Άβολες αλήθειες πίσω από το δάγκωμα του καρχαρία

Το τέρας των θαλασσών και η αδηφάγα όρεξή του!


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:15
14/08/2015
Άβολες αλήθειες πίσω από το δάγκωμα του καρχαρία
13
loading

Και μόνο η αναφορά του ονόματός του είναι αρκετή να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους περισσότερους από μας.

Και βέβαια φταίει εδώ και μάλιστα πολύ το Χόλιγουντ, που μας έχει βομβαρδίσει με ανακριβείς αναπαραστάσεις του καρχαρία δικαιολογώντας έτσι τον σχεδόν παράλογο φόβο μας με τον μέγα θηρευτή των θαλασσών.

Οι μύθοι που περιβάλλουν τον καρχαρία και πολλοί είναι και καλά ριζωμένοι στη λαϊκή συνείδηση, αφού είναι μάλλον ευκολότερο να τον παρουσιάζεις ως άσπλαχνο κτήνος που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμά του παρά να σκιαγραφείς το ακριβές πορτρέτο του, που δείχνει εξάλλου πόσο υπέροχο ζώο είναι.

Τα σπαράγματα αλήθειας που ελλοχεύουν μέσα στην τόση παραπληροφόρηση και προπαγάνδα εναντίον του είναι όμως αρκετά να φωτίσουν τη ζωή και τις συνήθειές του, έστω κι αν χάνονται κάτω από τόνους λάσπης αναξιόπιστων πληροφοριών αλλά και ηθελημένων προσπαθειών να παραμείνει το αδηφάγο τέρας των νερών.

Καλοκαιράκι είναι λοιπόν, ας δούμε μια σειρά από δεδομένα για τον καρχαρία και τις διατροφικές του συνήθειες…

Οι καρχαρίες δεν μας μπερδεύουν με φώκιες

shhharattacc1

Όπως κι εμείς δοκιμάζουμε πολλές φορές λιχουδιές πριν τις αγοράσουμε, έτσι κι ο καρχαρίας δεν δαγκώνει πάντα επειδή πεινάει. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι δεν μας μπερδεύει πάντα με θαλάσσια λιοντάρια και φώκιες, καθώς έρευνες υποδεικνύουν ότι το μοτίβο των δαγκωμάτων του στον άνθρωπο είναι διαφορετικό από τα θαλάσσια ζώα. Αντίθετα λοιπόν με τον βίαιο και άγριο τρόπο που επιτίθεται στις φώκιες, ο μεγάλος λευκός φαίνεται να περιορίζει την ένταση της σιαγόνας του όταν χτυπάει άνθρωπο, κάτι που υποδεικνύουν εξάλλου τα ελαφρά τραύματα που φέρουν συνήθως τα ανθρώπινα θύματά του.

Κορυφαίος θηρευτής καθώς είναι, ο μεγάλος λευκός δεν φοβάται τίποτα και συχνά χώνει τη μύτη του στα πάντα από απλή περιέργεια. Και μιας και δεν έχει χέρια, το στόμα και τα δόντια του κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά. Όσο για τον βασικό λόγο που δεν περιλαμβανόμαστε στις διατροφικές του συνήθειες, είναι γιατί δεν έχουμε αρκετό λίπος…

Οι καρχαρίες προτιμούν τους άντρες

shhharattacc2

Δεν ξέρουμε τι φταίει, αλλά αυστραλιανή έρευνα που κατέγραψε τις παγκόσμιες επιθέσεις καρχαρία σε μια περίοδο 30 ετών (δημοσιεύτηκε το 2011) έδειξε ότι οι άντρες είναι οι αγαπημένοι τους: το 84% των επιθέσεων καρχαρία σε άνθρωπο αφορούν σε άντρες και άλλο ένα 89% των απωλειών ζωής από δάγκωμα καρχαρία είναι επίσης γένους αρσενικού.

Οι έρευνες για τις διατροφικές συνήθειες του καρχαρία έχουν γίνει στις μέρες μας ιδιαίτερα ακριβείς και μια σειρά από ενδιαφέροντα στατιστικά έχουν συλλεχθεί. Ξέρουμε από διαχρονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (που κράτησε από το 1956-2008) ότι οι περισσότερες επιθέσεις καρχαρία γίνονται σε σέρφερ με ασπρόμαυρες στολές, μέρα Κυριακή, κατά τη διάρκεια της νέας Σελήνης και στα ρηχά. Η πιθανότητα να δαγκωθεί το θύμα στο πόδι είναι διπλάσια από κάθε άλλο σημείο του σώματός του και πέντε φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα να του αρπάξει ο καρχαρίας το χέρι…

Κίνδυνος στα ρηχά νερά

shhharattacc3

Οι περισσότεροι αισθανόμαστε ασφαλείς όταν πατώνουμε, αν και όταν μιλάμε για καρχαρίες, πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, οι περισσότερες επιθέσεις καρχαρία λαμβάνουν χώρα στα ρηχά, εκεί που συνωστίζονται εξάλλου οι περισσότεροι λουόμενοι. Παρά τη μεγαλύτερη συχνότητα δαγκωμάτων στα ρηχά όμως, φαίνεται ότι οι επιθέσεις στα βαθιά νερά είναι σοβαρότερες και πολλές φορές θανατηφόρες.

Από το 1907-2010, οι 201 από τις 210 επιθέσεις του μεγάλου λευκού σε άνθρωπο έλαβαν χώρα στα ρηχά (λιγότερο από 2 μέτρα βάθος), με τα ποσοστά να κυμαίνονται σε αντίστοιχα μεγέθη και για τα άλλα δημοφιλή είδη καρχαρία. Ο καρχαρίας-τίγρης της Χαβάης, που τρέφεται εξάλλου στα ρηχά, επιτέθηκε εφτά φορές σε άνθρωπο μόνο το 2012. Και βέβαια παραμένει το Νο 2 σε επιθέσεις στον άνθρωπο, πίσω μόνο από τον μεγάλο λευκό, αν και αυτός πιθανότατα δεν θα σταματήσει την επίθεση όταν αντιληφθεί ότι το θύμα είναι άνθρωπος…

Οι κατά συρροή δολοφόνοι της θάλασσας

shhharattacc4

«Τα Σαγόνια του Καρχαρία» σκιαγράφησαν την εικόνα του αδηφάγου λευκού καρχαρία που καραδοκεί για ανθρώπους και χτυπά με ακρίβεια και πρόγραμμα serial killer. Αν αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους με φώκιες, τότε η κινηματογραφική περιγραφή είναι κατάφωρα αληθής και ακριβέστατη όσον αφορά στις θηρευτικές του συνήθειες. Μελέτη του 2009 ήταν αυτή που έδειξε τις στρατηγικές κατά συρροή δολοφόνου που εφαρμόζει ο μεγάλος λευκός: καραδοκεί όντως για τη λεία του σε συγκεκριμένα «βοσκοτόπια» και παραμένει αθέατος από τους περαστικούς, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για αιφνιδιαστική επίθεση.

Επιδεικνύοντας μια λογική κυνηγιού σχεδόν ανθρώπινη, ο μεγάλος λευκός δεν επιλέγει την περιοχή του απλώς και μόνο από τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει τροφή, αλλά από τον ιδανικό συνδυασμό ποσότητας τροφής και ευκολίας επίθεσης. Επίσης, η μάθηση περιλαμβάνεται στην ατζέντα του καρχαρία, καθώς μεγαλώνοντας ηλικιακά γίνεται ολοένα και περισσότερο η γνωστή μηχανή θανάτου, αναπτύσσοντας μεγαλύτερη ακρίβεια στις επιθέσεις και περιορίζοντας έτσι τα όρια της περιοχής κυνηγιού του.

Κοντολογίς, οι θηρευτικές τακτικές του μεγάλου λευκού ομοιάζουν στις στρατηγικές του κατά συρροή δολοφόνου, με ομάδα εγκληματολόγων να αναγνωρίζει κοινά πρότυπα θανάσιμης συμπεριφοράς. Η διαφορά είναι φυσικά ότι ο καρχαρίας κυνηγά επειδή πεινάει και όχι για ικανοποίηση του ψυχωτικού ψυχισμού του…

Η παγκόσμια πρωτεύουσα των επιθέσεων καρχαρία

shhharattacc5

Η New Smyrna Beach της Φλόριντα είναι ένα ηλιόλουστο παραθαλάσσιο μέρος που έχει τουρισμό όλο τον χρόνο. Και όταν λέμε τουρισμό, δεν εννοούμε μόνο ανθρώπινο, καθώς λογίζεται εδώ και χρόνια η παραλία που προτιμούν οι καρχαρίες όταν θέλουν να γευτούν την ανθρώπινη σάρκα. Υπολογίζεται ότι καθένας που έχει κολυμπήσει στα νερά της έχει βρεθεί κάπου 3 μέτρα μακριά από καρχαρία, αν και παρά τα τόσα περιστατικά, απώλεια ζωής δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο θέρετρο της Φλόριντα. Κι αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί οι καρχαρίες που καραδοκούν στα ρηχά δεν είναι ο μεγάλος λευκός, αλλά μικρότερα είδη.

Και όπως είπαμε, πρόκειται σχεδόν πάντα για τσιμπολόγημα περιέργειας παρά για κανονική φονική επίθεση, αφού ο άνθρωπος δεν περιλαμβάνεται στο μενού του καρχαρία. Επιστροφή στη New Smyrna τώρα, εκεί που οι επώδυνες μεν, ακίνδυνες δε επιθέσεις καρχαρία σε άνθρωπο είναι τόσο κοινές που όταν δυο άντρες δαγκώθηκαν από καρχαρία μια Κυριακή του Οκτωβρίου του 2014, οι δημοτικές αρχές δεν μπήκαν καν στον κόπο να κλείσουν την παραλία!

Παλεύοντας με τους καρχαρίες

shhharattacc6

Οικολογικές οργανώσεις μάς έχουν βομβαρδίσει όλα αυτά τα χρόνια με στατιστικά για να μας πείσουν ότι το να δαγκωθείς από καρχαρία είναι στατιστικά αντίστοιχο με το να χτυπηθείς από κεραυνό. Κι ενώ αυτό μπορεί να είναι μαθηματικά ακριβές, για τον κεραυνό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άπαξ και σε βάλει στο μάτι, τι γίνεται όμως τον καρχαρία; Μπορείς να τον παλέψεις, στην απειροελάχιστη έστω αυτή πιθανότητα που θα θελήσει να σε κατασπαράξει;

Το να τον κοπανήσεις στη μύτη δεν είναι η καλύτερη στρατηγική, ούτε φυσικά να το παίξεις ψόφιος κοριός. Η καλύτερη κίνηση είναι να πας για τα μάτια: αυστραλός δύτης που λίγο έλειψε να χάσει το κεφάλι του από επίθεση μεγάλου λευκού βρήκε ότι όταν πήγε να του βγάλει το μάτι, το «τέρας» τον απελευθέρωσε. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποφεύγετε τις ακτές τις Κυριακές, να φοράτε πολύχρωμες καταδυτικές στολές, να μην κολυμπάτε στη νέα Σελήνη και αν είστε άντρας, να αποχαιρετίσετε μια και καλή τη θάλασσα!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Μιχαλης Κου.

  Εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι τους λεμε δολοφονους.....Ειναι φυσιολογικο οταν πεινανε να πρεπει να τρωνε......Εμενα προσωπικα εαν μου ελεγαν οτι σε αυτη την θαλασσα εχει καρχαριες,δεν υπηρχε περιπτωση να πεσω για κολυμπι.......Αυτοι κολυμπανε,κανουν σερφ......Και οι καρχαριες απο κατω τους βλεπουν σαν φαι.......Δηλαδη ελεος.......Εμεις δηλαδη που σκοτωνουμε για να φαμε,για πλακα,για αστειο,τι ειμαστε?????

 2. avatar Μανολια

  τι ωραια που τρωει τους ΑΝΤΡΕΣ!! αντρες πηγαινετε για βουτιες μην καθυστερειτε καθολου!!

 3. avatar συκια

  τους αντρες......; ουαουυυυυυυυυ!!!!

 4. avatar ineth

  Συμπληρώνω. Οι καρχαρίες πέρα από τα ορατά δόντια έχουν στον φάρυγγα μια ακόμα συστοιχία δοντιών γνωστή ως φαρυγγόδοντες. Στην ουσία είναι μια μορφή μύλου που πολτοποιεί ότι περάσει ανάμεσά τους. Ο δύσμοιρος γάλλος που καταπόθηκε στην Ρεουνιον πριν μερικά χρόνια δέχτηκε επίθεση από κάτω από καρχαρία Τϊγρη και όλοι όσοι ειδαν την επίθεση λένε πως είδαν τον καρχαρία να πετάγεται έξω απο το νερό με τον άντρα να χάνεται μέσα στο στόμα. Πολύ φόβάμαι πως ο άντρας αυτός πολτοποιήθηκε από την συστοιχία αυτή αργά και βασανιστικά. Για να ολοκληρωθεί όμως μια τέτοια επίθεση μιλαμε για καρχαρία άνω των 4 μέτρων. Αν ψάξετε τις αναφορές για επιθέσεις θα δείτε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες.

 5. avatar ineth

  ΟΚ λοιπόν, ακόμα και ένας μεγάλος λευκός φοβάται ακόμα και μια απλή φώκια. Αν δεν έχει καταφέρει συντριπτικό πλήγμα μπορεί αν περιμένει ώρα μέχρι να πεθάνει από αιμοραγία ένα θύμα του μια και ξέρει πως ένα ζωηρό γεύμα μπορεί να του στοιχίσει έστω και ένα μάτι. Για έναν θηρευτή, ακόμα και για έναν με τόσα αισθητήρια όργανα αυτό σημαίνει μόνο μια λέξη. ΤΕΛΟΣ.

  ΔΕΝ προτιμάνε τους άντρες απλώς λόγω δραστηριοτήτων οι άντρες είναι πιο εκτεθειμένοι στο περιβάλλον του καρχαρία.

  Σε γενικές γραμμές καλό άρθρο όμως.

  Συμπληρώνω. Οι καρχαρίες δεν είναι ψάρια. Οι ταξινομιστές έχουν διαχωρήσει την οικογένεια των ελασματοβραγχίων όπου ανήκουν σε δική τους οικογένεια κοντά στα ψάρια.
  Οι καρχαρίες δεν έχουν κόκκαλα. Αντίθετα έχουν έναν μαλακό χόνδρο και για αυτό δεν έχουμε απολιθόματα καρχαριών παρά μόνον δόντια τους και κομμάτια από το κρανίο και τα σαγόνια.

  Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση οι καρχαρίες έχουν εξαιρετική όραση.
  Για τον εντοπισμό της λείας τους από απόσταση βασίζονται σε διάφορα αισθητήρια όργανα. Το κύριο όπως και στα..... ψάρια είναι η πλευρική γραμμή. Μια σειρά αισθητήρων που τρέχουν στα "πλευρα" και που αντιλαμβάνεται την διαφορά πίεσης κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο. Ανάμεσα στο ρύγχος και τα μάτια υπάρχει ένας μηχανισμός που ονομάζεται Κύστες Λορεντζίνι. Δουλειά τους κυρίως είναι η ανίχνευση βιοηλεκτρισμού.
  Η όσφριση, μετά την πεταλούδα οι καρχαρίες έχουν την καλύτερη αίσθηση όσφρησης από όσο γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

 6. avatar ineth

  είναι αρκετή να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης στους περισσότερους............
  Μάλλον εννοούσες φόβο αδερφέ. Δεν είναι λάθος να αφήνεις κανέναν αλλο να διαβάζει το κείμενο πριν το ανεβάσεις.

 7. avatar Cristin

  Το άρθρο είναι ντροπιαστικό και κατάπτυστο... αφού αφήνει υπονοούμενα για το σεξουαλικό προσανατολισμό ενός γλυκύτατου πλάσματος όπως είναι ο ... καρχαριούκος!

  1. avatar Thanatos

   απο τοτε που μαφησε η μωβ η σουρτουκα η κακοριζικη γλυκεια κουβεντα δεν ειχα ακουσει απο θηλυκο... merci bien μαναρ κριστιν

 8. avatar Christinaxs

  Στους καρχαριες αρεσει το λιπος. Οι γυναικες εχουν περισσοτερο λιπος. Οι καρχαριες προτιμουν τους αντρες. Λογικο...

 9. avatar Thanatos

  οι καρχαριες προτιμουν τους αντρες........
  αυτες τις γενικουρες να τις κρατησεις για παρτη σου μπηστ.....
  δε θα μου βγαλεις εμενα χουγια....

  1. avatar Σατανάς

   απ αυτό περιμέναμε να κρίνουμε...

   1. avatar loulitsa…….!

    satanas εισαι , αμα δε το δειχνεις κιολας θα σε κανουν εξωση.....
    παλια σου τεχνη.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει