Το πρώτο του μπάνιο -από ανθρώπινα χέρια- έκανε σε ηλικία 184 ετών η γιγάντια χελώνα Τζόναθαν, όταν κτηνίατρος τον έκανε να… λάμπει στο νησί Αγία Ελένη στο νότιο Ατλαντικό, όπου ζει.

Ο Τζόναθαν είναι το γηραιότερο εν ζωή ζώο στον κόσμο και κάθισε υπομονετικά όσο ο κτηνίατρος του έκανε… σκραμπ με ειδικό σαπούνι και λούφα.

Η επιμονή της καθαριότητας συνδέεται με επικείμενη επίσκεψη γαλαζοαίματου σε λίγες εβδομάδες στο νησάκι του Ατλαντικού.

Ο Δρ Joe Hollins έτριψε με προσοχή το καβούκι του Τζόναθαν και απομάκρυνε κάθε βρωμιά ενώ η χελώνα μασουλούσε ήρεμα χορτάρι.

Το μπάνιο έγινε με ειδικό σαπούνι που δεν βλάπτει το καβούκι της χελώνας ενώ η λούφα απομάκρυνε απαλά τις βρωμιές χωρίς να το φθείρει.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, το μπάνιο έγινε ενόψει της επίσκεψης μέλους της βασιλικής οικογένειας για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου τον Μάιο.

Ο Τζόναθαν είχε ήδη μισό αιώνα ζωής όταν μεταφέρθηκε στο ιστορικό νησί το 1882 και άρχισε ειδική δίαιτα πολλών θερμίδων επειδή διατυπώθηκαν φόβοι για την κατάσταση της υγείας του.

«Στο παρελθόν οι φροντιστές του Τζόναθαν είχαν μια χαλαρή εποπτεία στο νησί οπότε νομίζω αυτό ήταν το πρώτο του μπάνιο», δήλωσε ο κτηνίατρος.

«Κάναμε καλό σκραμπ επειδή περιμένουμε βασιλικό επισκέπτη που θα συναντήσει τον Τζόναθαν και θέλαμε να δείχνει στα καλύτερά του», πρόσθεσε, «δείχνει πολύ πιο καθαρός και μάλλον απόλαυσε την περιποίηση. Ήταν ακίνητος σαν άγαλμα όσο τον έπλενα οπότε δεν ξέρω αν του άρεσε η αίσθηση του τριψίματος ή αυτή του πρώτου μπάνιου».

Ο Τζόναθαν είχε μεταφερθεί στο νησί ως δώρο από τις Σεϋχέλλες στον κυβερνήτη. Κατά τη διαμονή του εκεί έχει «δει» 28 Βρετανούς κυβερνήτες αλλά και τους Βρετανούς μονάρχες από τον Γεώργιο IV ως την  Ελισάβετ.

Παρότι έχει χάσει την αίσθηση της όσφρησης και η όρασή του φθίνει, η υγεία του Τζόναθαν θεωρείται καλή.

Μετά το θάνατο της χελώνας Harriet στα Γκαλαμπάγκος σε ηλικία 175 ετών, το 2005, ο Τζόναθαν θεωρείται το γηραιότερο εν ζωή ζώο στον κόσμο.

elwna5 elwna4 elwna3 elwna2 elwna1