Δυνατός κινηματογραφικά αναμένεται να είναι ο χειμώνας για τους λάτρεις του σινεμά καθώς αξιόλογες ταινίες αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες. Μεταξύ των ταινιών που θα δούμε είναι οι «ARGO», «COSMOPOLIS», «THE DARK KNIGHT RISES», καθώς και η ταινία «Αν…» σε σενάριο και σκηνοθεσία Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΡΙΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
THE DARK KNIGHT RISES

Με την ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» κλείνει η επική τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη, του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν.

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Μπάτμαν εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Στη συνείδηση του κόσμου θεωρήθηκε από ήρωας, φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για το θάνατο του εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για ό,τι ο ίδιος και ο Επίτροπος Γκόρντον ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό. Για ένα διάστημα, η εγκληματική δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά στην Γκόθαμ Σίτι, και πολλοί πίστεψαν ότι αυτό οφειλόταν στο νόμο που είχε εισάγει ο Ντεντ.

Όμως, όλα θ’ αλλάξουν με την άφιξη μιας παμπόνηρης διαρρήκτη, η οποία διαθέτει μυστηριώδη ατζέντα. Πολύ πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η εμφάνιση του Μπέιν, ενός τρομοκράτη του οποίου τα αδίστακτα σχέδια για την Γκόθαμ, ωθούν τον Μπρους να βγει από την αυτοεξορία του. Αλλά ακόμα κι όταν φορέσει και πάλι τη στολή του, ο Μπάτμαν ίσως να μην καταφέρει να τον σταματήσει.

Πρωταγωνιστής – μεταξύ ενός διεθνούς all-star καστ, ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κρίστιαν Μπέιλ («The Fighter») αναλαμβάνει και πάλι το διπλό ρόλο του Μπρους Γουέιν / Μπάτμαν. Στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» πρωταγωνιστούν επίσης η Αν Χάθαγουεϊ, ως Σελινα Κάιλ, ο Τομ Χάρντι, ως Μπέιν, η βραβευμένη με Όσκαρ, Μαριόν Κοτιγιάρ («La Vie en Rose»), στο ρόλο της Μιράντα Τέιτ και ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, ως Τζον Μπλέικ.

Στο καστ επιστρέφουν επίσης ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μάικλ Κέιν («The Cider House Rules»), ο οποίος ενσαρκώνει τον Άλφρεντ, ο Γκάρι Όλντμαν, ως Επίτροπος Γκόρντον και ο επίσης βραβευμένος με Όσκαρ, Μόργκαν Φρίμαν («Million Dollar Babe»), τον οποίο θα δούμε και πάλι στον ρόλο του Λούσιους Φοξ.

Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Τζόναθαν Νόλαν και τον Κρίστοφερ Νόλαν, βασισμένο σε ιστορία του Κρίστοφερ Νόλαν και του Ντέιβιντ Σ. Γκόγερ.

Τα γυρίσματα έγιναν σε 3 ηπείρους, και περιλάμβαναν τις αμερικανικές πόλεις του Πίτσμπουργκ, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, καθώς και τοποθεσίες στην Ινδία, την Αγγλία και τη Σκωτία.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
COSMOPOLIS

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζιλιέτ Μπινός, Σάρα Γκάντον, Ματιέ Αμαλρίκ

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη, στο άμεσο μέλλον: ο Έρικ Πάρκερ, ένας 28χρονος οικονομολόγος που ονειρεύεται να ζήσει σε έναν διαφορετικό πολιτισμό του μέλλοντος, βλέπει μια σκιά να ρίχνει το πέπλο της πάνω από τον γαλαξία της Γουόλ Στριτ, του οποίου είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος. Καθώς διασχίζει με το αμάξι του το Μανχάταν για να πάει να κουρευτεί στο παλιό κουρείο του πατέρα του, τα μάτια του παραμένουν κολλημένα στην ισοτιμία του Γεν: ανεβαίνει επικίνδυνα, παρά τις προσδοκίες όλων, καταστρέφοντας τις επενδύσεις του Έρικ.

Κάθε λεπτό που περνά, ο Έρικ βλέπει την αυτοκρατορία του να ξεγλιστρά από τα χέρια του. Στο μεταξύ, άγριες διαμάχες ξεσπούν στους δρόμους της πόλης. Έντρομος καθώς βλέπει την απειλή του πραγματικού κόσμου να διαλύει το πλασματικό σύννεφο στο οποίο ζούσε, κατά τη διάρκεια της 24ωρης οδύσσειάς του, θα νιώσει την παράνοια να κλιμακώνεται. Ο Πάρκερ αρχίζει να ενώνει μεταξύ τους τα κομμάτια του παζλ που τον οδηγούν στην αποκάλυψη ενός τρομακτικού μυστικού: της επικείμενης δολοφονίας του.

Ο Κρόνενμπεργκ επιστρέφει στα οικεία του θέματα: πώς το υλικό και το ψυχολογικό σώμα του ατόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, πώς τα άγχη και οι φοβίες της κοινωνίας απελευθερώνουν τα καταπιεσμένα ένστικτα και την παράνοια. Η ταινία COSMOPOLIS αποτελεί την κορύφωση του έργου του που αντανακλά την ανησυχητική οικονομική κρίση του σήμερα.

Πρόκειται για ένα τρομακτικά προφητικό παραμύθι που μετατρέπει το παρελθόν σε ιστορία και αφήνει αιχμές ότι η αρχαιότητα θα μπορούσε να αποτελεί το απόκοσμο μέλλον μας.

Το βιβλίο, στο οποίο βασίζεται η ταινία κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εστία.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
THE CAMPAIGN

Σκηνοθεσία: Τζέι Ρόουτς
Πρωταγωνιστούν: Ζακ Γαλυφιανάκης, Γουίλ Φέρελ, Ντίλαν Μακντέρμοντ, Τζέισον Σουντέικις, Τζον Λίθγκοου, Νταν Ακρόιντ

Όταν ο επί μακρό γερουσιαστής Καμ Μπρέιντι (Γουίλ Φέρελ) διαπράττει ένα σημαντικό ατόπημα σε δημόσια εμφάνισή του λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές, δύο πάμπλουτοι επιχειρηματίες αποφασίζουν να κατεβάσουν στην πολιτική αρένα έναν αντίπαλο υποψήφιο και να κερδίσουν την υποστήριξη της Βόρειας Καρολίνας. Ο άνθρωπός τους; Ο αθώος Μάρτι Χάγκινς (Ζακ Γαλυφιανάκης), που δουλεύει ως διευθυντής του τοπικού Κέντρου Τουρισμού.

Αρχικά, ο Μάρτι μοιάζει ως η ατυχέστερη δυνατή επιλογή, αλλά με τη βοήθεια και την υποστήριξη των δύο χορηγών του, ενός σκληροπυρηνικού επικεφαλής επιτελείου και τις πολιτικές διασυνδέσεις της οικογένειάς του, πολύ σύντομα θα γίνει ένας άξιος διεκδικητής που θα βάλει σε έγνοιες τον χαρισματικό Καμ.

Καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει, οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη μάχη, με τις ύβρεις να κλιμακώνονται γρήγορα σε βιαιοπραγίες και τραυματισμούς, λασπολογία και πισώπλατα μαχαιρώματα. Η ξεκαρδιστική κωμωδία του σκηνοθέτη Τζέι Ρόουτς (Meet the Parents), πραγματεύεται τη σημερινή έκρυθμη πολιτική κατάσταση δίνοντάς της και μια μελλοντική προοπτική. Γιατί ακόμα κι όταν πιστεύουμε ότι η προεκλογική ηθική έχει πιάσει πάτο, πάντα υπάρχει περιθώριο για να πέσει ακόμα χαμηλότερα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΡΓΩ»
ARGO

Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Μπράιαν Κράνστον, Άλαν Άρκιν, Τζον Γκούντμαν, Βίκτορ Γκάρμπερ

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «Argo» αποτελεί το χρονολόγιο μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της κρίσης του Ιράν – μια αλήθεια που επί σειρά δεκαετιών δεν έφτανε στην κοινή γνώμη.

Ο Βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ («The Town», «Good Will Hunting») σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία, της οποίας υπογράφει και την παραγωγή. Στην παραγωγή συναντούμε, επίσης, τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ («Syriana»), και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Γκραντ Χέσλοφ («Good Night, and Good Luck»).

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός «απομακρύνσεων» της CIA Τόνι Μέντεζ (Άφλεκ) καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από την χώρα. Το σχέδιο είναι τόσο παράτολμο που μόνο σε ταινία θα μπορούσε κανείς να το δει.

Μαζί με τον Άφλεκ. Στην «Επιχείρηση ‘Αργώ’» συμπρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ, Άλαν Άρκιν («Little Miss Sunshine»), ο Μπράιαν Κράνστον (τηλεοπτικό «Breaking Bad») και ο Τζον Γκούντμαν («You Don’t Know Jack»).

Το καστ συμπληρώνουν οι Κέρι Μπισέ, Κάιλ Τσάντλερ, Ρόρι Κόκρεϊν, Κρίστοφερ Ντέναμ, Τέιτ Ντόνοβαν, Κλέα Ντιβάλ, Βίκτορ Γκάρμπερ, Ζέλικο Ιβάνεκ, Ρίτσαρντ Κάιντ, Σκοτ ΜακΝέρι, Κρις Μεσίνα, Μάικλ Παρκς και Τέιλορ Σίλινγκ.
Το σενάριο του Κρις Τέριο βασίζεται στο The Master in Disguise του Αντόνιο Τζ. Μέντεζ και στο άρθρο του Τζόσουα Μπέαρμαν, “The Great Escape” που δημοσιεύτηκε στο Wired Magazine.

29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΝ…

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Πρωταγωνιστούν: Χριστόφορος Παπακαλιάτης (Δημήτρης), Μαρίνα Καλογήρου (Χριστίνα), Μάρω Κοντού (Ελενίτσα), Γιώργος Κωνσταντίνου (Αντωνάκης), Θέμις Μπαζάκα (Μητέρα Δημήτρη), Μαρία Σολωμού (Μαρία), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Βασίλης), Φάνης Μουρατίδης (Γιώργος), Τάκης Σπυριδάκης (Μπάρμαν), Τάσος Ιορδανίδης (Γιάννης), Ακύλλας Καραζήσης (Παραγωγός)

«Ένα διαφορετικό love story σε μία εποχή που όλα αλλάζουν»

Όλοι δεν έχουμε αναρωτηθεί πόσο μπορεί μία στιγμιαία απόφασή μας, να καθορίσει όλη μας τη ζωή;
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη ζωή του ήρωα μας του Δημήτρη.

ΑΘΗΝΑ. ΠΛΑΚΑ. 2009

– Αν ο Δημήτρης έβγαινε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ θα γνώριζε τη Χριστίνα..
Ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα φτάσει μέχρι και σήμερα το 2012. Ένας έρωτας στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων αλλαγών . Θα αντέξει; Είναι ο έρωτας η απάντηση σε όλο αυτό που ζούμε; Πόσο επηρεάζει μία οικονομική κρίση και πόσο μπορεί να διαλύσει τη σχέση ενός ζευγαριού; Συγχωρείται η απιστία; Και πόσο ίδιες είναι οι εποχές στο θέμα του έρωτα;

– Αν όμως ο Δημήτρης εκείνο το βράδυ του 2009 δεν έβγαινε από το σπίτι του, δεν θα γνώριζε τη Χριστίνα και θα παρέμεναν δύο άγνωστοι στην ίδια πόλη.. Ο χρόνος, ο τόπος και τα γεγονότα στη ζωή του Δημήτρη είναι κοινά.. Η βασική διαφορά είναι ότι δεν είναι μαζί με τη Χριστίνα για να τα αντιμετωπίσει…

Πόσο εύκολο είναι να ζει κάποιος μόνος του; Πόσο αντέχει ένας άνθρωπος τη μοναξιά ή αλλιώς την «ελευθερία»; Πόσο κοντά σου μπορεί να είναι ένας μεγάλος έρωτας και εσύ να μην τον βλέπεις; Θα γνωριστούν ποτέ ο Δημήτρης και η Χριστίνα;

Το «Αν…» είναι μία ιστορία από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες στον ίδιο χρόνο με κοινά γεγονότα και πρόσωπα…
Ένα σενάριο με ήρωες έρμαια των γεγονότων και νέες διαδρομές που ίσως να μας οδηγήσουν σε έναν άλλο τρόπο σκέψης…

Κοινός παρανομαστής όλων; Ο έρωτας.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία, ενώ στην ταινία θα τον δούμε στο ρόλο του Δημήτρη. Δίπλα του, η Μαρίνα Καλογήρου υποδύεται την Χριστίνα.

Στους ρόλους των αφηγητών, η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Στο καστ συμμετέχουν επίσης, η Θέμις Μπαζάκα, η Μαρία Σολωμού, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Φάνης Μουρατίδης, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Τάσος Ιορδανίδης και ο Ακύλλας Καραζήσης.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιάννης Δασκαλοθανάσης («Ο Βασιλιάς», «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον», «Peppermint»), τα σκηνικά ο Γιώργος Γεωργίου («Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Μαύρο Λιβάδι», «Peppermint»), τα κοστούμια, η Μαρία Κοντοδήμα (τηλεοπτικές σειρές «Τέσσερις», «Το Δέκα», «Peppermint»), το μοντάζ, η Στέλλα Φιλιπποπούλου (τηλεοπτικά «Τέσσερις», «Το Δέκα», «Δυο Μέρες Μόνο») και την μουσική, ο Κώστας Χρηστίδης («Poker Face», «Eduart»).

Η ταινία «Αν…» δεν αποτελεί συνέχεια (sequel) της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
XOMΠΙΤ: ΕΝΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΟ ΤΑΞΙΔΙ
THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πίτερ Τζάκσον
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάρτιν Φρίμαν, Ίαν Μακ Κέλεν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ελάιτζα Γουντ, Άντι Σέρκις, Τζέφρι Τόμας, Μάικ Μιζράχι

13 Δεκεμβρίου 2012… είναι η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες το πρώτο μέρος από το «Χόμπιτ», το ομώνυμο αριστούργημα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου υπογράφει ο Πίτερ Τζάκσον, ο δημιουργός του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ενώ το κινηματογραφικό «Χόμπιτ», θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη.

Η δράση της ταινίας τοποθετείται στη Μέση Γη, 60 χρόνια πριν τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», την μεγάλη εμπορική επιτυχία, που κέρδισε εκτός από την αγάπη του κοινού και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με την «Επιστροφή του Βασιλιά». Οι δύο ταινίες θα γυριστούν σε ψηφιακό 3D, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Οι ταινίες «Χόμπιτ» ακολουθούν το ταξίδι του Μπίλμπο Μπάγκινς, ο οποίος ξεκινά μια επική αποστολή, προκειμένου να απελευθερωθεί το χαμένο βασίλειο των Νάνων, Έρεμπορ, το οποίο έχει κατακτήσει εδώ και πολύ καιρό ο δράκος Σμάουγκ.

Ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος θα τον προσεγγίσει αιφνίδια και χάρη σε αυτόν, ο Μπίλμπο θα ενώσει τις δυνάμεις του με μια ομάδα 13 νάνων, με επικεφαλής τον θρυλικό πολεμιστή Θόριν Δρύασπις. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς συναντάμε τον Μάρτιν Φρίμαν, ενώ ο Ίαν Μακ Κέλεν επιστρέφει στον ρόλο του Γκάνταλφ του Γκρίζου, η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Γκαλάντριελ, ο Άντι Σέρκις στον ρόλο του Γκόλουμ και ο Ελάιτζα Γουντ στον ρόλο του Φρόντο. Ο Τζέφρι Τόμας και ο Μάικ Μιζράχι συμπληρώνουν το καστ, στους ρόλους των Βασιλιάδων των Νάνων, Θορ και Θρέιν, αντίστοιχα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
GANGSTER SQUAD

Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Φλάισερ
Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Νικ Νόλτε, Τζος Μπρόλιν, Έμα Στόουν

Λος Άντζελες, 1949. Ο αδίστακτος μαφιόζος Μίκι Κοέν (Σον Πεν) έχει πάρει τον έλεγχο της πόλης, αποκτώντας περιουσία από ναρκωτικά, όπλα, πορνεία και κάθε στοίχημα που παίζεται στα δυτικά του Σικάγο. Κι όλα αυτά, απολαμβάνοντας την προστασία όχι μόνο των πρωτοπαλίκαρών του, αλλά της αστυνομίας και των πολιτικών που κρατάει στο χέρι.

Με τόση δύναμη, είναι εύκολο να τρομοκρατήσει ακόμα και τους πιο γενναίους αστυνομικούς της πιάτσας… εκτός ίσως, από μια μικρή μυστική ομάδα της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον Αστυνόμο Τζον Ο΄Μάρα (Τζος Μπρόλιν) και τον Τζέρι Γούτερς (Ράιαν Γκόσλινγκ), που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διαλύσουν τον κόσμο του Κοέν.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρούμπεν Φλάισερ, η ταινία αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση της προσπάθειας της Αστυνομίας του Λος Άντζελες να ανατρέψει έναν από τους πιο επικίνδυνους μαφιόζους όλων των εποχών και να πάρει πίσω την πόλη.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Oscar, Σον Πεν («Milk», «Mystic River») στο ρόλο του Μίκι Κοέν, ο υποψήφιος για Oscar, Τζος Μπρόλιν («Milk», «True Grit»), στο ρόλο του Τζον ο’ Μάρα, ο υποψήφιος για Όσκαρ, Ράιαν Γκόσλινγκ («Half Nelson», «Blue Valentine», «Drive»), στο ρόλο του Τζέρι Γούτερς, ο υποψήφιος για Oscar, Νικ Νόλτε («Affliction», «The Prince of Tides») στο ρόλο του Αστυνόμου «Ουίσκι Μπιλ» Πάρκερ και η Έμα Στόουν, στο ρόλο της Γκρέις Φάραντεϊ, του «καρφιού» του Κοέν και αντικείμενο του πόθου του Γούτερς.

Το σενάριο φέρει την υπογραφή του Γουίλ Μπιλ (τηλεοπτικό «Castle»), και βασίζεται σε μια σειρά άρθρων του Πολ Λίμπερμαν με τίτλο «Tales From the Gangster Squad».