Ποιος μπορεί να πει όχι σε μια γευστική έξοδο με καλή παρέα σε μεζεδοπωλεία και ουζερί για νόστιμους θαλασσινούς και φρέσκους ψαρομεζέδες. Τόσο στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού, όσο και σε διάφορα σημεία κατά μήκος της αθηναϊκής ριβιέρας θα βρείτε γευστικά στέκια που φημίζονται για τα μεζεδάκια τους που βάζουν σε πειρασμό.

Η Λέσβος

Ουζερί η Λέσβος

Αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου σε ένα διαχρονικό στέκι επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38). Πρωτολειτούργησε λίγο μετά τον εμφύλιο και σερβίρει γευστικούς ουζομεζέδες που γράφουν… ιστορία. Λιτός και απέριττος ο χώρος με κλασικές ξύλινες καρέκλες καφενείου και τραπέζια στρωμένα με τον χάρτη του νησιού των ιδιοκτητών.

Φύκι Φύκι

Ο οικισμός του Πόρτο Ράφτη γίνεται πόλος έλξης για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη και τα συνηθισμένα. Περιζήτητα είναι τα τραπεζάκια του μεζεδοπωλείου Φύκι Φύκι (Λεωφόρος Γρέγου 45), ακριβώς πάνω στη θάλασσα, το οποίο συνδυάζει στο μενού του επιλογές για κρέας και ψάρι. Έχει πανέμορφη θέα από την ταράτσα του, αλλά και από τα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο.

Ατλαντικός

Μεζεδοπωλείο Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω, καθώς και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Αντωνία

Ταβέρνα Αντωνία

Το αγαπημένο γευστικό μυστικό των κατοίκων της περιοχής, η Αντωνία (Ισμήνης & Ξενοφώντος 191), θα σας φέρνει όλο και συχνότερα στις Τζιτζιφιές. Πίσω από το Ωνάσειο ένας απλός χώρος πρόσφατα ανακαινισμένος και μοναδικές γεύσεις θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε πολλάκις «γιατί δεν το ήξερα αυτό το μέρος». Εδώ τρώτε φρέσκο τηγανητό, αλλά και μεγάλα ψάρια. Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή έρχονται να συμπληρώσουν την εμπειρία, η οποία θα γίνει συνήθεια όταν συνοδεύσετε με κολοκυθάκια τηγανητά και πατάτες τηγανητές.

Θόδωρος και Ελένη

Ταβέρνα Θοδωρής και Ελένη

Από τις πιο φημισμένες γευστικές στάσεις στην ευρύτερη περιοχή της αθηναϊκής ριβιέρας, το ταβερνάκι του Θόδωρου και της Ελένης (Λεωφόρος Λεγραινών, Λαυρεωτική) σερβίρει τέλεια αχνιστά μύδια με φέτα και σούπερ γαρίδες παναρισμένες με σουσάμι και σος σκόρδου. Πιάτα που έχουν εκτινάξει την επισκεψιμότητά του γι΄ αυτό και η κράτηση θεωρείται απαραίτητη.