Τον απολογισμό της καλλιτεχνικής χρονιάς που πέρασε και τον προγραμματισμό για την επόμενη, παρουσίασε το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

Θετικός ήταν ο απολογισμός και φιλόδοξος ο προγραμματισμός με 39,6% αύξηση των θεατών, 34,2% αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια, 14 παραγωγές σ’ ένα χρόνο , 167.198 θεατές, 871 παραστάσεις, μια χειμερινή περιοδεία, 281 καλλιτεχνικοί συνεργάτες, 1.145.123,02 ευρώ έσοδα.

Την παρουσίαση έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής, κ. Γιάννης Βούρος στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.

«Νικητής» των αριθμών στον «καλλιτεχνικό» απολογισμό της χρονιάς, αναδείχτηκε -σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βούρος- η μουσικοθεατρική παράσταση «Με μουσικές εξαίσιες με φωνές» την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 θεατές και «έφερε» στα ταμεία του θεάτρου 313.198,87 ευρώ (περί το 1/3 του συνόλου των εισπράξεων που «έφεραν» στο θέατρο και οι 14 παραγωγές της χρονιάς).

Η παρουσίαση μέρους (καθώς παρουσιάστηκαν μόνο τα έσοδα και η «απόδοση» των παραγομένων προϊόντων-παραστάσεων, όχι όμως και τα έξοδα για την παραγωγή τους) των οικονομικών στοιχείων της καλλιτεχνικής χρονιάς που ολοκληρώθηκε, έγινε από τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή που βρέθηκε ως απόλυτος πρωταγωνιστής στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου. Στην «πλάτη» της σκηνής είχε στηθεί δίκην σκηνικού, ειδική οθόνη προβολής των οικονομικών στοιχείων (πίνακες, γραφήματα, καμπύλες και αριθμοί).

Μοναδική παρατήρηση -εκτός στοιχείων και αριθμών- του κ. Βούρου υπήρξε η διαμαρτυρία για την πρόσφατη σύλληψή του για καθυστέρηση καταβολής χρεών (από λάθος που έγινε) η οποία έληξε ευτυχώς έγκαιρα, και η αναφορά στις καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στο δεύτερο μέρος της «παράστασης» τον πρωταγωνιστή της σκηνής-καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου πλαισίωσαν όχι πια οι αριθμοί αλλά οι σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές των παραστάσεων του καλοκαιριού αλλά και ορισμένοι της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου.

Για τον οικουμενικό λόγο του Αισχύλου, την «ύβρι» της ανθρώπινης αλαζονείας , την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για το ρόλο του «απόλυτου πρωταγωνιστή» των «Περσών» που είναι ο χορός, αυτός που «διαχειρίζεται την οδύνη ενός ολόκληρου λαού που πιστεύει πως είναι εκλεκτός αλλά καταβαραθρώνεται», επιχείρησε να μιλήσει η σκηνοθέτης της βασικής καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ, Νικαίτη Κοντούρη. Οι αισχύλειοι «Πέρσες» δίνουν την πρεμιέρα τους στις 16 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης ενώ θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (15 και 16 Αυγούστου) εν μέσω περιοδείας σ’ όλη τη χώρα.

Πέραν των αντιπολεμικών «Περσών» το ΚΘΒΕ παραμένει υπερδραστήριο και εντός της Θεσσαλονίκης για ολόκληρο το καλοκαίρι καθώς για πρώτη φορά τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις, όλες παραγωγές του ΚΘΒΕ και του συνόλου σχεδόν των εργαζόμενων σ΄ αυτό (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τεχνικοί) συνεχίζουν την καλλιτεχνική τους παραγωγή για ολόκληρο το καλοκαίρι σε πάρκα, πλατείες, τα φουαγιέ και τα αίθρια των θεάτρων το ΚΘΒΕ.

Έτσι, στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για το καλοκαίρι εντάσσονται:

– Από 19 Ιουνίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ως την 1 Αυγούστου στις 21.30 στο αίθριο του Βασιλικού θεάτρου θα παίζεται με μουσική, χορό πρόζα και 15μελή θίασο το «UP ΟΛΑ» – μια διαδραστική παράσταση με τη συμμετοχή και των θεατών. Τη σκηνοθεσία του εγχειρήματος ανέλαβε ο Αστέρης Πελτέκης. Το εισιτήριο ορίστηκε στα 5 ευρώ.

– Από την ερχόμενη Τρίτη 24 Ιουνίου στο πλακόστρωτο της παραλίας στις 19.30 και κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στα πλατείες, στα πάρκα με ελεύθερη είσοδο υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Τσιακμάκη το ΚΘΒΕ συντροφεύει μουσικοθεατρικά μικρούς και μεγάλους θεατές «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα».

– Από την Τετάρτη 2 Ιουλίου (ως και την Παρασκευή 1 Αυγούστου) στις 9 μ.μ. στο Φουαγιέ του Βασιλικού θεάτρου παρουσιάζουν (σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου) το έργο «Δώδεκα…» με γενική είσοδο 10 ευρώ.

– Το γνωστό μιούζικαλ «Godspell» τέλος ξεφεύγει από το πρωτότυπο της σύλληψης του στη δεκαετία του ΄70 στη Νέα Υόρκη, προσαρμόζεται στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και παριστάνεται με 12μελή θίασο καλλίφωνων ηθοποιών και πενταμελή ορχήστρα μουσικών από τις 3 Ιουλίου ως και τις 28 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, την Προβλήτα Α του Λιμανιού, τον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών και το Ανοιχτό θέατρο «Μανος Κατράκης» των Συκεών. Τη σκηνοθεσία του ανέλαβε το μέρος του Δ.Σ του θεάτρου σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός για το 2014-2015

Με 16 νέες παραγωγές και μια μετάκληση κοσμείται η ερχόμενη καλλιτεχνική περίοδος για το ΚΘΒΕ.

Η φιλόδοξη έναρξη (καθώς η 140λεπτη παράσταση του προγραμματίζεται στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους και παγκόσμια περιοδεία) θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου στο Βασιλικό θέατρο με τη ροκ όπερα «Alexander the Great» του Κώστα Αθυρίδη σε σκηνοθεσία του ίδιου αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Βούρου.

Ακολουθεί το Νοέμβριο στην ίδια σκηνή (του Βασιλικού θεάτρου) το έργο «Συνέβη και του χρόνου» του Αλαν Εικμπορν σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη (έναρξη Ιανουάριος 2015).

«Βόιτσεχ» του Γκέοργκ Μπύχνερ σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (Απρίλιος 2015).

Στο Φουαγιέ του Βασιλικού θεάτρου θα παρουσιαστεί επίσης από τις 27 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου το άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο «Τα τέσσερα κοριτσάκια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.

Οι παραστάσεις στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ξεκινούν στις 14 Νοεμβρίου (για ένα μήνα) με το έργο «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η παράσταση γίνεται από το θέατρο «5η Εποχή Τέχνης» (μετάκληση στο ΚΘΒΕ) σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Ακολουθούν στην ίδια σκηνή το έργο «Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ σε μετάφραση Ταμίλας Κουλίεβα και σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη (από το Δεκέμβριο) και από το Μάρτιο του 2015 «Ο Γλάρος» του Αντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία (τη δεύτερη στην συγκεκριμένη καλλιτεχνική περίοδο) του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρου.

Στο Νέο Υπερώο του θεάτρου της ΕΜΣ οι παραστάσεις ξεκινούν από τον Οκτώβριο με την επανάληψη της περσινής παραγωγής «Η Αρρώστια της νιότης» του Φέρντιναρντ Μπρούκνερ σε σκηνοθεσία της Πέμυς Ζούνη και ακολουθεί το Δεκέμβριο το έργο «Η προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαιτζή και από το Φεβρουάριο «Παράνομη οδήγηση» της Πάολα Βόγκελ σε σκηνοθεσία της Ασπας Καλλιάνη.

Στη «δύσκολη» μεγάλη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών επανεπιχειρείται η περσινή εισπρακτική επιτυχία που επιτεύχθηκε χάρη στην παρουσία της Ζωζως Σαπουντζάκη. Το φετινό «Σερσέ λα φάμ» γράφτηκε ειδικά για το ΚΘΒΕ από τον Στρατή Πασχάλη, θα σκηνογραφηθεί και θα χορογραφηθεί από τη Σοφία Σπυράτου (σκηνοθέτησε και την περσινή μουσικοχορευτικοθεατρική επιτυχία «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές») και αφορά στην παρουσία και την αντιμετώπιση της γυναίκας στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τις γυναίκες. Η έναρξη ορίστηκε για τον Οκτώβριο του 2014.

Στο πιο «ευέλικτο» (μόλις 100 θέσεων) Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών από το Νοέμβριο του 2014 προγραμματίζονται να ανεβούν: Το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαίδη-Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα (θα ακολουθήσει από τον Φεβρουάριο περιοδεία της παράστασης στη Βόρειο Ελλάδα). Από τον Ιανουάριο του 2015 το νέο έργο «Ο κύβος του Ρούμπικ» του Αλέξανδρου Ρήγα σε σκηνοθεσία του ίδιου (έργο γραμμένο ειδικά για το ΚΘΒΕ) , και τέλος για τον Απρίλιο ορίστηκε η πολύπαθη (είχε προγραμματισθεί και προ διετίας από τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή αλλά τελικά αναβλήθηκε) η παράσταση του έργου του Μηνά Βιντιάδη «Ο κάτω Παρθενώνας» σε σκηνοθεσία του Παντελή Χούρσογλου.

Σε θεατρικό χώρο που δεν εξευρέθηκε ακόμη (εκτός των γνωστών σκηνών του ΚΘΒΕ) προγραμματίζεται το ανέβασμα (από τον Ιανουάριο του 2015) του έργου του Γιώργου Βέλτσου «Η Αυτοκρατορία» σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Η παιδική και Νεανική σκηνή του ΚΘΒΕ τέλος ξεκινά από τον Οκτώβριο του 2014 τις παραστάσεις της με έργο του Ιουλίου Βέρν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Μύρκου.

Σε επανάληψη εξάλλου (μετά την πραγματικά μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική τους περσινή επιτυχία) ανεβαίνουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο στη σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» του Δημοτικού θεάτρου της Καλαμαριάς την οποία «δανείζεται» το ΚΘΒΕ οι περσινές παραστάσεις με τα έργα: «Το τίμημα» του Αρθουρ Μίλλερ (ήταν η παραγωγή με την απόλυτη πληρότητα σε θεατές σ’ όλες της τις παραστάσεις) και «Η αρρώστια της νιότης» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ.