Λίγα πράγματα μετράνε στη ζωή, όπως τα ταξίδια με φίλους και η απόλαυση του καλού φαγητού. Αυτό είναι γνωστό, πια.

Εκείνο που δεν είχα καταλάβει, αλλά έμαθα από την τελευταία εκδρομή με την παρέα του αγαπημένου μου, στην οποία μπήκα πρόσφατα, αφού η σχέση μας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμη, ήταν ότι οι επιλογές μας γίνονται σεβαστές, όταν εμείς δεν νιώθουμε ότι πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις για αυτές.

Πώς γίνεται να πάρει κανείς ένα τέτοιο μάθημα ζωής, γύρω από ένα τραπέζι στo Goody’s Burger House, πάνω στην Εθνική Οδό, Αθηνών-Κορίνθου; Γίνεται και θα σας αφηγηθώ την ιστορία.

Πρώτα από όλα, θα σας δώσω το προφίλ μου. Είμαι 32 ετών, διδάσκω Ισπανικά και γνώρισα το Θοδωρή πριν από 2,5 μήνες, σε ένα πάρτι. Είμαι, επίσης, vegan τον τελευταίο 1 χρόνο, περίπου και νιώθω πολύ καλά με τον οργανισμό μου. Έχω διαβάσει πολύ για τις τροφές και την αξία τους και έχω υποκαταστήσει το κρέας με επιτυχία, μαγειρεύοντας και πειραματιζόμενη με νέους συνδυασμούς. Η μοναδική δυσκολία που αντιμετωπίζω με αυτή την  αλλαγή στη διατροφή μου, είναι περισσότερο κοινωνική. Νιώθω πίεση όταν τρώω σε εστιατόρια με φίλους, αγχώνομαι ότι δεν θα βρω κάτι αξιόλογο να  παραγγείλω, ότι θα πρέπει να δίνω εξηγήσεις κάθε φορά για την απόφασή μου να μείνω μακριά από το κρέας και ότι αυτή η πίεση ενδέχεται να χαλάσει το κλίμα της παρέας.

Όταν ο Θοδωρής μου πρότεινε να περάσουμε ένα τριήμερο με τους φίλους, κοντά στη λίμνη Δόξα, σκέφτηκα αρχικά, τι ωραίο σκηνικό για να με «βάλει» στην παρέα του, αφού περνούσαμε ήδη οι δυο μας πολύ καλά, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δεύτερη σκέψη όμως, «γκρίζαρε», τον ενθουσιασμό μου, αφού σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να εξηγήσω, σε νέο ακροατήριο τη διατροφική μου «διαστροφή», να μην τρώω κρέας.

Φυσικά, ήμουν συνηθισμένη σε αυτή τη διαδικασία πλέον. Είχα προπονηθεί στις εξηγήσεις, με συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, ακόμη και με τους μαθητές μου.

Ετοιμάστηκα και είπα: Πάμε να το ζήσουμε και αυτό. Πάμε να καταπλήξουμε τα πλήθη, μικρή μου, vegan, κουκλίτσα.

Το ταξίδι ξεκίνησε. Με κέφια και χαμόγελα. Συναντηθήκαμε στο τέλος της Αττικής Οδού, στην Ελευσίνα, με τους φίλους του Θοδωρή, που είχαν στριμωχτεί 4 άτομα, με μπαγκάζια, σε ένα αυτοκίνητο, αλλά χαμογελούσαν ζεστά και φιλικά στο φρέσκο ζευγαράκι, που απολάμβανε την ιδιωτικότητά του.

Συμφωνήσαμε να κάνουμε μία στάση για φαγητό στο πρώτο Goody’s Burger House, που θα συναντούσαμε γιατί όλοι είχαμε φύγει από τις δουλειές μας, Παρασκευή απόγευμα, για να προλάβουμε την ημέρα και κανείς μας δεν είχε φάει.

Έτσι και έγινε. Σταματήσαμε για ένα «μπεργκεράκι στα γρήγορα», όπως έλεγε η παρέα, «πάλι με πατάτες τηγανητές θα τη βγάλω», σκεφτόμουν εγώ.

Έγιναν οι γνωριμίες και  προχωρήσαμε στη σειρά για να παραγγείλουμε.

Όταν φτάσαμε στο ταμείο, το μάτι μου έπεσε σε λαχταριστή φωτεινή φωτογραφία ενός νέου πιάτου, που έλεγε ότι ήταν 100% meat free burger. «Εδώ είμαστε», σκέφτηκα. Ένα «μπεργκεράκι» και για μένα, με φυτικά συστατικά, που μοιάζει καταπληκτικά  με classic burger. Ένα 100% vegan burger από φυτικά υλικά, πίκλες, vegan mayo sauce, μαρούλι, μουστάρδα και κέτσαπ.

Το δοκιμάζω και σκέφτομαι, πόσο τέλειο στη γεύση και πόσο τέλειο το ότι δεν χρειάζεται να εξηγώ γιατί δεν τρώω ότι και οι άλλοι. Όχι, ότι δεν θα το πω, στην παρέα, τις επόμενες ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβω κάτι που έχω αποφασίσει ότι είναι καλό για μένα. Αλλά, να, επιτέλους μπορώ να είμαι μέρος της παρέας να απολαμβάνω ότι και οι υπόλοιποι, μπορώ να επιλέξω κάτι σούπερ νόστιμο, ποιοτικό και 100% φυτικό. Οι επιλογές μου, δεν είναι «εξωγήινες», κάποιος έχει προνοήσει για μας τους vegan, δεν είμαστε οι γραφικοί της παρέας. Ξέχασα να πω ότι και ο Θοδωρής, που δοκίμασε από το Meat Free Burger μου, κόντεψε να μου φάει το μισό με τη δεύτερη δαγκωματιά. «Θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική όταν δεν κάνω κέφι για κρέας», μου είπε και πρόσθεσε, «θα το προτείνω και στον πατέρα μου, που έχει χοληστερίνη».

Έμαθα, επίσης, ότι το κάθε Meat Free Burger, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (19gr φυτικής πρωτεΐνης) και αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα έχει λιγότερα λιπαρά από ένα αντίστοιχο burger από κρέας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα προσιτή τιμή σε σχέση με παρόμοιες εναλλακτικές, το έβαλαν για πάντα στις συνήθειές μου, από δω και μπρος, αφού μπορώ να βρω, ένα Meat Free burger σε όλα τα Goody’s Burger House.

Εγώ ξέρω από την εμπειρία μου, ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά να μειώσουν ή να σταματήσουν την κατανάλωση του κρέατος, βρίσκονται πολύ συχνά στο επίκεντρο της προσοχής και αναγκάζονται να απαντήσουν σε πλήθος ερωτήσεων, όπως:

Κι άμα κόψεις το κρέας, τι θα τρως;;

Δε βαριέσαι να τρως μόνο σαλάτα;

Και δηλαδή, δεν πεινάς;

Μα καλά, δεν θα πρέπει να πάρεις από κάπου πρωτεΐνες;

Όχι πια! Υπάρχει η πιο απολαυστική, θρεπτική και «κοινωνικά ορθή», εναλλακτική. Το Meat Free Burger, από τα Goody’s Burger House!