Πολλά είναι αυτά που μας έχουν πει οι ταινίες πως γίνονται και παραγίνονται, όπως καυτά φιλιά κάτω από τη βροχή, παθιασμένοι εναγκαλισμοί στα πιο περίεργα μέρη και πυροτεχνήματα πάνω από μεγάλους έρωτες.

Και σεξ φυσικά στην παραλία! Μια ιδέα που στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι απεικονίζεται στο μεγάλο πανί, αναμφίβολα.

Κι όμως, τέτοιες σκηνές σεξ γίνονται μυθικές και σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας ας πούμε το καθεστώς της σκηνής φαγητού στις «9½ εβδομάδες» (1986) ή τη σκηνή με το βούτυρο στο «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» (1972).

Αλλά και στο «Dr No» (1962) υπήρχε μια τέτοια δυνατότητα για κινηματογραφικό μεγαλείο, όταν η Ούρσουλα Άντρες αναδύεται από τη θάλασσα σαν άλλη Αφροδίτη, μόνο που ο 007 δεν έκανε το καθήκον του.

Αναζητώντας λοιπόν το ατέλειωτο καλοκαίρι και όσα φέρνει αυτό αναγκαστικά στις βαλίτσες του, το σινεμά μάς έχει χαρίσει τέτοιες παθιασμένες στιγμές στην ακτή, καλού κακού δηλαδή…

«Όσο υπάρχουν άνθρωποι» (1953)

Η ταινία που σφράγισε το σεξ στην παραλία και άφησε βαριά κληρονομιά για όλους τους επόμενους, ήταν μια στιγμή έξαψης μέσα στα κύματα που έσκαγαν μανιασμένα, τον άνεμο που λυσσομανούσε και την άμμο να μπαίνει σε όλα τα λάθος σημεία. Στον οσκαρικό σίφουνα του Φρεντ Τσίνεμαν, ο λοχίας Μπαρτ Λάνκαστερ και η γυναίκα του διοικητή του (Ντέμπορα Κερ) φιλιούνται δίχως αύριο μέσα στα κύματα, παραδιδόμενοι στο θυελλώδες ειδύλλιο.

Πρόκειται για μια σκηνή που σφράγισε την έβδομη τέχνη. Σύντομα οι Ιάπωνες θα έκαναν την αιφνιδιαστική επίθεσή τους στο νησί και το ρομάντζο θα σμπαραλιαζόταν μέσα στον πόλεμο. Αυτή όμως είναι η στιγμή τους, η δική τους στιγμή όπου τίποτα άλλο δεν μετράει. Καυτά φιλιά και αγκαλιές λοιπόν, ό,τι πιο κοντά στο σεξ, καθώς σεξ το 1953 στο πουριτανικό Χόλιγουντ θα ήταν σωστή τρέλα…

«Γαλάζια λίμνη» (1980)

Η σεξουαλικά φορτισμένη ταινία που φέρνει δυο ξαδερφάκια ναυαγούς σε ένα τροπικό νησί του Ειρηνικού περιέχει άφθονο σεξ σε παραλίες και λίμνες και κάθε τετραγωνικό εκατοστό λίγο-πολύ του νησιού. Όσο το μαύρισμά τους γίνεται εντονότερο και τα μαλλιά τους πιο αχτένιστα, οι Ρίτσαρντ (Κρίστοφερ Άτκινς) και Εμελίν (Μπρουκ Σιλντς) αφήνουν στην άκρη τη σεμνοτυφία της βικτοριανής κοινωνίας για να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους.

Γυμνοί οι δυο τους για το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ, η αμερικανική κοινωνία θα είχε το θέμα της. Δεκατεσσάρων χρονών τότε η Σιλνς, όταν ενηλικιώθηκε την έβαλαν να καταθέσει ενόρκως σε εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου πως είχε χρησιμοποιηθεί ενήλικη ντουμπλέρ της για τις γυμνές σκηνές της!

«Cocktail» (1988)

Η ταινία που έκανε όλους τους πιτσιρικάδες να θέλουν να γίνουν μπάρμαν περιείχε μαγευτικά ακρογιάλια στην Τζαμάικα και καυτά ρομάντζα. Ο Μπράιαν (Τομ Κρουζ) εξερευνεί τις σαρκικές απολαύσεις με ένα τσούρμο όμορφων και πλούσιων κοριτσιών, κολλάει όμως με τη νεαρή καλλιτέχνιδα και νυν σερβιτόρα Τζόρνταν (Ελίζαμπεθ Σου).

Ένας καταρράκτης και μια παραλία θα μετατραπούν σε ευρύχωρα κρεβάτια για τις περιπτύξεις τους, καθώς τέτοιοι έρωτες και τέτοιες ακροβασίες δεν κλείνονται σε πνιγηρά δωμάτια…

«Ιδιαίτερες αδυναμίες» (2013)

Δυο ώριμες κυρίες, φίλες από μικρές, συνάπτουν ερωτικές σχέσεις η καθεμιά με τον γιο της άλλης. Η Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας μετατρέπεται σε πεδίο σεξουαλικής εξερεύνησης, πάνω στην παραλία, πάνω σε προβλήτες και μέσα σε πανέμορφα εξοχικά σπίτια.

Οι Ροζ (Ρόμπιν Ράιτ) και Λιλ (Ναόμι Γουότς) θα βάλουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και τις εύθραυστες οικογενειακές τους ισορροπίες σε μεγάλη δοκιμασία, η σκηνοθέτρια Αν Φοντέιν προτιμά ωστόσο να εξαντληθεί στο φωτορομάντζο των καυτών σωμάτων των δύο πρωταγωνιστριών…

«Το σεξ και η Λουσία» (2002)

Η Λουσία (Παθ Βέγκα) καταφεύγει σε ένα απομονωμένο νησί της Ισπανίας. Και όπου υπάρχουν ερημονήσια, υπάρχει και αναγκαστικά σεξ στην παραλία. Κι ενώ η ταινία ανοίγει ουσιαστικά με ένα τέτοιο σεξ στην πλαζ, η Λουσία και ο Κάρλος (Ντάνιελ Φρέιρε) πάνε το πράγμα στο αμέσως επόμενο επίπεδο, όταν καλύπτονται από λάσπη.

Ένα υπέροχο φιλμ από τον Χούλιο Μέντεμ που πέρασε σχετικά απαρατήρητο εξαιτίας ακριβώς του πρόδηλα σεξουαλικού του χαρακτήρα. Μέσα στον οποίο κρύβονται ωστόσο συμβολισμοί και παιχνίδια με τον χρόνο, που συσκοτίζονται κάποιες φορές από τις σχεδόν ακραίες ερωτικές σκηνές…

Εκτός συναγωνισμού: «Όταν με παράτησε η Σάρα» (2008)

Ποιος είπε ότι το σεξ στην παραλία πρέπει κατ’ ανάγκη να περιέχει… σεξ; Αν περιέχει προσομοίωση σεξ; Κάτι τέτοιο βλέπουμε στο εξωφρενικό «Forgetting Sarah Marshall» που φλερτάρει επικινδύνως με τη φάρσα.

Σε παραλία της Χονολουλού εδώ, ο αδιανόητος βρετανός αστέρας του ροκ Άλντους Σνόου (Ράσελ Μπραντ) επιδεικνύει τα μυστικά του καλού σεξ στον άβγαλτο Ντάραλντ (Τζακ ΜακΜπράιερ), ο οποίος ετοιμάζεται για την πρώτη νύχτα του γάμου του. Το σεξ περιλαμβάνει εδώ… πιόνια του σκάκι, μια ερωτική χορογραφία που δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις…