Πλέον δεν αποτελεί καμιά έκπληξη που οι κορεάτικες παραγωγές κατακτούν το Netflix η μία μετά την άλλη. Το The Silent Sea είναι η νέα κορεατική επιτυχία της συνδρομητικής πλατφόρμας και σίγουρα μπορούμε να πούμε πως δικαίως κέρδισε τόσο γρήγορα το κοινό. Η Θάλασσα της ηρεμίας λοιπόν είναι μια μεταφορά της ταινίας μικρού μήκους του 2014 ‘The Sea of Tranquility’. Ο δημιουργός της ταινίας Choi Hang-yong επιστρέφει ως σκηνοθέτης για την σειρά και μπορούμε να πούμε πως καταφέρνει να μαγνητίσει τα βλέμματα.

Η σειρά μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου η γη υποφέρει από ξηρασία. Το νερό και τα τρόφιμα όλο και λιγοστεύουν και οι άνθρωποι ζουν σε άθλιες συνθήκες με ένα σύστημα «πόντων» που καθορίζει πόσο νερό δικαιούται ο καθένας ανάλογα με την κοινωνική του υπόσταση. Μια ομάδα επιστημόνων, και όχι μόνο, θα σταλθεί στο Balhae μια διαστημική βάση που βρίσκεται στο φεγγάρι. Στην συγκεκριμένη βάση 5 χρόνια πριν το προηγούμενο πλήρωμα αποτελούμενο από 117 άτομα πέθανε από μια υποτιθέμενη διαρροή ραδιενέργειας. Το τωρινό μας πλήρωμα λοιπόν πρέπει να πάει στην βάση προκειμένου να ανακτήσει μια κάψουλα με ένα δείγμα αδιευκρίνιστης ουσίας που μπορεί να φανεί σωτήριο για το ανθρώπινο είδος.

Το πλήρωμα μας καθοδηγεί ο Han Yun-Jae (Gong Yoo) στρατιώτης με ειδικότητα στις διαστημικές αποστολές και η Song Ji-An (Bae Doo-Na) μια αστροβιολογος όπου η αδερφή της είχε πεθάνει στο ατύχημα του σταθμού Balhae 5 χρόνια πριν. Φυσικά τίποτα δεν θα πάει καλά και μετά από μια ανώμαλη προσγείωση θα βρεθούν στο έδαφος της αφιλόξενης σελήνης. Φτάνοντας όμως στον σταθμό εκεί ξεκινά το μυστήριο και τα ερωτήματα που κατακλύζουν την σειρά. Κύριο λόγο σε αυτό παίζει η Song Ji-An που ενώ βρίσκεται εκεί νοιώθοντας την υποχρέωση του να βοηθήσει την αποστολή αλλά και την ανθρωπότητα έχει και την δική της αποστολή θέλοντας να μάθει για τον αδιευκρίνιστο χαμό της αδερφής της και όσα συνέβησαν στον σταθμό.Όλα θα πάρουν μια πιο σκοτεινή τροπή αγγίζοντας θρίλερ στιγμές όταν καταλάβουν πως κάτι παραμονεύει στην βάση. Οι αποκαλύψεις που θα έρθουν στην επιφάνεια θα φέρουν τους χαρακτήρες μας σε κάποια μεγάλα αδιέξοδα και θα θέσουν μερικά σοβαρά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση. Άλλωστε οι κορεάτες φαίνεται πως επενδύουν αρκετά σε αυτό καθώς με τις ιστορίες τους πάντα προσπαθούν να περάσουν κάποιο μεγαλύτερο μήνυμα πέρα από το προφανές.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Το «The Silent Sea» είναι ένα οπτικά πανέμορφο δημιούργημα αλλά σίγουρα έχει κάποιες αδυναμίες. Σκηνοθετικά είναι πραγματικά υπέροχο με φανταστικά πλάνα στην σελήνη που είναι λες και σε μεταφέρουν στο ψυχρό διάστημα. Η σειρά γρήγορα καθορίζει την ταυτότητα της με τα κλειστοφοβικα πλάνα στην βάση Balhae όπου καταφέρνουν να προκαλέσουν αρκετή αγωνία καθόλη την διάρκεια των επεισοδίων της 1ης σεζόν. Ωστόσο το σενάριο μέσα σε όλην αυτήν την ατμόσφαιρα κινείται αρκετά αργά. Είναι σαν η σειρά να απορροφάται στην ίδια της την ομορφιά και να επενδύει παραπάνω στο οπτικό κομμάτι παρά στο να δώσει απαντήσεις και να κινήσει τις εξελίξεις λίγο πιο γρήγορα. Βέβαια για να μην είμαστε άδικοι καταφέρνει να κρατήσει το μυστήριο μέχρι τέλους κατι που κάνει τον θεατή να σκέφτεται συνέχεια κάτι. Είτε αυτό είναι για το τι συνέβη 5 χρόνια πριν είτε για το τι ακριβώς είναι το δείγμα που πρέπει να ανακτήσει το πλήρωμα και πως θα σώσει την ανθρωπότητα.

Οι χαρακτήρες της σειράς είναι κάπως κοινότυποι και ελαφρώς μονοδιάστατοι, επίσης μεταξύ τους δεν έχουν ιδιαίτερο δέσιμο επομένως και ο θεατής δύσκολα θα τους δει ως κάτι παραπάνω από αναλώσιμους. Αυτό είναι πραγματικά άδικο για το Cast που αποτελείται από αναμφίβολα ταλαντούχα ονόματα τα οποία όμως δεν έχουν την ευκαιρία τους να λάμψουν. Όλοι τους βέβαια παρουσιάζουν στο 100% αυτό που πρέπει να κάνουν και ιδιαίτερα η Bae Doo-Na καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Το The Silent Sea είναι ένα άκρως ατμοσφαιρικό Sci-fi με έντονα θρίλερ στοιχεία. Η δουλειά στα οπτικά είναι άρτια ωστόσο το σενάριο αιωρείται μεταξύ γης και Σελήνης εξαιτίας του αργού ρυθμου του και του τρόπου που δίνει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα του. Ωστόσο καταφέρνει να σε μαγνητίσει και να κρατήσει το μυστήριο που λούζει την σειρά.Αποτελείται από ένα υπέρ ταλαντούχο Cast το οποίο γρήγορα θα αναγνωρίσετε αν έχετε δει Sense8, Squid Game ή Train to Busan. Οι χαρακτήρες είναι λίγο ασύνδετοι μεταξύ τους αλλά και με τους θεατές ωστόσο ερμηνευτικά γίνεται καλή δουλειά. Η σεζόν τελειώνει με τέτοιον τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως τέλος της σειράς. Κάποια πράγματα μένουν αδιευκρίνιστα και σίγουρα θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια ωστόσο μέρος της μαγείας της σειράς είναι αυτό το μυστήριο που σε κάνει συνεχώς να σκέφτεσαι οπότε και έτσι να ολοκληρωνόταν προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα.