Μια 18χρονη όρκα πέθανε στο θαλάσσιο πάρκο SeaWorld στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε χθες το ίδιο το πάρκο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για τη διαβίωση των θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Η θηλυκή φάλαινα ονόματι Unna ήταν η τρίτη που πεθαίνει στο συγκεκριμένο πάρκο το τελευταίο 6μηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του SeaWorld η φάλαινα πέθανε από επίμονη μόλυνση από τον μύκητα Candida. «Η φάλαινα δεχόταν φροντίδα από ειδικούς από όλη τη χώρα», ανέφερε η ανακοίνωση, «παρότι υπήρχαν ενδείξεις πως η θεραπεία είχε θετικά αποτελέσματα, η Unna παρέμενε σε σοβαρή κατάσταση με φροντίδα επί μονίμου βάσεως».

Για τα ακριβή αίτια θανάτου θα ακολουθήσει νεκροψία.

Το SeaWorld έχει δεχθεί έντονη κριτική ειδικά μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του 2013 με τίτλο «Blackfish» που παρουσίαζε τη σκληρότητα της αιχμαλωσίας και της έκθεσης των φαλαινών στο κοινό.

Η ταινία, την οποία το SeaWorld χαρακτήριζε ανακριβή και παραπλανητική, διερευνούσε και τις συνθήκες θανάτου της εκπαιδεύτριας  του πάρκου Dawn Brancheau το 2010, την οποία η όρκα με την οποία «συνεργαζόταν» τράβηξε κάτω από το νερό και έπνιξε.

Το SeaWorld στο San Diego ανακοίνωσε πως σκοπεύει να σταματήσει τα σόου με φάλαινες αλλά τα πάρκα σε άλλα μέρη της Αμερικής θα συνεχίσουν, κρίνοντας πως οι συνθήκες ζωής για τις όρκες είναι καλές.

Οι πολέμιοι των πάρκων αυτών λένε πως είναι απάνθρωπο να περιορίζει κάποιος αυτά τα έξυπνα ζώα που αγαπούν την ελευθερία των ανοιχτών θαλασσών σε πάρκα όπου εξαναγκάζονται να κάνουν διάφορα νούμερα σε σόου που θυμίζουν τσίρκο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.