Ναι μεν στο κέντρο της Αθήνας η γαστρονομική σκηνή βιώνει σημαντική άνθηση, αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι και σε περιοχές μακριά από αυτό δεν συναντά κανείς αξιόλογες επιλογές για λουκούλεια γεύματα άνευ προηγουμένου. Από το Παλαιό Φάληρο μέχρι την Κηφισιά, δείτε τα μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες που αξίζει να ανακαλύψετε.

Γίδι- Μεταμόρφωση

Μία μοντέρνα χασαποταβέρνα στη Μεταμόρφωση (Τατοΐου 17) που συστήνει τους λάτρεις του κρέατος στη σύγχρονη εκδοχή του. Νόστιμα και ζουμερά κρεατικά σωστά ψημένα, σε ένα πρωτότυπο concept που φέρει την υπογραφή του διάσημου και πολυπράγμονα σεφ Βασίλη Ακρίβου. Μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, ελληνικό t-bone, πρόβατο μπούτι στα κάρβουνα, για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της σωστής κρεατοφαγίας. Στα best seller πιάτα του και το ζουμερό μπιφτέκι.

Λεμονόκηπος- Νέα Φιλαδέλφεια

Σε ένα αρχοντικό της δεκαετίας του ’30 σας υποδέχεται ο Λεμονόκηπος (Αγίας Τριάδας 11), το πιο φημισμένο και καθιερωμένο γευστικό στέκι στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ένας υπέροχος χώρος με μια ελαφρά country style αισθητική και μια σπιτίσια ζεστασιά που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις γίνεται το «σκηνικό» για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Μεζεδάκια όλων των ειδών, δροσιστικά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες και κυρίως με βάση τους το κρέας γίνονται ανάρπαστα. Το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στον πανέμορφο… λεμονόκηπό του!

Η Παλιά Φάβα- Παλαιό Φάληρο

Οικογενειακό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενάκια μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, με την κυρία Ντίνα στην κουζίνα της Παλιάς Φάβας (Αχαίων 38, Π. Φάληρο) να μαγειρεύει νόστιμες λιχουδιές, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε και στο σπίτι της. Με πραγματική αγάπη και περισσό μεράκι γι αυτό που κάνει, η κυρία Ντίνα γεμίζει τις κατσαρόλες της καθημερινά με διαφορετικά μαγειρευτά, βασισμένα πάντα στις φρέσκες πρώτες ύλες.

Βάθης- Κηφισιά

Ταβέρνα Βάθης

Στην παραδοσιακή ταβέρνα του Βάθη στην Κηφισιά (Κύρου 7, σύνορα με Νέα Ερυθραία) η αίσθηση ότι βρίσκεστε στην εξοχή, θα σας ανοίξει σίγουρα την όρεξη. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε σε ένα στέκι διάσημο για τα ζουμερά και ποιοτικά κρεατικά του, καθώς και τις ιδιαίτερες κοπές τους -πικάνια, ταλιάτα, σταβλίσια 800 γρ., rib eye κ.α. Το μενού φυσικά είναι εμπλουτισμένο και με άλλα νόστιμα πιάτα ημέρας, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά που σίγουρα θα δυσκολέψουν την επιλογή σας.  

Αυθαίρετο- Μαρούσι

Το αυθαίρετο

Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί το Αυθαίρετο στο Μαρούσι (Πευκών 10), να το κάνετε άμεσα. Το μυστικό μεζεδοπωλείο- ταβερνάκι του Αμαρουσίου είναι σχεδόν κρυμμένο σε ένα αδιέξοδο και διαθέτει έναν υπέροχο εξωτερικό χώρο περιβαλλόμενο από πράσινο, που δημιουργεί την εντύπωση ότι έχετε έρθει βόλτα στην εξοχή. Στην αυλή με τα χαλικάκια τα τραπέζια γεμίζουν με τους εκλεκτούς και γευστικούς μεζέδες του, με πιο δημοφιλή όλων τα διάσημα γαρδουμπάκια του. Διαθέτει και σάλα με τζάκι.

Ρεμούτσικο- Άγιος Δημήτριος

Παϊδάκια στο Ρεμούτσικο

Συγκαταλέγεται στις πιο κλασικές επιλογές στην πόλη για το, σωστά ψημένο, κρατσανιστό παϊδάκι του. Το Ρεμούτσικο είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στoν Άγιο Δημήτριο (Αγ. Δημητρίου 120) που θα λατρέψετε τόσο για την φιλική ατμόσφαιρα, όσο και για τα νόστιμα πιάτα του, όπως οι ζεστές σούπες, το κοντοσούβλι, το χωριάτικο λουκάνικο, η σπιτική πίτα κ.α.

Κανάρια

Σε μια παλιά μονοκατοικία στο Μοσχάτο, η ταβέρνα τα Κανάρια λειτουργεί από το 1950 και αποτελεί αξιόλογο προορισμό για τους απαιτητικούς λάτρεις της ψαροφαγίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν οι Στέλιος Καζαντζίδης και Πόλυ Πάνου. Σε ένα περιβάλλον που φέρνει στο νου εικόνες από τα παλιά, τα φρέσκα ψάρια (μικρά και μεγάλα) έχουν την τιμητική τους. Ιδιαίτερη μαεστρία στο τηγάνι και το ψήσιμο στα κάρβουνα.