Την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμήσουν με μια μοναδική εμφάνιση στις 17 Νοεμβρίου, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Οι τρεις καλλιτέχνες θα εμφανιστούν εκτάκτως στη μουσική σκηνή «Ρυθμός Stage», στις 22.00.

Ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος που επέλεξε αυτή τη μορφή του Trio για να επισκεφτεί τη φετινή σεζόν τις περισσότερες πόλεις στην ελληνική περιφέρεια και για μία μοναδική εμφάνιση στην Αθήνα, στο Ρυθμός Stage. Την επόμενη χρονιά, μάλιστα το σχήμα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 2 ευδιάκριτα μέρη.

Στο πρώτο, τραγούδια με εμφανές πολιτικό πρόσημο, τραγούδια όχι μόνο για το θυμικό, αλλά κυρίως για να οξύνουν την κρίση των ανθρώπων. Η τέχνη δεν αλλάζει τον κόσμο. Τον κόσμο τον αλλάζουν οι άνθρωποι. Άνθρωποι όμως με κρίση και συνείδηση. Και η βαρβαρότητα αυτής της εποχής επιβάλλει αυτή την διαδικασία.

Τραγούδια που γράφτηκαν σε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, αλλά παραμένουν διαχρονικά, όχι όμως μόνο μέσα από τα κείμενα, αλλά κυρίως μέσα από την μουσική φόρμα. Παρόντες είναι οι Μπρεχτ, Αναγνωστάκης, Χικμέτ, Αλκαίος, Ελευθερίου και Τριπολίτης.

Στο δεύτερο μέρος, ακούγονται τραγούδια που ο κόσμος έχει αγαπήσει και αυτή η αγάπη μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Και αυτά βεβαίως είναι τραγούδια συγκυρίας. Πώς αλλιώς να ονομάσεις την «Ρόζα» ή την «Πιρόγα» ή την «Θάλασσα στη σκάλα»; Και βεβαίως Καββαδίας που παροτρύνει τους νέους να κατακτήσουν το αδύνατο, χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία.

«Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο για όσους από εμάς ζήσαμε τα γεγονότα, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά. Και αυτό γιατί ο φασισμός στην πιο απεχθή μορφή του, το ναζισμό, βοηθούμενος και από την σημερινή κρίση του καπιταλισμού, την κρίση των κομμάτων εξουσίας, αλλά και από την δομή και την διαχρονική λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας στην χώρα μας, σήκωσε κεφάλι και απειλεί. Υποδυόμενος ότι είναι αντισυστημητικός -αυτό το κατ’ εξοχήν παιδί του συστήματος- δημιουργεί κινδύνους και πρέπει να εξουδετερωθεί. Μόνο αν καταλάβουμε την φύση του μπορούμε να τον τσακίσουμε», σημείωσε ο Θάνος Μικρούτσικος.

«Γι’ αυτό η φετινή 40η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει μεγάλη σημασία. Πρέπει όλοι μας να θυμόμαστε τα γεγονότα εκείνου του τριημέρου, όταν η νέα γενιά εκείνης της εποχής ξεσηκώθηκε απέναντι στα τανκς των φασιστών. Και ο ελληνικός λαός σήμερα να γίνει το μεγάλο οδόφραγμα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Την πιο οργανωμένη βιομηχανία εγκλήματος που γνώρισε ποτέ η Ανθρωπότητα. Και να παλέψουμε όλοι μαζί σε ότι τον δημιουργεί και τον υποθάλπει», εξήγησε ο καλλιτέχνης.

Ο «Ρυθμός Stage» βρίσκεται στην Ηλιούπολη, Μαρίνου Αντύπα 38. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 9750060 και το site www.rythmos-stage.gr.