηκαν στο σημείο τις πρωινές ώρες και είδαν τα χνάρια των μικρών νεοσσών.

Καταλήγοντας, ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπογραμμίζει: «Στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με πλήθος κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων πολλοί θα έβαζαν σε δεύτερη μοίρα οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ζήτημα. Κάτι τέτοιο θα κατέληγε σε μία Ελλάδα χωρίς δάση, χωρίς παραλίες, χωρίς πουλιά, χωρίς ψάρια, χωρίς χελώνες. Το περιβάλλον μας αποτελεί κληρονομιά ανεκτίμητη και η αέναη προστασία του μας δίνει δύναμη να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά».