Τα Όσκαρ αποτελούν αδιαμφισβήτητα τη μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου κάθε χρόνο, με τους αστέρες του Χόλιγουντ και όχι μόνο, να έχουν την πιο λαμπερή ευκαιρία να περπατήσους στο κόκκινο χαλί και να παραλάβουν, γιατί όχι, ένα βραβείο αναγνώρισης του έργου και του ταλέντου τους. Κάθε χρόνο η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Samuel Goldwyn Theatre, ενώ για φέτος η 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα μεταδοθεί έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου. Ποιος, λοιπόν, ακριβώς αποφασίζει ποιες ταινίες και ποια μέλη της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα κερδίσουν ποια βραβεία;

Όσκαρ: Ποια διαδικασία ακολουθείται για την ανάδειξη των νικητών

Όσκαρ

Τα μέλη, όπως αναφέρει το grunge.com, μπορούν να ψηφίσουν είτε σε έντυπα ψηφοδέλτια είτε να υποβάλουν την ψήφο τους ηλεκτρονικά. Οι ψηφοφόροι ανήκουν σε μία από τις 24 συνολικά κατηγορίες, ανάλογα με τη δουλειά τους, εξηγεί το Variety, και έτσι εάν το μέλος είναι ηθοποιός, θα ψηφίσει για την κατηγορία των ηθοποιών, οι συγγραφείς θα προτείνουν συγγραφείς κ.λπ. Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν μακιγιάζ και μαλλιά, μουσική, παραγωγή, casting, οπτικά εφέ και άλλα.

Η εξαίρεση έγκειται στο ότι όλα τα μέλη μπορούν να δώσουν την ψήφο τους για την υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών των Όσκαρ δεν είναι απαραίτητα ανώνυμη, αλλά παραμένει μυστική για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη, εξηγεί το Inverse.

Όσκαρ: Πώς μετρούνται οι μυστικές ψήφοι

Όσκαρ

Ο τρόπος καταμέτρησης των ψήφων είναι λίγο περίπλοκος. Όπως αναφέρει το Inverse, μέχρι το 2009, η Ακαδημία χρησιμοποιούσε τις απλές ψήφους για να αθροίσει τα αποτελέσματα. Όμως, 13 χρόνια μετά, η διαδικασία άλλαξε σε ένα σύστημα ψηφοφορίας «άμεσου δεύτερου γύρου». Έτσι, τώρα, οι ψήφοι καταμετρώνται και η ταινία ή το άτομο με τις λιγότερες ψήφους αφαιρείται από την ομάδα. Στη συνέχεια, οι εναπομείναντες μπαίνουν σε έναν άλλο γύρο ψηφοφορίας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει νικητής. Ωστόσο, δεν ψηφίζεται κάθε ταινία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Όσκαρ

Για παράδειγμα, οι διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους και οι ταινίες μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων έχουν τους δικούς τους ειδικούς κανόνες ψηφοφορίας, αναφέρει το grunge.com. Τέλος, σύμφωνα με το Variety, μέχρι το 2020 υπήρχαν 9.427 μέλη με δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2015 υπήρχαν περίπου 6.200 ψηφοφόροι.