Για μία γευστική έξοδο που συνδυάζεται με ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο, οι καλτ ταβέρνες και οινομαγειρεία της πόλης αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Διαχρονικές επιλογές που έχουν αντέξει στο χρόνο, λόγω του σεβασμού στην παράδοση και της έμφασης στην ποιότητα.

Η Ήπειρος

Η Ήπειρος

Αν δεν έχεις φάει έστω και μία φορά στην Ήπειρο, τρέξε να προλάβεις. Μια από τις πιο καλτ και διαχρονικές γευστικές στάσεις στο κέντρο της Αθήνας, το οινομαγερείο λειτουργεί μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά και έχει συνδυάσει το όνομά του με τις επικές του σούπες. Πατσάς, παραδοσιακή ηπειρώτικη μαγειρίτσα, κρεατόσουπα και κοτόσουπα στις κορυφαίες επιλογές των θαμώνων του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας -ακόμη και νωρίς το πρωί την ώρα που κάποιοι δίνουν ραντεβού για καφέ, άλλοι προτιμούν να απολαύσουν ένα πιάτο ζεστής σούπας. Στα συν η ποικιλία σπιτικών μαγειρευτών όπως και εκείνα της μαμάς, αλλά και η χαμογελαστή Ράνια που σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση.

Δίπορτο

Από τα πιο θρυλικά ταβερνάκια στο κέντρο, στην πλατεία Θεάτρου. Το Δίπορτο ακολουθεί την ιστορία της Αθήνας, σερβίροντας στους θαμώνες του νόστιμα πιάτα της αυθεντικής, ελληνικής κουζίνας. Σούπες με όσπρια, φρέσκα ψαράκια και θεϊκή χωριάτικη στα σημεία αναφοράς του. Υπόγειος χώρος με λίγα τραπέζια.

Το Ειδικόν

Το Ειδικόν

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στον Πειραιά, το Ειδικόν (Ψαρών 38 & Σαλαμίνος) λειτουργεί από το 1920 και έχει συνδυάσει το όνομά του με εκείνα των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, καθώς αποτελούσε αγαπημένο τους στέκι. Στην ουσία πρόκειται για την μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα στην περιοχή, η οποία δίνει έμφαση στις σπιτικές γεύσεις, σε όλη την απλότητά τους.

Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Συνώνυμη με την περιοχή της Πλάκας στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων (νο 41), η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου λειτουργεί από το 1865 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο θρυλικές και ιστορικές όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σε όλη την Αττική. Σημείο αναφοράς του μαγαζιού -όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία του- ο τηγανητός του μπακαλιάρος, ο οποίος σε καθημερινή βάση γίνεται πραγματικά ανάρπαστος. Το μενού, ωστόσο, είναι εμπλουτισμένο με φρέσκα ψάρια, ορεκτικά και δροσερές σαλάτες. Την ταβέρνα έχουν επισκεφτεί διάσημες προσωπικότητες της παλιάς Αθήνας όπως ο Χριστόπουλος, ο Πολέμης και ο Μωραϊτίνης.

Η Κληματαριά

Η Κληματαριά στην Πλατεία Θεάτρου μεταφέρει πίσω στο χρόνο, με το νοσταλγικό σκηνικό της που θυμίζει αυλή σπιτιού της παλιάς Αθήνας. Λειτουργεί από το 1927 και τιμά την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα με απλές αλλά νόστιμες γεύσεις που θα σας κάνουν να την επιλέξετε για μια παρεΐστικη γευστική έξοδο. Κρεατικά στη γάστρα, ποικιλία μαγειρευτών και πίτες στις βασικές επιλογές του καταλόγου.

Το Υπόγειο του Μαραθωνίτη

Το υπόγειο του Μαραθωνίτη

Υπόγειο κουτούκι, από τα πιο αυθεντικά της πόλης, στο κέντρο της Αθήνας (Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3). Ποιοτικό κρασί παραγωγής του και πιάτα με έμφαση στην ποιότητα, οι λόγοι που θα το επιλέξετε. Νόστιμη τυροκαυτερή, γίγαντες με σέλινο, γιαννιώτικη προβατίνα και λαχταριστό λουκάνικο και αρνίσια παϊδάκια στα όσα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Μίστερ Λουκιδέλης

Αν δεν είστε από τη Φιλαδέλφεια, πολύ πιθανόν να μην το γνωρίζετε. Ωστόσο, ο Μίστερ Λουκιδέλης αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή αλλά και για τους καλοφαγάδες της Αττικής γενικότερα. Ο χώρος μοιάζει με σκηνικό ταινίας του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου, ενώ διαθέτει τραπέζια και στον εξωτερικό χώρο. Παραδοσιακή τυρόπιτα και ζουμερό κεμπάπ στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε.