Είναι δύσκολη, σκληρή, βασανιστική και συχνά απάνθρωπη, αλλά δεν πρόκειται να επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στο παγκόσμιο σύστημα μετανάστευσης.

Γιατί αυτοί που είναι να ακούσουν όχι μόνο δεν ακούν, αλλά εξοργίζονται κιόλας.

Για μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix ο λόγος, που ερευνά τη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις ενός συστήματος που διαχειρίζεται ανθρώπινες ζωές.

«Immigration Nation: Το Μεταναστευτικό στις ΗΠΑ» τη λένε και ήρθε στις ζωές μας στις 3 Αυγούστου για να πει μια τραγική ιστορία εκ των έσω. Κατάφερε βλέπετε να εξασφαλίσει πρόσβαση σε υλικό της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ, ώστε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του μετανάστη. Αλλά και το πρόσωπο των ανθρώπων που σφραγίζουν τη μοίρα του.

Τι μας λέει; Πως το σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη από γερές δόσεις ανθρωπιάς και συμπόνοιας.

Τι έκανε στην πραγματικότητα το σύστημα; Πολέμησε μέχρις εσχάτων την παραγωγή και τους δημιουργούς και όταν βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα δικαιολογήθηκε με τη συνήθη ρητορεία «ακολουθούμε διαταγές».

Και η αλήθεια είναι πως αυτό το ακούμε συχνά στα έξι επεισόδια του «Immigration Nation», κάθε φορά με τη γνώριμη οργή. Γι’ αυτό και μοιάζει τόσο εξοργιστικό στον τηλεθεατή. Το μεταναστευτικό παραμένει πράγματι η μόνιμη και μόνιμα ανοιχτή πληγή της ανθρωπότητας.

Η σειρά δημιουργήθηκε μέσα από χιλιάδες ώρες πραγματικού υλικού που εξασφάλισαν ή κατέγραψαν οι δύο δημιουργοί από το 2017-2020 με τα πεπραγμένα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Και τα πεπραγμένα δεν μοιάζουν καλά. Και δεν είναι μάλιστα καλά παρά την επίμονη παρουσία της κάμερας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο στην παρακολούθηση, είναι όμως ολότελα αληθινό. Μια πραγματική κραυγή απόγνωσης για ένα άδικο σύστημα που πρέπει να κοιταχτεί κάποια στιγμή στον καθρέφτη χωρίς να τρομάζει με την εικόνα του…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.