Η κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων μπορεί να θεωρείται κάτι το δεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα, όμως, η κατασκευή τους κινείται ακόμη με ρυθμούς χελώνας, παρουσιάζοντας πολλαπλά προβλήματα, παρά τις ανακοινώσεις προγραμμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανά περιόδους.

Ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ήταν κι αυτό που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου δύο χρόνια. Το πενταετές πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στόχευε, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή 1.233 σχολείων με βιοκλιματικές εφαρμογές και την αναβάθμιση ακόμη 500 σχολειών, 100 κλειστών γυμναστηρίων και 500 αύλειων χωρών.

Η χρηματοδότησή του, όπως είχε ανακοινωθεί, θα έφθανε το 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα εξασφαλιζόταν μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ ένας μέρος θα καλυπτόταν μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα αναφερόταν στην κατασκευή 833 βιοκλιματικών νηπιαγωγείων, εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα μόλις 80. «Αυτοί οι αριθμοί ήταν δυσθεώρητοι και οι στόχοι που είχαν μπει πολύ δύσκολοι. Το πρόγραμμα αυτό αναθεωρήθηκε και ακόμη αναθεωρείται», σχολιάζει σε σημερινό δημοσίευμα της Real News ο πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτης Κερχουλάς.