Ένα ανεξέλεγκτο περιβαλλοντικό δράμα εκτυλίσσεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου, τα οποία βλέπουν τη λιγοστή τους έκταση να καλύπτεται από βουνά σκουπιδιών που παράγει η τουριστική βιομηχανία.

Το φαινόμενο όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Realnews, υποβαθμίζει δραματικά το νησιωτικό περιβάλλον.

Οι τοπικές αρχές δεν διστάζουν να παραδεχτούν ότι ρίχνουν επικίνδυνα απόβλητα στις χωματερές και μη έχοντας άλλη επιλογή βάζουν φωτιά στα σκουπίδια με αποτέλεσμα να προκαλείται ανυπολόγιστη βλάβη στο έδαφος, στις ακτές και στους υδροφόρους ορίζοντες.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η εικόνα από την πρόσφατη νεροποντή στην Άνδρο που είχε σαν αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να διασκορπιστούν μέχρι και τη γνωστή παραλία του νησιού, Σχοινιά.

Παρά την καταστροφή, οι δημοτικές αρχές έδωσαν εντολή για επαναλειτουργία της χωματερής καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένας χώρος υγειονομικής ταφής από τη στιγμή που το 40% του νησιού είναι περιοχή ΝATURA.

Στην Πάτμο, οι τοπικές αρχές έχουν βρει περιοχή για κατασκευή ΧΥΤΑ οι κάτοικοι όμως εξακολουθούν να υφίστανται τα δεινά των παράνομων χωματερών.

Τα έργα σταμάτησαν ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του χώρου καθώς ο εργολάβος έχει παύσει κάθε εργασία από τον Σεπτέμβριο, περιμένοντας την αποπληρωμή οφειλής της τάξεως των 43.000 ευρώ.