Ένας εξαιρετικά σπάνιος γιγαντιαίος αρουραίος φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από ομάδα επιστημόνων, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των κατοίκων πως το τρωκτικό δεν είχε εκλείψει.

Ο «Uromys Vika», ο γιγαντιαίος αρουραίος που είναι γνωστός ως «ένα από τα πιο σπάνια τρωκτικά στον κόσμο», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εντοπίστηκε σ’ ένα απομονωμένο σημείο του πλανήτη – το νησί Βανγκούνου των Νησιών του Σολομώντα.

Το είδος είχε ανακαλυφθεί το 2017, αλλά πρόσφατα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης υποστήριξαν πως τράβηξαν 95 διαφορετικές φωτογραφίες τεσσάρων τρωκτικών Urorys Vika όταν άφησαν στην ύπαιθρο λάμπες γεμάτες σησαμέλαιο. Κι αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που καταγράφουν την ύπαρξή του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πιστεύεται πως το ένα τρωκτικό ήταν αρσενικό και τα άλλα τρία θηλυκά.

«Ζουν σε δέντρα, τρώνε καρύδες»

Κι ενώ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το είδος, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι τεράστια. Μάλιστα, φτάνουν στο μέγεθος ενός ανθρώπινου μωρού. «Ο σπάνιος γιγαντιαίος αρουραίος είναι τουλάχιστον διπλάσιος από έναν κοινό αρουραίο. Κατοικεί σε δέντρα και μπορεί να μασήσει καρύδες με τα δόντια του», ανέφερε το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην ανακοίνωσή του.

Οι ερευνητές, στο μεταξύ, παρατήρησαν πως τα τρωκτικά έχουν ιδιαίτερα μακριές ουρές και πολύ μικρά αυτιά. Το είδος φυσικά και βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης σύμφωνα με τον οργανισμό International Union for Conservation of Nature’s Red List. Η περιοχή όπου ζει είναι απλά ένα μικρό νησί και το δάσος όπου βρέθηκαν ολοένα και συρρικνώνεται λόγω της αποψίλωσης.

«Το να πάρουμε φωτογραφίες του γιγαντιαίου αρουραίου του Βανγκούνου είναι ιδιαίτερα θετικό προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το είδος», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Τάιρον Λέιβερι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.