Έρευνα για τον θάνατο του διασημότερου λιονταριού της Ζιμπάμπουε, του Σέσιλ, το οποίο σκότωσε ένας Αμερικανός οδοντίατρος, ξεκίνησαν οι αμερικανικές αρχές προστασίας της πανίδας.

«Διεξαγάγουμε έρευνα σχετικά με τον θάνατο του #Cecilthelion. Η έρευνα θα φθάσει εκεί που την οδηγούν τα γεγονότα. Ζητάμε από τον γιατρό (Ουόλτερ) Πάλμερ ή τον εκπρόσωπό του να επικοινωνήσει αμέσως με τη USFWS» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ, η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάπτυξη της άγριας ζωής στην χώρα.

Η έρευνα, διαβεβαίωσε, θα φθάσει εκεί που την οδηγούν τα γεγονότα. «Ζητάμε από τον γιατρό Πάλμερ ή τον εκπρόσωπό του να επικοινωνήσει αμέσως» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο διευθυντής της υπηρεσίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του λιονταριού «τραγική», ενώ επισήμανε ότι η αμερικανική υπηρεσία δε μπορεί να εντοπίσει τον οδοντίατρο, ο οποίος κρύβεται προκειμένου να αποφύγει την δημόσια κατακραυγή.

Ο Ουόλτερ Πάλμερ, ηλικίας 55 ετών, σκότωσε τον Σέσιλ στις αρχές Ιουλίου αφού κατάφερε να το οδηγήσει εκτός του εθνικού πάρκου της Ζιμπάμπουε όπου ζούσε προστατευμένο. Στην συνέχεια το τραυμάτισε με βέλη, το σκότωσε με καραμπίνα, το έγδαρε και τέλος το αποκεφάλισε.

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών της Ζιμπάμπουε βρίσκονται δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στο κυνήγι, το οποίο στοίχισε 50.000 δολάρια στον οδοντίατρο από τη Μινεσότα. Ο διοργανωτής του σαφάρι Τεό Μπρόνκχορστ συνελήφθη χθες καθώς «δεν εμπόδισε το παράνομο κυνήγι». Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Όνεστ Ντλοβού, ιδιοκτήτης της φάρμας όπου εντοπίστηκε το νεκρό ζώο.

Ο θάνατος του Σέσιλ έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Κόσμος συγκεντρώνεται έξω από το ιατρείο του οδοντιάτρου για να διαμαρτυρηθεί, ενώ πολλοί ζητούν να εκδοθεί στη Ζιμπάμπουε για να δικαστεί για λαθροθηρία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει το αίτημα περί έκδοσης του Πάλμερ έπειτα από τη συλλογή 100.000 και πλέον υπογραφών.

Οι εκκλήσεις άλλωστε εντείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο εκτός των ΗΠΑ- μεταξύ αυτών μία γερουσιαστής στην πολιτεία της Μινεσότα- προκειμένου ο Ουόλτερ Πάλμερ να βρεθεί στο επίκεντρο μιας δικαστικής έρευνας.

«Το να βάζει δόλωμα και να σκοτώνεις ένα ζώο που ανήκει σε ένα είδος υπό απειλή, όπως αυτό το αφρικανικό λιοντάρι, στο πλαίσιο ενός αθλήματος, δε μπορεί να χαρακτηριστεί κυνήγι, αλλά επίδειξη σκανδαλώδους και αναίσθητης σκληρότητας» δήλωσε χθες η Μπέτι Μακόλουμ.

Η ίδια ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την USFWS «να ξεκινήσει μία έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν η αμερικανική νομοθεσία παραβιάστηκε σε ό,τι αφορά τη συνωμοσία, τη διαφθορά ξένων αξιωματούχων και της λαθροθηρίας προστατευόμενων ειδών ή ζώων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.