Σχετικά πλούσια η κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, με τρεις νέες ταινίες και κάποιες επανεκδόσεις να συμπεριλαμβάνονται στις επιλογές του κοινού. Αστυνομικό θρίλερ και δράμα τα επικρατέστερα είδη, υπόσχονται βραδιές που κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.

Αμερικάνικη Προδοσία (American Traitor: The rial of Axis Sally)

Δραματική, 109΄

Σκηνοθεσία: Μάικλ Πόλις

Πρωταγωνιστούν: Μίντοου Γουίλιαμς, Τόμας Κρέτσμαν, Αλ Πατσίνο, Κάρστεν Νόργκαρντ, Λάλα Κεντ, Μάρκους Ραφίνσκι

Το 1948, ο διάσημος δικηγόρος Τζέιμς Λόφλιν (Αλ Πατσίνο) αναλαμβάνει μία πολύκροτη υπόθεση: την υπεράσπιση της Αμερικανίδας Μίλντρεντ Γκίλαρς (Μίντοου Γουίλιαμς), μιας εκφωνήτριας ναζιστικής προπαγάνδας -γνωστή ως η Σάλι του Άξονα -που συνεργάστηκε με τον Γιόζεφ Γκέμπελς (Τόμας Κρέτσμαν). Είναι στο χέρι του Λόφλιν να αποδείξει ότι η Γκίλαρς και η Σάλι του Άξονα, η πιο μισητή γυναίκα στην Αμερική, δεν υπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό.

Monday

Ρομαντικό δράμα, 100΄

Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Denise Gough, Sebastian Stan

Η παραμονή της Chloe στην Αθήνα πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο η γνωριμία της με τον γοητευτικό Mickey την ωθεί να εγκαταλείψει την καριέρα της στην Αμερική και να προτιμήσει τη άγρια φωτογένεια της Αθήνας. Από τα στενά του ιστορικού κέντρου, μέχρι τα καλοκαιρινά bar των ελληνικών νησιών και από εκεί στα πάρτι και στην ατμοσφαιρική και πολυπολιτισμική Κυψέλη, το «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου περιγράφει την ερωτική διάθεση και τα συναισθηματικά αδιέξοδα των ηρώων της, σε ένα αστικό road movie που κάνει κύκλους ανάμεσα στη Φωκίωνος Νέγρη και την πλατεία Συντάγματος.

Οι Διαρρήκτες

Αστυνομική- Δράσης, 119΄

Σκηνοθεσία: Χάουμε Μπαλαχουέρο

Πρωταγωνιστούν: Φρέντι Χάιμορ, Αστρίντ Μπερζές-Φρίσμπι

Η τράπεζα της Ισπανίας στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο που δεν έχει χάρτη, δεν έχει αποθηκευμένα δεδομένα της ασφάλειας της. Ένας νεαρός μηχανικός, ο Τομ, είναι αποφασισμένος να καταφέρει το ακατόρθωτο και να ληστέψει την τράπεζα. Μαζί με τους συνεργάτες του θα έχουν μόνο 105 λεπτά για να το καταφέρουν. Η αντίστροφη μέτρηση για την ληστεία του αιώνα μόλις ξεκίνησε.

Minari

Δράμα, 115΄

Σκηνοθεσία: Λι Αϊζακ Τσανγκ

Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Γιουέν, Χαν Γε-ρι, Αλαν Κιμ, Νόελ Κέιτ, Τσο Γιουν, Γουίλ Πάτον

Μια οικογένεια Κορεατοαμερικάνων μετακομίζει σε ένα αγρόκτημα του Αρκάνσας αναζητώντας το δικό του αμερικανικό όνειρο. Μέσα στις προκλήσεις αυτής της νέας ζωής στα παράξενα και τραχιά Ozarks, ανακαλύπτουν την αναμφισβήτητη ανθεκτικότητα της οικογένειας και τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει ένα σπίτι.

Το Αίνιγμα

Αστυνομικό θρίλερ, 86΄

Σκηνοθεσία: Κλοντ Μίλερ

Πρωταγωνιστούν: Λίνο Βεντούρα, Μισέλ Σερό και Ρόμι Σνάιντερ

Ο Μαρτινό (Μισέλ Σερό), ένας πλούσιος και ισχυρός δικηγόρος, κρίνεται ύποπτος για τον βιασμό και την δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών.. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο επιθεωρητής Γκαλιέν (Λίνο Βεντούρα) τον καλεί στο γραφείο του και αρχίζει να τον υποβάλλει σε έντονη ανάκριση. Η μαρτυρία του Μαρτινό είναι γεμάτη από κενά και αντιφάσεις, ωστόσο ο Γκαλιέν δεν είναι σε θέση να αποσπάσει την ομολογία του. Ο δικηγόρος φαίνεται να
ταιριάζει στο ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του δεν είναι αδιάσειστα. Όταν η ανάκριση φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, η σύζυγος του Μαρτινό (Ρόμι Σνάιντερ) παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα και κάνει κάποιες συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Μπλε Βελούδο (Blue Velvet)

Σινεφίλ, 120΄

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς

Πρωταγωνιστούν: Κάιλ Μακ Λάκλαν, Ντένις Χόπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Λόρα Ντερν

Ο νεαρός Τζέφρι έχει μόλις επιστρέψει σε μια συνηθισμένη ήσυχη πόλη της αμερικανικής επαρχίας για να επισκεφθεί τον άρρωστο πατέρα του, όταν ανακαλύπτει ένα κομμένο ανθρώπινο αυτί σε ένα λιβάδι κοντά στο σπίτι του. Αποφασίζει να ερευνήσει το μυστήριο παράλληλα με την αστυνομία, και μπλέκεται σε μια σειρά αλλόκοτων και επικίνδυνων καταστάσεων, στις οποίες πρωταγωνιστούν ένας ψυχωτικός, σαδιστής εγκληματίας (Ντένις Χόπερ), μία βασανισμένη τραγουδίστρια σε καμπαρέ (Ιζαμπέλα Ροσελίνι) και η σκοτεινή πλευρά του ίδιου του πρώην αφελούς εαυτού του.

Μπομπ ο Χαρτοπαίκτης

Σινεφίλ, 98΄

Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Μελβίλ

Πρωταγωνιστούν: Ροζέρ Ντουσέζν, Ιζαμπέλ Κόρεϊ, Γκι Ντεκόμπλ

Ο Μπομπ, ένας παλιός γκάγκστερ και χαρτοπαίκτης. Έχει μείνει στεγνός από λεφτά αλλά λατρεύει τον τζόγο. Στο μεταξύ, όλοι νομίζουν ότι έχει αποσυρθεί από το “επάγγελμά”, μαζί τους και ο αστυνόμος που διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με τον Μπομπ. Όμως ο Μπομπ θα αποφασίσει να ληστέψει ένα καζίνο στο Ντοβίλ. Τα πάντα έχουν μελετηθεί μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, όλα είναι σχεδιασμένα στην εντέλεια, εκτός από μία λεπτομέρεια: Η αστυνομία γνωρίζει τα πάντα.