∆ημιουργός πλασμάτων παράδοξων και χωρών φανταστικών, ο Ευγένιος Τριβιζάς, χάρη στη μαεστρία του πάνω στη φαντασία, τη σάτιρα, τις μεταπλάσεις και το παιχνίδι της γλώσσας, έχει εξασφαλίσει ξεχωριστή θέση τόσο στη σύγχρονη ελληνική και στη διεθνή παιδική λογοτεχνία όσο και στις καρδιές των μικρών αναγνωστών.

Οι τελευταίοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το νέο έργο που έγραψε ο αγαπημένος «ποιητής παραμυθιών» για τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το οποίο σκηνοθετεί ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Το ονειρόδραμα «Δώδεκα παρά Δώδεκα» θα «τυλίξει με τα μάγια του» τη σκηνή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα και θα ανέβει για 15 παραστάσεις από τις 18 έως τις 30 Δεκεμβρίου, αποτελώντας την κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του οργανισμού.

Τις μελωδίες του έργου συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και θα τις αποδώσει ο Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων- Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής των Σχολείων Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

Σκοπός της διοργάνωσης -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη- είναι να διατεθούν τα έσοδα των παραστάσεων για να αντιμετωπιστούν, μέσω υποτροφιών, οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γονείς των μαθητών των Αρσακείων Σχολείων.

«Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και γι’ αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε κάποια διαλείμματα χαράς στην κατήφεια της καθημερινότητάς τους», ανέφερε ο Ευγένιος Τριβιζάς σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης.

Στο πρωτοχρονιάτικο μουσικόραμα του Ευγ. Τριβιζά, ο παλιός και ο νέος χρόνος θα συναντηθούν για λίγο, δεν θα είναι, όμως, μόνοι.

Μαζί τους θα είναι και …δεινόσαυροι, Ρωμαίοι εκατόνταρχοι, ηγεμόνες, κατάδικοι φυλακών, Βεδουίνοι, πιγκουίνοι, αρλεκίνοι καθώς και ένας λευκός μονόκερως! Όλα αυτά διαδραματίζονται μια βραδιά Πρωτοχρονιάς στο μυθικό προθάλαμο του χωροχρόνου. Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, η κοσμική σύγκρουση μεταξύ μέλλοντος και παρελθόντος κορυφώνεται με συναρπαστικό τρόπο σε μια ονειρική πανδαισία ήχων και χρωμάτων.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα έργο μου ανεβαίνει με τόσο εκλεκτούς συντελεστές, αλλά και τόσα πολλά πρόσωπα, καθώς η παράσταση συγκεντρώνει 120 άτομα επί σκηνής. Πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του στάθηκε η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα και η παρατήρηση ότι ποιητές, πολιτικοί, ηγεμόνες, όπως και όλοι μας, έχουμε την τάση να προσωποποιούμε τον χρόνο και να κατηγοριοποιούμε τις χρονιές σε θαυμαστές που εκθειάζουμε και καταστροφικές που καταδικάζουμε. Βεβαία, τελευταία οι θαυμαστές χρονιές όσο πάνε και λιγοστεύουν και οι καταστροφικές γίνονται όλο και καταστροφικότερες», εξήγησε ο διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει τον ρόλο του απελπισμένου Παλιού Χρόνου, που στο τέλος της θητείας του έχει αποτύχει στην αποστολή του και αναγκάζεται να αποσυρθεί στιγματισμένος και ντροπιασμένος.

Τον ρόλο του ορμητικού και ακάθεκτου Νέου Χρόνου που αδημονεί να πάρει τα ηνία και να αποδειχθεί θαυμαστός, κινδυνεύοντας να επιφέρει το απόλυτο χάος, υποδύεται ο Πάνος Μουζουράκης.

Εκτός από τους μεγάλους, όμως, πρωταγωνιστές, συμμετέχουν και πάνω από εκατό μαθητές και απόφοιτοι του Μουσικού Ομίλου των Αρσακειων- Τοσιτσείων Σχολείων και της Χορωδίας Graduarti. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.

Τιμές εισιτηρίων από 10 έως 45 ευρώ.