Η NASA σχεδιάζει να δημιουργήσει αποικίες στο Φεγγάρι και συγκεκριμένα μέχρι το 2040 να φτιάξει σπίτια, όπου θα έχουν εγκατασταθεί και θα ζουν Αμερικανοί.

Σύμφωνα με το People, η διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης της NASA, Niki Werkheiser, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει σαν μια ονειρική ακολουθία. Έχουμε όλους τους σωστούς ανθρώπους μαζί την κατάλληλη στιγμή με έναν κοινό στόχο, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί. Όλοι είναι τόσο έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί, οπότε αν αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι δυνατό».

Έτσι, η διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει να στείλει έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στο Φεγγάρι, για να κατασκευάσει δομές στέγασης χρησιμοποιώντας σκόνη, πέτρες και θραύσματα ορυκτών που βρέθηκαν στην επιφάνεια του κρατήρα για να φτιάξει ένα υλικό που μοιάζει με σκυρόδεμα.

Επιστήμονες θεωρούν ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση των σπιτιών από τα υλικά της επιφάνειας του φεγγαριού θα επιτρέψει στις κατοικίες να αντέξουν τις ακραίες θερμοκρασιακές μεταβολές του Φεγγαριού και τον τοξικό συνδυασμό μικρομετεωριτών και ακτινοβολίας.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, η NASA έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα βασικών σημείων αναφοράς. Τον Νοέμβριο του 2024, τέσσερα ανθρώπινα μέλη του πληρώματος θα εκτοξευθούν με πυραύλους σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι. Ένα χρόνο μετά από αυτό το ταξίδι, η NASA σχεδιάζει να προσγειώσει ανθρώπους στο Φεγγάρι για δεύτερη φορά στην ιστορία.

Για την κατασκευαστική πλευρά του εγχειρήματος, η NASA συνεργάστηκε με την ICON, μια εταιρεία κατασκευαστικής τεχνολογίας με έδρα το Τέξας. Μετά από έναν αρχικό γύρο χρηματοδότησης από τη NASA το 2020, η ICON ανακοίνωσε το 2022 ότι είχε εξασφαλίσει επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια για ένα σύστημα κατασκευής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο διάστημα.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως είναι υπερβολικά φιλόδοξο κατόρθωμα και τονίζουν ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός στη Δύση, θα οδηγήσουν τα κράτη να μειώσουν την οικονομική συνεισφορά στα διαστημικά προγράμματα.