Παρόλο που το κέντρο της Αθήνας τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μια γαστρονομική άνθηση, με όλο και περισσότερα νέα στέκια να δίνουν το παρών στην πόλη, σε αυτό ανακαλύπτει κανείς και κάποια παραδοσιακά ταβερνάκια- σταθερές αξίες στις επιλογές του κοινού εδώ και πολλές δεκαετίες.

Με όμορφο και λιτό περιβάλλον, νοστιμιές που ταξιδεύουν στο χρόνο και μια γλυκιά νοσταλγία να τα χαρακτηρίζει, τα στέκια που ακολουθούν πρέπει σίγουρα να συμπεριληφθούν στη… γαστρονομική σας ατζέντα -στην περίπτωση που δεν τα έχετε ήδη επισκεφτεί!

Το στέκι του Ηλία

Λειτουργεί από το 1981 και αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις τόσο της κρεατοφαγίας, όσο και του κέντρου. Τα τραπέζια του στον πεζόδρομο που ενώνει το Θησείο με τα Πετράλωνα (Θεσσαλονίκης 7) γίνονται ανάρπαστα και γεμίζουν με την λιχουδιά που έχει διαδώσει και τη φήμη του. Αυτήν δεν είναι άλλη από τα περίφημα παϊδάκια της ταβέρνας, πιάτο σημείο αναφοράς του καταλόγου, ο οποίος συμπληρώνεται με αυθεντικές ελληνικές προτάσεις όπως αρνίσια συκωταριά και τζατζίκι, καθώς και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.

Η παλιά ταβέρνα του Ψαρρά

Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρρά

Στεγασμένη σε δύο παλιά αρχοντικά ακριβώς κάτω από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, η Παλιά ταβέρνα του Ψαρρά (Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου), στην Πλάκα, είναι μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της περιοχής καθώς πρωτολειτούργησε στο 1898. όσο στα τραπέζια στον εσωτερικό ατμοσφαιρικό χώρο, όσο και σε αυτά στα σκαλάκια και τη μικρή εξωτερική αυλή σερβίρει μια ενδιαφέρουσα γκάμα σε ψάρια (σχάρας ή στο τηγάνι), καθώς και προτάσεις της ελληνικής κουζίνας.

Ροζαλία

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (Νο 54) στα Εξάρχεια από το 1978, η Ροζαλία είναι από εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που γίνονται στην κυριολεξία στέκια. Πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών της ώρας αλλά και μια μεγάλη γκάμα για τη μέση, σε μεζεδάκια και συνοδευτικά, που κάνει την επιλογή δύσκολη.

Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.