Από το πρώτο κιόλας τρέιλερ για το «The Batman» του σεναριογράφου-σκηνοθέτη Ματ Ριβς, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον, οι θαυμαστές του μασκοφόρου εκδικητή ήξεραν ότι είχαν κάτι διαφορετικό να αντιμετωπίσουν -με την ερμηνεία του Πάτινσον να σηματοδοτεί έναν πιο σκοτεινό και πιο συναισθηματικό τόνο στον χαρακτήρα.

Αυτή η πρώιμη εμφάνιση συνοδευόταν από το  «Something in the Way», των Nirvana, ο frontman των οποίων, Κερτ Κομπέιν, αυτοκτόνησε το 1994. Ενώ αυτή η επιλογή μουσικής σίγουρα δίνει τον τόνο για μια ταινία που οι Rotten Tomatoes αποκαλούν «ένα ζοφερό, βαρετό και συναρπαστικό super-noir», οι Nirvana -και συγκεκριμένα ο Κομπέιν- ενέπνευσαν τον Ριβς και με έναν άλλο τρόπο.

Νιρβάνα

«The Batman»: Πώς ο Ματ Ριβς εμπνεύστηκε από τον Κερτ Κομπέιν για τον χαρακτήρα του Μπρους Γουέιν

Ενώ έγραφε το «The Batman», ο Ριβς ήξερε ότι ήθελε να παρουσιάσει μια διαφορετική πλευρά στο alter-ego του Μπάτμαν, τον Μπρους Γουέιν, ο οποίος, τις περισσότερες φορές, παρουσιάζεται ως ένας φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος στις ταινίες με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κίτον, Κρίστιαν Μπέιλ και Μπεν Άφλεκ, αναφέρει το grunge.com. Όπως είπε ο Ριβς στο Empire Online, ο σκηνοθέτης ακούει μουσική όποτε γράφει και στην περίπτωση του «The Batman», οι Nirvana έδωσαν τη σωστή έμπνευση με περισσότερους από έναν τρόπους. «Καθώς έγραφα την πρώτη πράξη, έβαλα το “Something In The Way” των Nirvana», είπε ο Ριβς. «Τότε σκέφτηκα ότι, αντί να κάνω τον Μπρους Γουέιν την έκδοση του playboy που έχουμε δει στο παρελθόν, υπάρχει μια άλλη εκδοχή».

Μπάτμαν

Ο Ματ Ριβς βάσισε τον χαρακτήρα του Μπρους Γουέιν στον Κερτ Κομπέιν

Εκτός από τη χρήση της μουσικής των Nirvana για έμπνευση ενώ έγραφε το σενάριο ο Ριβς δημιούργησε, επίσης, τον χαρακτήρα του Μπρους Γουέιν μετά τη ζωή του αείμνηστου τραγουδιστή της ροκ, Κερτ Κομπέιν. Στις περισσότερες ταινίες του Μπάτμαν, ο Γουέιν είναι ένας κορυφαίος και μερικές φορές αναιδής κοινωνικός παράγοντας της πόλης. Κατά την άποψη του Ριβς, αυτή η προσέγγιση είχε γίνει, και συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια πλευρά του Μπρους Γουέιν που παρέμενε ανεξερεύνητη. «Κάποιος που είχε περάσει μια μεγάλη τραγωδία και έγινε ερημίτης», σύμφωνα με τη New York Post. Ενώ έγραφε το σενάριο, λοιπόν, στράφηκε επίσης στη μυθιστορηματική ιστορία του σκηνοθέτη Γκας Βαν Σαντ του 2005 για τον Κερτ Κομπέιν, «Last Days», από το 2005.

Κερτ Κομπέιν

Έτσι, μόλις ο Ριβς κατέληξε στην εκδοχή του Γουέιν που ήθελε, ήξερε ότι ο Πάτινσον ταίριαζε τέλεια για το ρόλο, ειδικά αφού είδε την ερμηνεία του στην ταινία «Good Time» του 2017 των Safdie Brothers. Όπως είπε ο Ριβς στο Empire Online «Σε εκείνη την ταινία, μπορούσες πραγματικά να νιώσεις την ευαλωτότητα και την απελπισία του, αλλά μπορούσες να νιώσεις και τη δύναμή του. Νόμιζα ότι ήταν μια εξαιρετική μίξη. Έχει, επίσης, αυτό το πράγμα του Κερτ Κομπέιν, όπου μοιάζει με ροκ σταρ, αλλά νιώθεις, επίσης, ότι θα μπορούσε να είναι ένας ερημίτης». Τέλος, άλλοι τρόποι με τους οποίους ο Batman αλλάζει στο όραμα του Ριβς περιλαμβάνουν λιγότερα gadgets, σύμφωνα με τον Πάτινσον.