Όσο κι αν η γαστρονομική σκηνή της πόλης ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις, θα υπάρχουν πάντα οι ταβέρνες σταθερές αξίες και διαχρονικές επιλογές που δεν θα μπορούν να συγκριθούν μαζί τους. Γευστικές στάσεις που μυρίζουν παράδοση και νοσταλγία, τιμούν την αυθεντική ελληνική κουζίνα και υπόσχονται απλές, πλην τίμιες, γευστικές εξόδους.

Κληματαριά

Λειτουργεί από το 1927 στην Πλατεία Θεάτρου σε ένα σκηνικό που μεταφέρει σε αυλή αθηναϊκής κατοικίας της δεκαετίας του ’60. Η Κληματαριά μπορεί να άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες, ωστόσο η ονομασία της παρέμεινε η ίδια, δείχνοντας ότι η αρχική έμπνευση βασίστηκε σε γερά θεμέλια. Παραδοσιακή κουζίνα και απλές γεύσεις στην «συνταγή» της επιτυχίας. Κρεατικά στη γάστρα, ποικιλία μαγειρευτών, υπέροχες πίτες στις βασικές επιλογές του καταλόγου. Live μουσική στα συν.

Σπύρος – Αντώνης

Ταβέρνα Σπύρος- Αντώνης

Σε μια ήσυχη γειτονιά στα Άνω Πατήσια (Γαβριηλίδου 24), το ταβερνάκι Σπύρος- Αντώνης τιμά την ελληνική κουζίνα, ενώ δηλώνει ιδιαίτερη αδυναμία στα παϊδάκια, τα οποία μάλιστα σερβίρονται αρκετά λεπτοκομμένα. Αποτελεί μια τίμια πρόταση, για όσους δίνουν έμφαση στη γεύση και όχι στα γύρω γύρω. Απλός και λιτός χώρος, εξυπηρετικό και ευγενικό σέρβις, αυθεντικές γεύσεις και τιμές που δεν συναντώνται εύκολα πια.

Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.

Καραβίτης

Ταβέρνα Καραβίτης

Στην Πλατεία Προσκόπων η ταβέρνα του Καραβίτη, η οποία αποτελεί θρύλο για το Παγκράτι, αλλά και τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, λειτουργεί από την δεκαετία του 1920. Η αίσθηση που δημιουργείται εδώ είναι ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά γειτονιά της Αθήνας, με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να προσθέτουν μια πιο καλτ πινελιά στην ήδη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Απλό, λιτό κι απέριττο το περιβάλλον στον Καραβίτη, με την έμφαση να δίνεται στην κουζίνα και το κρέας. Πιάτα- συνώνυμα της ταβέρνας τα διάσημα μπιφτέκια του, απλά ή γεμιστά με τυρί, ενώ στις αγαπημένες επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σπιτική στάμνα και τα άριστα κομμένα και ψημένα παϊδάκια του.

Κίτσουλας

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) από το 1946. Ο διάκοσμός του μπορεί να σας φανεί απλοϊκός -μην περιμένετε επιτηδευμένο design και προσεγμένο ύφος- όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο.

Μαργαρώ

Η Μαργαρώ (Λεωφ. Χατζηκυριακού 126) με παράδοση που ξεκινά από το 1944, είναι πλέον διάσημη για το τηγάνι της και θεωρείται μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Ο χώρος της είναι απλός και λιτός, ωστόσο σίγουρα δεν θα του δώσετε και πολύ σημασία, μιας και το ενδιαφέρον σας θα κερδίσουν τα λαχταριστά πιάτα. Θα παραγγείλετε χωριάτικη σαλάτα και μια σειρά καρπών της θάλασσας που μυρίζουν ιώδιο και φρεσκάδα και θα σας κάνουν να μην θέλετε να σταματήσετε τη γευσιγνωσία.