Για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η θέαση της σειράς φαινομένου του Netflix, Squid Game, στην ψυχοσύνθεση των παιδιών προειδοποίησε κοινωνική ψυχολόγος με ειδίκευση στη γονική μέριμνα. «Αφήνοντας τα παιδιά τους να παρακολουθούν την εξαιρετικά βίαιη σειρά οι γονείς στην ουσία διδάσκουν στα παιδιά τους πώς να είναι νταήδες και πώς να μένουν αμέτοχα όταν κάτι άσχημο γίνεται δίπλα τους».

Η Δρ Sandra Wheatley είπε ότι η εκπομπή του Netflix θα μπορούσε να βλάψει την «κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη» των νέων αν το παρακολουθήσουν σε πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί να τους ενθαρρύνει να «μείνουν δίπλα και απαθείς» ή «να συμμετάσχουν», αντί να βοηθήσουν, εάν δουν έναν συνομήλικό τους να έχει πληγωθεί, πρόσθεσε.

Η νοτιοκορεάτικη σειρά προκάλεσε μεγάλες διαμάχες στον ιστότοπο γονέων Mumsnet, με μερικούς να λένε ότι ήταν καλό για παιδιά ηλικίας οκτώ ετών.« Τα παιδιά βλέπουν χαρακτήρες να ανταγωνίζονται σε προκλήσεις που βασίζονται σε παιδικά παιχνίδια, αλλά με θανάσιμες επιπτώσεις, για να κερδίσουν 27 εκατομμύρια λίρες».

Σκηνή από το Squid Game

«Τα παιδιά πρωτοβάθμιας ηλικίας μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν το πλαίσιο της βίας»

Η δρ. Wheatley είπε ότι τα παιδιά πρωτοβάθμιας ηλικίας μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλα για να κατανοήσουν το πλαίσιο της βίας, προσθέτοντας: «Μπορεί να τους κάνει να αναρωτηθούν,” γιατί κανείς δεν βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους;” Σαφώς υπάρχουν μηνύματα εκεί που πραγματικά δεν θέλουμε να πάρουν τα παιδιά μας».

Σκηνή από το Squid Game

Την περασμένη εβδομάδα, το δημοτικό σχολείο John Bramston στο Ilford, στο ανατολικό Λονδίνο, έγραψε στους γονείς προειδοποιώντας τους ότι οι μαθητές αντιγράφουν σκηνές στην παιδική χαρά.

«Αυτό θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλια του τι διδάσκεται στο σχολείο, που είναι ότι νοιαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Δεν μένουμε απαθείς αν είμαστε μάρτυρες μιας αδικίας. Αν δούμε κάποιον άλλο να εκφοβίζεται ή να πληγώνεται, το λέμε σε έναν δάσκαλο και δεν συμμετέχουμε απλώς ή απομακρυνόμαστε. Σαφώς υπάρχουν μηνύματα εκεί που πραγματικά δεν θέλουμε να πάρουν τα παιδιά μας», πρόσθεσε η Wheatley.

Σκηνή από το Squid Game

Τα περιστατικά με μαθητές να μιμούνται τις σκηνές βίας του Squid Game σε δημοτικά σχολεία είναι πλέον πάρα πολλά με τις μονάδες και τους ειδικούς να προειδοποιούν τις οικογένειες.

Η Νουζάτ Οθμάνι, δασκάλα δημοτικού σχολείου, έγραψε επίσης σε ιστολόγιο για το περιοδικό TES ότι μερικοί μαθητές της είχαν παρακολουθήσει το Squid Game και ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την «ψυχική τους υγεία».

Τα μικρά παιδιά παίρνουν ένα «διαφορετικό μήνυμα» από το περιεχόμενο που προσλαμβάνουν οι ενήλικες βλέποντας ακριβώς το ίδιο θέαμα. Είναι πολύ μικρά για να κατανοήσουν τα θέματα αναφέρει η δρ Wheatley.