Ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες αναμένεται να προσφέρουν στο κοινό σε δύο εμφανίσεις τους, τις δύο πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Τους καλλιτέχνες που θα περιμένουν το κοινό την Παρασκευή (1/10) και το Σάββατο (2/10) στις 20:30 στη μουσική παράσταση τους «Επέστρεφε στην ποίηση» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής θα συνοδεύει τετραμελές μουσικό σχήμα.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Βασίλης Γισδάκης.

Η Μαρία Φαραντούρη έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την ερμηνεία των εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Με τις συναυλίες της στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου (Carnegie Hall, Salle Pleyel, Queen Elisabeth Hall, Berliner Philarmonie κ.ά.), φέρνει τους ακροατές του εξωτερικού σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και μουσική. Παράλληλα, από το ρεπερτόριό της δεν λείπει και ο «διεθνής» ποιητικός λόγος είτε στην πρωτότυπη μορφή του (π.χ. Pablo Neruda), είτε σε ελληνική απόδοση (π.χ. Brendan Behan/Bασίλης Ρώτας, Léopold Sédar Senghor/Αλέξης Τραϊανός).

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημήτρης Καταλειφός είχε την ευλογημένη τύχη, όπως λέει, να απαγγείλει σε ταινίες, εκδηλώσεις ή ηχογραφήσεις ποιήματα Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών. Σταδιακά συνειδητοποίησε ότι ο ποιητικός λόγος αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης μαζί με τη μουσική και ότι η απαγγελία ενός ποιήματος απαιτεί από τον ηθοποιό μια ερμηνεία αντίστοιχη με εκείνη ενός θεατρικού ρόλου. «Οι στίχοι του ποιητή πρέπει να κατοικήσουν στην ψυχή μου. Όταν θα τους εκφέρω, οφείλω να δίνω την αίσθηση ότι αποτελούν πια δικά μου λόγια, προσωπική μου υπόθεση», υποστηρίζει.

Την Μαρία Φραντούρη, τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Βασίλη Γισδάκη στο μουσικό τους ταξίδι στο Μέγαρο Μουσικής όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πλαισιώνουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής (ενορχηστρώσεις & πιάνο), David Lynch (σαξόφωνο & φλάουτο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι & μαντολίνο), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο).

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο megaron.gr.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.