Το Matrix (1999) είναι μία από τις πιο επαναστατικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Και η τριλογία ταινιών που έφτιαξαν τα αδέρφια Lana και Lilly Wachowski, μαζί με τα Matrix: Reloaded και Matrix: Revolutions (και τα δύο φιλμ παίχτηκαν το 2003), θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα franchise στο σινεμά συνολικά.

Τι έκανε όμως το Matrix τόσο μοναδικό; Ίσως ο συνδυασμός της εποχής που κυκλοφόρησε με το δυστοπικό πλήρως ελεγχόμενο από τις μηχανές περιεχόμενο της ζωής του ανθρώπινου είδους. Η ταινία εμφανίστηκε στη δύση των 90s με την αυγή των 00s να προμηνύει τότε μία έκρηξη τεχνολογικής προόδου. Τα social media ήταν ακόμα στα σπάργανα ενώ το ίντερνετ θα έμπαινε σιγά σιγά για τα καλά στις ζωές μας.

Υπήρχε φυσικά και το καλλιτεχνικό προϊόν που έκανε το Matrix να μπει στο πάνθεον του κινηματογράφου. Η πρωταγωνιστική τριάδα των Κιάνου Ριβς (Νίο κατά κόσμον Τόμας Άντερσον), Λόρενς Φίσμπορν (Μορφέας) και Κάρι Αν Μος (Τρίνιτι), μαζί με τον εμβληματικό κακό Ούγκο Γουίβινγκ (Πράκτορας Σμιθ) αποτελούν ένα σύνολο χαρακτήρων που παραμένουν ακόμα και τώρα αναλλοίωτοι στη φθορά του χρόνου. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε αυτοί που ταυτίστηκαν με τον αγώνα για ελευθερία του Νίο και των υπόλοιπων ανθρώπων κατά της απόλυτα διαβολικής μηχανής που τους είχε υποδουλωμένους.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2021 έκανε πρεμιέρα στην Αμερική το 4ο μέρος του Matrix με το όνομα «Matrix: Ressurections». Από την πρώτη στιγμή που οι πληροφορίες για την ταινία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας το ίντερνετ και οι χρήστες των φόρουμ και των social media παραληρούν.

Η επιστροφή ενός κλασικού blockbuster άλλωστε είναι από μόνη της ικανή να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού σε φανς (και μη). Το γνωστό site/φόρουμ Reddit λοιπόν μάζεψε κάποιες μη δημοφιλείς απόψεις (unpopular opinios), στο όριο της θεωρίας συνωμοσίας, που τρελαίνουν τους χρήστες.

Ας δούμε λοιπόν 9 από αυτές.

1. Το Matrix είναι μια απαίσια ταινία

Σκηνή από το Matrix

Για τους θαυμαστές του, το Matrix είναι μια σειρά ταινιών που προκαλεί σκέψη που συνδυάζει εξελιγμένες φιλοσοφικές έννοιες, πνευματικές ιδεολογίες και συναρπαστικές σεκάνς δράσης με τρόπους που έχουν επηρεάσει πολλά είδη ταινιών. Οι εικόνες, οι χαρακτήρες και οι διάλογοι έχουν εισχωρήσει στην ποπ κουλτούρα και οι τεχνικές κινηματογράφισής του έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται τις ταινίες.

Τα ίδια τα θέματα που θίγονται στις ταινίες, η ελεύθερη βούληση και η προσωπική επιλογή δηλαδή, προκάλεσαν μυριάδες απόψεις σχετικά με αυτά, από τα σίκουελ που ήταν καλύτερα από την αρχική ταινία έως τον Πράκτορα Σμιθ ως έναν τρομερό κακό.

Σκηνή από το Matrix 4
Νίο και Τρίνιτι στο Matrix: Ressurections

Υπάρχουν τόσες πολλές unpopular opinions πλέον εκεί έξω που έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερες και από τους φρουρούς στην ταινία. Μία τέτοια είναι ότι το Matrix είναι… μια απαίσια ταινία.

Λόγω του ξεχωριστού στυλ και της καινοτόμου συνεισφοράς του στα είδη δράσης και επιστημονικής φαντασίας, το Matrix θεωρείται ένα κλασικό φιλμ ακόμα και σήμερα.

Χρήστες του Reddit ωστόσο πιστεύουν ότι παρά του ότι έχει «μερικές ωραίες σεκάνς δράσης», η ταινία είναι απαίσια επειδή οι θεατές «δεν μπορούν να επενδύσουν στους χαρακτήρες, η πλοκή είναι προβλέψιμη και οι ανταγωνιστές δεν έχουν σοβαρές προσωπικότητες».

2. Οι ταινίες έχουν κακές σκηνές δράσης

Σκηνή από το Matrix

Το 1999, τοMatrix άλλαξε θεμελιωδώς την πορεία των ταινιών δράσης με τη χρήση λήψεων 360 μοιρών, αργής κίνησης («χρόνος σφαίρας»). Οποιεσδήποτε άλλες ταινίες δράσης της δεκαετίας του ’90 έμοιαζαν ακατέργαστες και ερασιτεχνικές σε σύγκριση με την αισθητικά ευχάριστη και σχεδόν μπαλετική δράση του The Matrix.

Το Reddit πιστεύει ότι αφού οι ταινίες προσέλκυσαν «νεαρούς με δροσερά μαύρα ρούχα», οι θεατές είδαν «απαίσιο, ψεύτικο κουνγκ φου» που δεν θα μπορούσε να αρέσει σε όποιον απολαμβάνει το «UFC ή έναν σοβαρό αγώνα πολεμικών τεχνών». Οι σκηνές μάχης στο Matrix δεν είναι μόνο ένας φόρος τιμής στον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ, αλλά προορίζονται να αντανακλούν τις ατελείωτες δυνατότητες που είναι εγγενείς στην προσομοίωση του Matrix. Η «σκηνή του λόμπι» εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως μια από τις καλύτερες σκηνές δράσης σε οποιαδήποτε ταινία.

3. Το Matrix Reloaded είναι καλύτερο από το Matrix

H Τρίνιτι στο Matrix Reloaded

Οι περισσότεροι θαυμαστές της σειράς ταινιών θα υποστηρίξουν ότι το Matrix είναι μια ταινία δράσης που προκαλεί σκέψεις, με ισχυρούς χαρακτήρες, ενώ η συνέχειά της, The Matrix: Reloaded, συχνά επιλέγει να επικεντρώνεται περισσότερο στο στυλ παρά στην ουσία.

Ο χρήστης DesirableLettuce πιστεύει ότι η συνέχεια είναι καλύτερη από την πρώτη ταινία επειδή «η πλοκή είναι πιο ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη» και επεκτείνει τον κόσμο του Matrix με «τον αρχιτέκτονα και τον κλειδαρά». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δεύτερη ταινία διαδραματίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην προσομοίωση του Matrix με τον Νίο να βρίσκεται στο πικ των δυνάμεών του.

4. Οι ταινίες λένε μια συνεκτική και ικανοποιητική ιστορία

O Νίο και ο Αρχιτέκτονας στο Matrix

Μιας και το Matrix εισήγαγε μερικά ενδιαφέροντα φιλοσοφικά ερωτήματα, οι συνέχειές του σκόπευαν να προσθέσουν ακόμα περισσότερα. Είναι κοινά αποδεκτό ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό μιας και η τριλογία υποχώρησε υπό από το βάρος των συλλογικών του μηρυκασμών παρέχοντας πολύ λίγες απαντήσεις. Αυτό οδήγησε τους θαυμαστές να πιστέψουν ότι η ιστορία που παρουσιάστηκε στην πρώτη ταινία είχε εκτροχιαστεί πολύ, οδηγώντας σε ένα φινάλε που δεν είχε συνοχή ή σκοπό και ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που σχεδίαζε να είναι.

Χρήστες του Reddit δεν συμφωνούν και πιστεύουν ότι από την αρχή μέχρι το τέλος, οι τρεις ταινίες αφηγούνται μια απόλυτα συνεκτική και ικανοποιητική ιστορία, με το τέλος του The Matrix: Revolutions να έχει «μερικούς από τους πιο ικανοποιητικούς διαλόγους και σεκάνς αν είστε λάτρης των χαρακτήρων στον κόσμο που έχει φτιαχτεί».

5. O Νίο είναι ο κακός

O Νίο και ο Πράκτορας Σμιθ στο Matrix

Από το ταπεινό ξεκίνημά του ως χάκερ έως το να γίνει σύμβολο αντίστασης στη Ζάιον, και τελικά ο ένας Μεσσίας στο Matrix, ο Νίο έχει το ταξίδι ενός αληθινού ήρωα. Το οποίο ταξίδι άλλαξε ριζικά τον χαρακτήρα από την αρχή της ταινίας μέχρι το τέλος της σειράς. Ο Νίο έρχεται να αντιπροσωπεύσει την ανιδιοτέλεια και την προσωπική ελευθερία με τις θυσίες του.

Σε μία από τις πλέον μη δημοφιλείς απόψεις του Reddit ο Bulletkiller06 πιστεύει ότι ο Νίο είναι στην πραγματικότητα ο κακός της ταινίας, που κυνηγά μηχανές που, παρόλο που σχεδόν καταστράφηκαν από τους ανθρώπους, «αποφάσισαν να κρατήσουν τους ανθρώπους γύρω τους έτσι και αλλιώς», φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους δώσει μια «ουτοπία» για να ζήσουν. Αν και είναι αλήθεια, ο Μορφέας δεν λέει στον Νίο ποιος ξεκίνησε πρώτος τον πόλεμο, οι Μηχανές που χρησιμοποιούν ανθρώπους ως μπαταρίες είναι μια ασυνείδητη απόφαση που οι περισσότεροι θαυμαστές δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

6. Ο Σάιφερ είχε δίκιο

Ο Σάιφερ στο Matrix

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους φίλους του, ο Σάιφερ δεν ήθελε ποτέ να ελευθερωθεί από το Matrix. Η γνώση για τη μοίρα της ανθρωπότητας δεν ακύρωνε την επιβίωση σε ένα δυστοπικό περιβάλλον χωρίς τις πολυτέλειες που απολάμβανε το Matrix. Ως εκ τούτου, έκανε συμφωνία με τον Πράκτορα Σμιθ για να μπει ξανά στο Matrix (ως «κάποιος σημαντικός») με αντάλλαγμα να ξεπουλήσει το Νίο, το Μορφέα και την Τρίνιτι.

Σύμφωνα με τον curtwagner1984, «στο Matrix, κάποιος θα μπορούσε να ζήσει μια πολύ καλύτερη και πληρέστερη ζωή από ό,τι στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο πραγματικότητα… έτσι η επιθυμία του Σάιφερ να επιστρέψει στο Matrix δεν είναι τόσο δειλή όσο μπορεί να ακούγεται.»

7. Ο Πράκτορας Σμιθ είναι ο χειρότερος κακός

Για να γίνει κάθε ήρωας σε μία ταινία αγαπητός πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός ανταγωνιστής κακός χαρακτήρας με τον οποίο θα παλέψει για να αποδείξει την αξία του. Ο Λουκ Σκαϊγουόκερ είχε τον Νταρθ Βέιντερ, η Σάρα Κόνορ τον Εξολοθρευτή και ο Νίο τον Πράκτορα Σμιθ, τον οποίο πολλοί θαυμαστές των ταινιών θεωρούν όχι μόνο ως τον καλύτερο κακοποιό στο franchise του Matrix αλλά και ως έναν από τους πλέον αδυσώπητους κακούς στην επιστημονική φαντασία συνολικά.

Οι χρήστες τον βλέπουν ως τον χειρότερο κακό επειδή «μπορεί να μεταμορφωθεί σε όποιον θέλει» κάτι που «απλά γίνεται τόσο βαρετό». Ενώ η μέθοδος της κακίας του Smith μπορεί να θεωρηθεί μονότονη, πρέπει να ταιριάζει με εκείνη του Νίο ο οποίος κατάφερε στην τελευταία ταινία να αποκτήσει θεϊκές δυνάμεις.

8. Τα Matrix: Reloaded και Matrix: Revolutions είναι στην πραγματικότητα καλές ταινίες

Η Μόνικα Μπελούτσι στο Matrix Reloaded

Για ορισμένους φαν, δεν υπάρχει «franchise» των ταινιών Matrix. Υπάρχει η πρώτη ταινία που ακολουθείται από μια σειρά από φιλμ που μειώνουν το κύρος του πρωτότυπου. Θεωρούν τα The Matrix: Reloaded και The Matrix: Revolutions ως άψυχες προσπάθειες που έγιναν μόνο για τα χρήματα.

Ο Albert_street ισχυρίζεται ότι οι συνέχειες δεν είναι τόσο κακές όσο λένε οι περισσότεροι θαυμαστές και «έκαναν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς όσον αφορά τη συνέχιση της πλοκής της πρώτης ταινίας», καθώς επίσης προώθησε την οικοδόμηση κόσμου της αρχικής ταινίας όπου διάφορα «προγράμματα» παίρνουν ανθρώπινη μορφή και έχουν «ανθρώπινα συναισθήματα». Ο γράφων θα συμφωνήσει με τον χρήστη Albert_street.

9. Το Equilibrium είναι καλύτερο

Με την πρώτη ματιά, το Equilibrium (2002) μοιάζει με το The Matrix. Οι πρωταγωνιστές του φορούν μακριές μαύρες καμπαρντίνες, συμπεριφέρονται χωρίς συναισθήματα και ζουν σε έναν δυστοπικό κόσμο. Πέρα από την επιφανειακή σημειολογία, ωστόσο, η ταινία ακολουθεί μια πλοκή πιο κοντά με το Fahrenheit 451 ή το THX1138, αλλά ορισμένοι θεατές εξακολουθούν να θεωρούν σκόπιμο να το συγκρίνουν με το Matrix και μάλιστα να δηλώνουν ότι είναι ανώτερη ταινία.

Χρήστες λοιπόν του Reddit πιστεύουν ότι το Equilibrium είναι καλύτερη ταινία λόγω του «φιλοσοφικού του τόνου» και των «σκηνών μάχης», αλλά οι περισσότεροι θαυμαστές του Matrix πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να λάβουν σοβαρά υπόψη το οτιδήποτε στο Equilibrium, από το πνευματικό του δόγμα μέχρι τις τεχνικές στα όπλα.