Κάποιες αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή όπου βρίσκονται και κάποιες άλλες συνώνυμο με την τοπική, παραδοσιακή κουζίνα του εκάστοτε προορισμού.

Χωρίς να υπερβάλουμε, θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν και αφορμή για να επιλέξετε το χωριό όπου εντοπίζονται για την επόμενη εξόρμησή σας.

Καπλάνης-Αράχωβα

Με ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα, που σας κάνει να την συμπεριλάβετε στις κορυφαίες επιλογές του δημοφιλούς χειμερινού προορισμού, η ταβέρνα Καπλάνης μετρά περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας.

Η κύρια Στέλλα ετοιμάζει καθημερινά με πολύ μεράκι και περισσή αγάπη σπιτικά, μαγειρευτά που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες. Αρνάκι φρικασέ, διάφορες σούπες, γαρδουμπάκια, σπιτική χορτόπιτα και ζουμερά κρεατικά της ώρας κερδίζουν τις εντυπώσεις. Στα συν το κρασί παραγωγής των ιδιοκτητών.

Κρίτσα-Πήλιο

Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην πλατεία της Πορταριάς στο Πήλιο, εστιάζει στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα και αναδεικνύει ντόπια προϊόντα και γεύσεις.

Εκτός από το περίφημο πηλιορείτικο σπετζοφάι με χωριάτικο λουκάνικο, πιπεριές και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικές, σπιτικές πίτες με παραδοσιακό φύλλο ανοιγμένο στο χέρι. Διαθέτει μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και εξαιρετικά γλυκά για να ολοκληρώσετε την γευστική σας εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

Κληματαριά-Ορεινή Αρκαδία

Λειτουργεί από το 1931 και αποτελεί μία από τις πιο διαχρονικές αξίες στη Βυτίνα. Η Κληματαριά τιμά την παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα σερβίροντας νόστιμα πιάτα και γνώριμες συνταγές που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά. Σε ένα όμορφο περιβάλλον, που βγάζει την οικειότητα και την ζεστασιά του σπιτιού, δοκιμάστε μοσχαράκι με χυλοπίτες, μπιφτέκια από αγριογούρουνο ή αγριογούρουνο στιφάδο, σε γενναίες μερίδες και λογικές τιμές.

Το Χωριάτικο-Καρπενήσι

Βρίσκεται στο Νέο Μικρό Χωριό και φημίζεται για τα εξαιρετικά κρεατικά του. Διαθέτει μια ρουστίκ αίθουσα με τζάκι και συγκαταλέγεται στις αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών του Καρπενησίου.

Όσοι το προτιμήσετε θα ανακαλύψετε πολλές ρουμελιώτες παραδοσιακές γεύσεις, ο λόγος για τον οποίο αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή. Αρνί και κοκορέτσι στη σούβλα, χωριάτικες πίτες και ποικιλία μαγειρευτών (γίδα βραστή, κατσικάκι λεμονάτο κ.α.) στα όσα το έχουν κάνει να ξεχωρίζει.

Άκανθος-Τζουμέρκα

Στους γραφικούς και πανέμορφους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, θα συναντήσετε την Άκανθο, το καφενείο- ταβερνάκι του Ναπολέοντα. Μετρά περισσότερα από 170 χρόνια λειτουργίας και δεν αποτελεί απλώς σημείο συνάντησης, αλλά πραγματική εμπειρία.

Το σκηνικό εδώ συνθέτουν τα στριμωγμένα τραπεζάκια, τα παλιά ράφια στους τοίχους με τα λιγοστά είδη μπακαλικής. Τα εδέσματα του καταλόγου παρασκευάζονται με φρέσκες και αγνές πρώτες ύλες και σερβίρονται πάντα με περισσό χαμόγελο σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Εδώ θα απολαύσετε αυθεντική, ηπειρώτικη κουζίνα με τα μαγειρευτά και τα άπαιχτη γίδα βραστή, χοιρινό πρασοσέλινο, μοσχαράκι στιφάδο, κόκορα με χυλοπίτες να συγκαταλέγοντα στα πιάτα σημεία αναφοράς του. Συνοδέψτε με άφθονο κρασί από τη Ζίτσα.