Ένα από τα πιο παραδοσιακά και χαρακτηριστικά γλυκά της αυθεντικής, ελληνικής κουζίνας, που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους με την βελούδινη κρέμα, την τραγανή κρούστα από φύλλα και τα αρώματα ολόφρεσκου βουτύρου.

Το γαλακτομπούρεκο για να πετύχει θέλει μαεστρία και τα ζαχαροπλαστεία που ακολουθούν θεωρούνται ειδικοί στο συγκεκριμένο γλυκό. Αρκεί μια δοκιμή για να πειστείτε για του λόγου τω αληθές.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική.

Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες! Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου.

Βάρσος

Κλασικό στέκι των παλιών Αθηναίων στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5), που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του στο χρόνο με ιδιαίτερη πίστη και προσήλωση στην παράδοση. Το ζαχαροπλαστείο- καφέ Βάρσος λειτουργεί από το 1892 και επιμένοντας στην ποιότητα έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τις νεότερες γενιές στην περιοχή, και όχι μόνο.

Στη σημερινή του τοποθεσία μεταφέρθηκε το 1922, ενώ πρωτίστως λειτουργούσε στο κέντρο της Αθήνας. Για τους νοσταλγούς του παρελθόντος, ένα πέρασμα από τον Βάρσο θα ξυπνήσει σίγουρα μνήμες από τα παλιά. Το περιζήτητο παγωτό καϊμάκι, το διάσημο γαλακτομπούρεκο αλλά και αφράτο τσουρέκι, χωρίς μαχλέπι, του συγκαταλέγονται στα σημεία αναφοράς των προϊόντων του.

Κοσμικόν

Έννοιες ταυτόσημες, το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν (Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος) και το γαλακτομπούρεκό του αποτελούν σταθερή αξία για τους Αθηναίους από το 1961. Κλείνοντας, περίπου, τα 60 χρόνια λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες του παραμένουν πιστοί στην παράδοση, επιλέγοντας άριστα υλικά και εμμένοντας στις προσιτές τιμές.

Με ιδιαίτερη «κλίση» προς τα σιροπιαστά, στα γλυκά που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από το Κοσμικόν τα κανταΐφι με κρέμα, προφιτερόλ και τσουρέκι. Το Κοσμικόν, σήμερα, συναντάται σε έξι σημεία στην Αττική –Άγ. Νικόλαος, Άγ. Ελευθέριος, Π. Φάληρο, Αγ. Παρασκευή, Γλυφάδα, Αγ. Μαρίνα.

Μαστρονικόλας

Ιστορικό ζαχαροπλαστείο στον Πειραιά που λειτουργεί από το 1909. Οι ντόπιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο Μαστρονικόλα (Καραολή Δημητρίου 68) θα βρουν το πιο γευστικό γαλακτομπούρεκο της ευρύτερης περιοχής. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, άλλωστε, όταν η οικογενειακή επιχείρηση πρωτολειτούργησε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών ως γαλακτοπωλείο;

Έτσι, το γαλακτομπούρεκο του Μαστρονικόλα ξεχωρίζει για την πλούσια, μυρωδάτη, βελούδινη κρέμα με άρωμα πρόβειου βουτύρου, το τραγανό φύλλο και την ισορροπία γλυκύτητας που ούτε βαριά αλλά και ούτε λιγωτική είναι. Το ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο εδώ και έναν αιώνα.