Δέκα ημέρες μετά την έκρηξη, που σημειώθηκε σε δύο αγωγούς της China National Petroleum και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν περίπου 1.500 τόνοι πετρελαίου στην Κίτρινη Θάλασσα, η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι κατάφερε να ελέγξει την πετρελαιοκηλίδα στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, κοντά στο λιμάνι του Νταλιάν.

«Καταφέραμε να συλλέξουμε το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου», αναφέρει ο Τσεν Αϊπίνγκ, ένας από τους υπεύθυνους της υπηρεσίας ναυτιλιακής ασφάλειας, σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Οι κινεζικές αρχές έχουν δηλώσει ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει έκταση 435 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι φτάνει τα 946 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Την Κυριακή το απόγευμα συνολικά 41 πλοία και 1.200 βάρκες είχαν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας προς το βορρά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα η επιχείρηση ήταν επιτυχής, η πετρελαιοκηλίδα καθαρίστηκε και δεν έφτασε στα διεθνή ύδατα.

Ένα μέρος του λιμανιού, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά της νοτιοανατολικής Κίνας, είχε κλείσει μετά την εκδήλωση της μόλυνσης, όμως σταδιακά έχουν ξεκινήσει και πάλι οι επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας.