Σε ένα μέρος όπου το κάλλος συναντά την ιστορία, στο επιβλητικό Κάστρο Μονεμβασίας, στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου ο μεσογειακός οργανισμός Between the Seas σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη θα συστήσει στο ελληνικό κοινό τρεις σύγχρονες, βραβευμένες χορογράφους από τη Μεσόγειο.

Η Rachel Erdos, η Paula Quintana και η Ravid Abarbanel θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες, από τις 2 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, στη Μονεμβασία, όπου θα δουλέψουν πάνω σε νέα έργα τους. Στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου στις 9:30 μ.μ. θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μέσα από δύο ανοιχτές για το κοινό παραστάσεις με φόντο το μαγευτικό σκηνικό του Κάστρου Μονεμβασίας.

Rachel Erdos

Παράλληλα με την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων η Ισραηλινή χορογράφος Rachel Erdos θα πραγματοποιήσει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου ένα τρίωρο masterclass και μία ανοιχτή πρόβα που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πληροφορίες στο [email protected].

«Φέτος επιλέξαμε τρεις νέες γυναίκες χορογράφους, η κάθε μία εκ των οποίων διαμορφώνει ένα πολύ προσωπικό χορογραφικό λεξιλόγιο» εξηγεί η Ακτίνα Σταθάκη, ιδρύτρια του Between the Seas που εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη δράση. «Οι μεν Rachel Erdos και Ravid Abarbanel εξερευνούν τις έννοιες του τόπου και του σπιτιού η κάθε μία από τη δική της ματιά, η δε Paula Quintana θα πειραματιστεί με τη χρήση χορογραφίας και φιλμ. Το σημαντικό είναι ότι στις αναζητήσεις και των τριών, ο τόπος της Μονεμβάσιας θα αποτελέσει στοιχείο της έρευνάς τους που θα επιδράσει στο τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ».

Ravid Abarbanel

Η ίδια διατηρεί μία ιδιαίτερη σχέση με τον συγκεκριμένο τόπο. «Έχω τις ρίζες μου στο Κάστρο Μονεμβασίας και αποτελούσε πάντα έναν τόπο μαγικό για μένα. Με το που διαβεί κανείς την πύλη του Κάστρου μπαίνει σε έναν κόσμο μοναδικής ομορφιάς, με δικούς του ρυθμούς. Η θέση του βράχου στη μέση της θάλασσας αποτελεί και συμβολικά το ιδανικό τοπίο για τις δράσεις ενός οργανισμού με το όνομα Between the Seas. Είναι σα να βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεσογείου ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς με τους οποίους συνδιαλεγόμαστε» εξηγεί.

Το ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κέντρου μεσογειακών διαπολιτισμικών ανταλλαγών στο Κάστρο Μονεμβασίας όπου το φυσικό κάλλος και η αρχαιολογική σημασία του τόπου θα αναδεικνύονται μέσα από υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία από ανερχόμενους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, όσον αφορά τη συμμετοχή της Rachel Erdos.