Όσο και να προσέχει κανείς τη διατροφή του, οι πιο νόστιμοι μεζέδες, οφείλουμε να ομολογήσουμε, είναι εκείνοι που παρασκευάζονται στο τηγάνι. Και που θα τους απολαύσετε;

Τα στέκια που ακολουθούν από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά, φημίζονται για την ιδιαίτερη μαεστρία τους στο τηγάνι, αλλά και για απολαυστικούς μεζέδες που σίγουρα δεν θα βρείτε εύκολα αλλού.

Ο Μόσχος

Λίγα βήματα από τις γραμμές του τρένου στον ηλεκτρικό σταθμό του Ταύρου, η ταβέρνα ο Μόσχος (Λ. Ειρήνης και Ελένης, Ταύρος), φημίζεται σε όσους την γνωρίζουν για το ολόφρεσκο ψαράκι της και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα «τηγάνια» της Αθήνας. Γαύρος, σαρδελίτσα, μαριδάκι, καλαμάρι και όστρακα είναι μερικά από τα όσα φιγουράρουν στο κατάλογό του. Μικρά ψαράκια δηλαδή και θαλασσινά, συνοδευμένα με τις άπαιχτες τηγανητές πατάτες και τις σαλάτες του καταλόγου.

Η Μαργαρώ

Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126) με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν αλάτι και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους του άλλους όμως το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες στο τηγάνι σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.

Τα Κανάρια

ταβέρνα τα Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.