Το αντίδοτο στο αν το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες σας βρίσκουν στην πόλη είναι η καλή διάθεση και η καλή παρέα. Και σίγουρα ένα ποτηράκι ουζάκι ή παγωμένης μπύρας συνοδεία γευστικών μεζέδων θα βοηθούσε λίγο παραπάνω την κατάσταση. Δείτε, λοιπόν, σε ποια μεζεδοπωλεία σε πλατείες της πόλης θα σας βρει το καλοκαίρι.

Το Ουζερί του Λάκη

Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος (νο 16), δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά και ρακή από την Κρήτη.

Πετραλώνι

Βρίσκεται επί της Πλατείας Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα, πολύ κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό των Πετραλώνων και είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα μεζεδοπωλεία- ουζερί της γειτονιάς. Σε ένα παλιό σπίτι, ντυμένο με πέτρα, διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα και τραπεζάκια έξω, θα δοκιμάσετε γευστικά πιάτα σε προσιτές τιμές που θα σας κάνουν να επιστρέψετε. Τα ποτήρια γεμίζουν με κρητική ρακή, κρασί Λήμνου, τσίπουρο Τυρνάβου και ούζο Μυτιλήνης.

Κατσούρμπος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σας περιμένει στον Κατσούρμπο, πάνω στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Στην κουζίνα του μπαίνουν αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού (γαλακτοκομικά προϊόντα, κρητικά χόρτα κ.ά.), επιλεγμένες με γνώμονα πάντα την εποχικότητα.

Πιάστε θέση στα τραπεζάκια της όμορφης πλατείας και δοκιμάστε αρνί με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χοχλιούς μπουμπουριστούς και καλιτσούνια με μάραθο και άγρια χόρτα. Θα τα συνοδεύσετε με βιολογικό λευκό ή κόκκινο κρητικό κρασί ή ρακή παραγωγής των ιδιοκτητών.

Σεϋχέλλες

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές που έχει κανείς στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 49), στην Πλατεία Αυδή, με νόστιμους μεζέδες και μαγειρευτά, που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Το μενού ανανεώνεται αρκετά συχνά, αναλόγως την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Ωστόσο, από τα πιάτα σημείο αναφοράς του οι περίφημες παπαρδέλες με τον καβουρμά.

Κυβέλη

Στη μικρή πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, αυτό το μοντέρνο μεζεδοπωλείο έχει γίνει στέκι των κατοίκων της περιοχής –κι όχι μόνο– χάρη στο αξιοπρεπέστατο φαγητό και την παρεΐστικη ατμόσφαιρά του. Αξίζει να δοκιμάσετε τη φουρτάλια με ανδριώτικο λουκάνικο, τους μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες, τις τηγανιές με χοιρινό, συκώτι ή κοτόπουλο και τα μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου.