Σίγουρα δεν είναι μια τάση των καιρών, ένα σύγχρονο φαινόμενο, αν και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυξημένη ένταση της βιαιότητας τα τελευταία χρόνια, γεγονός οξύμωρο αναλογικά με την  «εξέλιξη» μας, ως είδους. Αναμφίβολα το «νταηλίκι» ή αλλιώς bullying πλήττει χιλιάδες παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με σοβαρές ψυχολογικές  και όχι μόνο συνέπειες… όπως η πρόσφατη τραγική περίπτωση του Βαγγέλη.

Όσοι έχουν βιώσει την δυσάρεστη εμπειρία, έχοντας πέσει θύματα ή έχοντας, ακόμα και άθελά τους υπάρξει θύτες, την περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα, ενώ κατά περιπτώσεις τα σημάδια παραμένουν αναλοίωτα στο χρόνο… Από την μακρά λίστα του εκφοβισμού, της επιβολής επί των αδυνάτων, της συναισθηματικής, λεκτικής και σωματικής βίας, δεν λείπουν βέβαια και οι αστέρες της κινηματογραφικής ή και μουσικής σκηνής. Μερικοί εξ αυτών έχουν μιλήσει για την τραυματική εμπειρία θέλοντας να παραδειγματίσουν και να ενδυναμώσουν τους θύτες ενώ άλλοι αποφάσισαν να μελοποιήσουν την εμπειρία τους, συνοψίζοντας ταυτόχρονα και τον ορισμό της.

Παρακάτω θα δούμε μερικά τραγούδια, από καλλιτέχνες που θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, σε πολλές περιπτώσεις αυτοβιογραφικό, αισιοδοξίας, εμψύχωσης και κατανόησης σε όλους εκείνους που έρχονται αντιμέτωποι με την «επιδημία της υπεροχής»

1. Marilyn Manson – Lunchbox

«I got the pencils in my pocket, try to put me down
Wanna go out, gotta get out»

Τραγουδούσε ο Merilyn Manson στο Lunchbox. Το τραγούδι εμπνεύστηκε όταν το 1972 o Καναδάς απαγόρευσε τα μεταλλικά κουτιά φαγητού στα σχολεία, επειδή υπήρχαν παιδιά που τα χρησιμοποίησαν σαν «όπλα» κατά άλλων παιδιών. Το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας στο τραγούδι ήταν: «όταν κάποιος θέλει, μπορεί».

2.Katy Perry – «Firework»

«You don’t have to feel like a wasted space
You’re original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow»

Όπως και στο «Part Of Me» έτσι και στο Firework η διάσημη ποπ σταρ, στέλνει το δικό της ηχηρό μήνυμα με στόχο να ενδυναμώσει και να εμψυχώσει τα θύματα. Σύμφωνα με αυτό: « ο καθένας είναι αυθεντικός και αναντικατάστατος, και δεν μπορεί να ξέρει τι του επιφυλάξει το μέλλον, άλλωστε το ουράνιο τόξο ακολουθεί πάντα την καταιγίδα»

3. Shinedown – «Bully»

«Push him to the dirt
‘Til the words don’t hurt
Can you hear me?
No one’s gonna cry
On the very day you die
You’re a bully»

Αυτό το τραγούδι μιλάει για «το πώς είναι να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να σταθείς για τον εαυτό σου, πως είναι κάποιος να σε υποτιμά και να θες να πάρεις πίσω τον αυτοσεβασμό σου» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, στο Rolling Stone, ο frontman της μπάντας, Brent Smith. Και πράγματι σε αυτούς τους στίχους συνοψίζεται το δικό του μήνυμα

4. Selena Gomez – «Who Says»

«I’m no beauty queen
I’m just beautiful me»

«Είναι πολύ δύσκολο στα 18 σου να προσπαθείς να βρεις ποιος είσαι και παράλληλα να έχεις ανθρώπους που θέλουν να σε τραβήξουν κάτω» είχε δηλώσει η Selena Gomez θέλοντας να ισχυροποιήσει την επιλογή της να τραγουδήσει το συγκεκριμένο τραγούδι. Και κάπως έτσι μας έδειξε πως δεν χρειάζεται να είμαι βασίλισσα της ομορφιάς, ένα όμορφο εγώ είναι αρκετό.

4. Blink 182 – «Adam’s Song»

«I couldn’t wait till I got home
To pass the time in my room alone»

Οι φήμες λένε πως το κομμάτι γράφτηκε καθώς το συγκρότημα περιόδευε, το 1997, για το «Dude’s Ranch», όταν ο Mark Hoppus βίωνε τον χωρισμό του. Επιπλέον όμως λέγεται πως ο στιχουργός ήταν επηρεασμένος από την αυτοκτονία ενός έφηβου φαν της μπάντας.


5. Pearl Jam – Jeremy

«Jeremy spoke in class today»

Στις 8 Ιανουαρίου του 1991 ο Jeremy Wade Delle είχε χάσει το μάθημα Αγγλικών σε ένα σχολείο στο Ντάλας. Η δασκάλα στο επόμενο μάθημα του ζήτησε να πάει στο γραφείο του διευθυντή και να επιστρέψει με ένα σημείωμα εισόδου. Εκείνος επέστρεψε στις 9:45 με ένα όπλο που έστρεψε στο πρόσωπο του και αυτοπυροβόληθηκε μπροστά στους 30 συμμαθητές του. Αυτή ακριβώς η τραγική ιστορία ήταν που ενέπνευσε τον Eddie Vedder να γράψει το ομότιτλο τραγούδι και να μας πει πως ο «Jeremy μίλησε σήμερα στην τάξη»

6. Faithless – «Baseball Cap»

«My hand was cut, my uncle says ‘what’s up?’
Let me guess, your clothes are in a mess, you’re in distress,
Sit down, take five and let me look at your knees,
You’re still alive son, please take it easy
Sometimes you have to let the world know you ain’t bluffing,
But enough is enough, don’t lose your life over nothing»…

Έχει μεγάλη σημασία τα θύματα να εμπιστεύονται τους μεγαλύτερους, αυτό είναι τουλάχιστον το κοινωνικό μήνυμα που επέλεξαν να δώσουν οι Faithless στα θύματα του bullying μέσα από αυτό το τραγούδι..

7. Christina Aguilera – «Fighter»



«Cause if it wasn’t for all
That you tried to do
I wouldn’t know just how capable I am to pull through
So I wanna say thank you»

To 2002 η Christina Aguilera πέρασε σε μια πιο σκοτεινή φάση και με τον δίσκο «Stripped» προσπάθησε να επικοινωνήσει μερικά από τα ζητήματα που την απασχολούσαν. Ένα από αυτά ήταν το bullying για το οποίο μίλησε μέσα από το κομμάτι «Fighter». To κομμάτι δεν αφορούσε σε κάποιον χωρισμό όπως συνήθιζαν να ισχυρίζονται τα media, αλλά στο προβληματικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η Aguilera και αυτό την έκανε «εξυπνότερη και δυνατότερη».