«Η Eurovision είναι ένα  είναι ένα μη πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός». Με αυτή τη φράση, οι επίσημοι φορείς του διαγωνισμού έβαλαν τέλος στις φήμες πως η Ρωσία είναι μια ανάσα από την αποβολή για το φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδουν τα ξένα sites η ανακοίνωση του διαγωνισμού αναφέρει: «Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός που ενώνει έθνη και γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσω της μουσικής. «Τα μέλη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης [της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης] τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη φετινή εκδήλωση στο Τορίνο και επί του παρόντος σχεδιάζουμε να καλωσορίσουμε καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες για να εμφανιστούν τον Μάιο. Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Η Ουκρανία ζήτησε την αποβολή της Ρωσίας από την EBU

Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, o ουκρανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne ζήτησε να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στην EBU.

#Eurovision2022Суспільне мовлення вимагає припинити членство російських ЗМІ у EBU!У середу, 23 лютого, Суспільне…

Posted by Eurovision Ukraine – Євробачення Україна on Wednesday, February 23, 2022

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει το ogaegreece.com η Ουκρανική τηλεόραση καλεί την EBU να αναστείλει τη συμμετοχή του Channel One και του VGTRK. Το Suspilne δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς της EBU. Μίλησε για παραβίαση «των αρχών της δημόσιας τηλεόρασης, της ελευθερίας λόγου και πληροφοριών, της ελευθερίας έκφρασης, και της ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ των κρατών».

Ο Mykola Chernotytskyy, πρόεδρος του ΔΣ του UA:PBC, απηύθυνε ένα γράμμα στην πρόεδρο της EBU, Delphine Ernotte. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε πως η διαδικασία αποβολής ή αναστολής της συμμετοχής ενός μέλους χρειάζεται προσεκτική ανάλυση από το ΔΣ της EBU. Επίσης, γνωρίζουμε, ότι πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στη Γενική Συνέλευση της EBU. Ωστόσο, καλούμε την EBU να απαντήσει στην απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε η Ρωσία, με τη στήριξη των μέσων της που είναι μέλη της».

Αντιδράσεις για τη μη αποβολή της Ρωσίας από τη Eurovision

Το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να διαγωνιστεί κανονικά στην Eurovison προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, με τους θαυμαστές να δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή.