Η επιλογή ενός στεκιού πολλές φορές εξαρτάται και από τον χώρο στον οποίο φιλοξενείται. Στην προκειμένη περίπτωση πανέμορφες μονοκατοικίες, που ξυπνούν νοσταλγικές μνήμες από την παλιά Αθήνα, έχουν μετατραπεί σε διαχρονικές επιλογές τόσο για ποτό όσο και για φαγητό.

Ακολουθούν έξι διευθύνσεις με υπέροχους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για να επιλέξετε για την επόμενη έξοδό σας στην πόλη.

Για φαγητό

Μπεμπέκα

Η Μπεμπέκα στο Χαλάνδρι (Διονύσου 16) και το υπέροχο νεοκλασικό όπου στεγάζεται, αποτελούν γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για μία από τις πρώτες νεοταβέρνες όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Αττική, που κατάφερε να εδραιωθεί στη συνείδηση του κοινού. Με άκρως οικογενειακή διάθεση, η αυλή της βγάζει οικειότητα και ζεστασιά σπιτιού. Στα του μενού τώρα, μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζολάκια, κοτόπουλο, κάποια μαγειρευτά και λαχταριστοί μεζέδες συνθέτουν τις γευστικές προτάσεις της κουζίνας.  

Κανάρια

ταβέρνα τα Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια (Κανάρη 119) λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.

Lollo’s Atene

Το πιο διάσημο ιταλικό εστιατόριο της Αντιπάρου (και των Κυκλάδων γενικότερα) δίνει το παρών και στην Αθήνα, με το εστιατόριο Lollo’s Atene (Εθνικής Αντιστάσεως 3α, Χαλάνδρι) να έχει προστεθεί στο δυναμικό του Χαλανδρίου. Στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο της δεκαετίας του ’50 και σερβίρει την πιο απολαυστική, ιταλική πίτσα στην πόλη. Εκτός από τις περίφημες πίτσες του, pinse» όπως τις αποκαλούν (το ρήμα pinsere στα ιταλικά σημαίνει πιέζω), διαθέτει και νόστιμες επιλογές σε ζυμαρικά, απλά και φρέσκα δικής τους παραγωγής, καθώς και προτάσεις για τους λιλιπούτειους επισκέπτες του.

Για ποτό

Dalliance

Σε ένα από τα εντυπωσιακότερα νεοκλασικά της πόλης, στο κέντρο της Κηφισιάς, το The Dalliance House (Κυριαζή 19) είναι ένας αρχοντικός all day long χώρος. Στο εσωτερικό του προκαλεί ένα ζεστό συναίσθημα παράλληλα με έναν αυθόρμητο θαυμασμό που συνήθως δημιουργούν κτήρια που ταξιδεύουν στο παρελθόν. Μάλιστα, σε σημεία του θα δείτε αναλλοίωτα στοιχεία από το κτήριο όπως ακριβώς ήταν τον 19ο αιώνα! Διαθέτει και έναν εξίσου υπέροχο εξωτερικό χώρο.

White Monkey

Στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη μονοκατοικία στην καρδιά του Χαλανδρίου (Γρηγορίου Γυφτοπούλου 6) και θυμίζει bar του Ειρηνικού της δεκαετίας του ’50. Το βλέμμα σας θα τραβήξει η εντυπωσιακή ταπετσαρία με τα παραδείσια πουλιά και τις πρασινάδες, ενώ οι μουσικές που κινούνται σε rock’n’roll, swing, μαύρους και τζαμαϊκανούς ρυθμούς θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο κλίμα. Από το σούρουπο και μετά αποτελεί ιδανική επιλογή για super εξωτικά cocktails.

Κύριος Χου

Σε ένα νεοκλασικό του 1933 στην περιοχή των Άνω Πετραλώνων (Δημοφώντος & Υπερίωνος 1) συναντάται ο Κύριος Χου. Εναρμονισμένος απόλυτα με τη γραφική γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, έχει διατηρήσει ανέπαφα κάποια στοιχεία της παλιάς μονοκατοικίας –το παλιό χαρακτηριστικό πλακάκι και την θεσπέσια αυλή– όπου φιλοξενείται και αποτελεί cozy νεανικό στέκι, ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στα αδιαμφισβήτητα ατού του η κουκλίστικη αυλή που καλεί για καλοκαιρινά ποτά και cocktails κάτω από τον έναστρο ουρανό.