Την ερχόμενη Κυριακή, τα βλέμματα όλου του πλανήτη θα είναι στραμμένα στη φαντασμαγορική τελετή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και την απονομή των πολυπόθητων χρυσών αγαλματιδίων. Υπάρχουν όμως δύο άνθρωποι που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τότε για να μάθουν τα αποτελέσματα, καθώς τα γνωρίζουν ήδη! Πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ για τους Martha Ruiz και Brian Cullinan. Δεν έχουν εμφανιστεί σε κάποια ταινία ή εξώφυλλο, είναι όμως τα δυο πιο σημαντικά πρόσωπα των Όσκαρ. Το ζευγάρι αυτό έχει μετρήσει τις ψήφους ξανά και ξανά και ξανά προκειμένου να βγάλει τα σωστά αποτελέσματα μέχρι ο φάκελος να φτάσει στα χέρια των παρουσιαστών και ακουστεί η γνώριμη φράση «and the Oscar goes to…».

Είναι εκείνοι που θα φροντίσουν ώστε τα αποτελέσματα να μείνουν μυστικά μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, οπότε και θα τα παραδώσουν προσωπικά στο χώρο διεξαγωγής της τελετής – θα παραδώσουν οι ίδιοι τους φακέλους με τους νικητές ελάχιστα λεπτά πριν οι καλοντυμένοι παρουσιαστές ανέβουν στη σκηνή. «Με έχουν ρωτήσει τι είναι αυτό που απολαμβάνω περισσότερο», δηλώνει η Ruiz, μιλώντας στο BBC, και προσθέτει: «Η διαδρομή με το αυτοκίνητο προς το χώρο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, όταν όλοι ανυπομονούν για το ποιοι είναι οι νικητές και φυσικά εγώ ξέρω ακριβώς ποιοι είναι αυτοί. Οπότε αυτή η μικρή διαδρομή είναι μια χαρούμενη ώρα. Το να ξέρεις όσα ξέρω…». osc1 Οι Ruiz και Cullinan, που είναι συνεργάτες στη λογιστική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers, ξεκίνησαν την καταμέτρηση των ψήφων ήδη από την Τρίτη. Οι νικητές των Όσκαρ επιλέγονται από τα 7.000 μέλη της Ακαδημίας, τα οποία ψηφίζουν ηλεκτρονικά ή επιστολικά. Η καταμέτρηση των ψήφων όμως δεν γίνεται αυτόματα από υπολογιστή, αλλά με το χέρι, αφού μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας, τα ψηφοδέλτια τυπώνονται και καταμετρώνται από τους υπευθύνους. «Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τις τυπώνουμε και ξεκινάμε τη διαδικασία της καταμέτρησης. Το κάνουμε με το χέρι για να βεβαιωθούμε ότι δε θα διαρρεύσει τίποτα…». Μετά το τέλος της κοπιαστικής εργασίας, οι δυο τους αποστηθίζουν όλους τους νικητές σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτός είναι και ένας από μια σειρά προληπτικών μέτρων. osc2 «Οι φάκελοι είναι κλειδωμένοι σε μυστικό μέρος, ο καθένας μας έχει και από ένα σετ από αυτούς. Την ημέρα της τελετής, θα βγάλουμε τους φακέλους και θα πάμε στο χώρο ξεχωριστά, από διαφορετικούς δρόμους. Αυτό το κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι αν πάθει κάτι ο ένας, οι φάκελοι να παραδοθούν από τον άλλο. Έχουμε επίσης και ασφάλεια από την αστυνομία. Δεν προσέχουν εμάς, αλλά τους χαρτοφύλακες που περιέχουν τους φακέλους… Η ασφάλεια μας ακολουθεί μέχρι και τη στιγμή που παραδίδονται οι φάκελοι- ο Brian είναι στη δεξιά σκηνή, και εγώ στην αριστερή».

Μέχρι στιγμής, όλα πηγαίνουν ρολόι όπως και τα τελευταία 83 χρόνια, από τότε που η PriceWaterhouseCoopers ανέλαβε την καταμέτρηση των ψήφων. Όλα αυτά τα χρόνια, μόλις 12 άτομα ήταν υπεύθυνα για την καταμέτρηση και την παράδοση των αποτελεσμάτων. Αυτή είναι η τρίτη χρονιά για τη Ruiz που έχει αναλάβει το νευραλγικό και υπεύθυνο αυτό ρόλο.