Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει 6,4 δις. δολ. σε πράσινες ενεργειακές τεχνολογίες κατά τη διάρκεια των επόμενων 15 μηνών προσφέροντας επιδοτήσεις ύψους 1,9 δισ. δολ. ενώ το υπόλοιπο της επένδυσης είναι πιθανό να προέρχονται από περίπου 142 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι: Fuji Electric Holding, Toda Kogyo Corp, Toshiba Corp, Sharp Corp και Panasonic.

Οι επενδύσεις θα γίνονται σε ένα ευρύ φάσμα πράσινων τεχνολογιών, όπως καύσιμα αυτοκινήτων, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, συστήματα φωτισμού με LED και ηλιακούς συλλέκτες. Οι επενδύσεις των 6,4 δισ. δολ. αναμένεται να δημιουργήσουν άμεσα περίπου 10.000 θέσεις εργασίας εντός των επόμενων 15 μηνών, καθώς οι εταιρείες θα επεκτείνουν τις υποδομές παραγωγής τους καθώς και την παραγωγική τους ικανότητα.

Άλλες βιομηχανίες που παρέχουν υπηρεσίες και πράσινα προϊόντα θα συμβάλουν έμμεσα στη δημιουργία επιπλέον 85.000 θέσεων εργασίας. Η επένδυση αυτή είναι πιθανό να δημιουργήσει μια ετήσια ζήτηση για προϊόντα αξίας 22,9 δισ. δολ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να λάβει σοβαρές αποφάσεις έχοντας πάρει μαθήματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, Gun Saito δήλωσε “ελέγχουμε τακτικά την επίδραση της δημιουργίας θέσεων εργασίας με τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν επιδοτήσεις”.

Η Ιαπωνία δεν είναι πλούσια σε φυσικούς ενεργειακούς πόρους και σε μεγάλο βαθμό εισάγει ενεργειακά προϊόντα. Μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ύφεση στην οικονομία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μαζικά μακροπρόθεσμα σχέδια για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την εξασφάλιση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το 2009, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο 745 δισ. δολ. που θα φτάσει το 1 τρις. δολ. μέχρι το 2020 δημιουργώντας έτσι περίπου 800.000 νέες θέσεις εργασίας.

πηγή: greenbusiness