Ταινίες που έκαναν παραλίες διάσημες ή μήπως παραλίες που εκτόξευσαν ταινίες στα ύψη;

Δύσκολα θα βρεθεί απάντηση, μιας και συνδέθηκαν τόσο πολύ στις συνειδήσεις μας που πώς να ξεδιαλύνεις το μυστήριο;

Περιπέτειες, δράση, ρομάντζα, μιούζικαλ, ακόμα και τρόμος μπλέχτηκαν αρμονικά με παραλίες δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο κινηματογραφικής μαγείας και φυσικού μεγαλείου.

Τέτοιες ταινίες πολλές και παινεμένες, οι παρακάτω λειτουργούν ωστόσο ως φάρος για το πώς μια εκπληκτική αμμουδιά μπορεί να δώσει το κατιτίς παραπάνω σε ένα καλό φιλμ…

«Ναυαγός» (2000)

Η αμερικανική ταινία επιβίωσης του Ρόμπερτ Ζεμέκις με τον Τομ Χανκς και την Έλεν Χαντ αφηγείται την ιστορία ενός ναυαγού κάπου σε ένα νησάκι του νότιου Ειρηνικού. Παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία, η ταινία γυρίστηκε σε ένα ακατοίκητο νησάκι του συμπλέγματος των Φίτζι, το Monuriki Island.

Το νησί βρίσκεται στα ανοιχτά της μεγαλύτερης νήσου των Φίτζι, της Βίτι Λέβου, και έγινε πράγματι τουριστική ατραξιόν μετά την πρεμιέρα του φιλμ. Σύμφωνα με το Travel Channel, το Monuriki είναι σήμερα επισκέψιμο με οργανωμένες τουριστικές ξεναγήσεις…

«Dr. No» (1962)

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή με την Ούρσουλα Άντρες και το λευκό μπικίνι της στην παραλία; Κανείς προφανώς, γι’ αυτό και έχει ψηφιστεί ως η δημοφιλέστερη σκηνή του τζεϊμσμποντικού franchise. Η σκηνή γυρίστηκε στην ιδιωτική πλαζ Laughing Waters Beach κοντά στην πόλη Ocho Rios της Τζαμάικα.

Ο δημιουργός του πράκτορα 007, Ίαν Φλέμινγκ, που ζούσε στην Τζαμάικα, έμενε λίγο πιο μακριά και επισκεπτόταν συχνά τα γυρίσματα με φίλους. Η μικρή παραλία (αναφέρεται συχνά και ως Roaring River Beach) στη χερσόνησο Oracabessa είναι σήμερα γνωστή ως James Bond Beach και ένα εστιατόριο, ένα μπαρ και ένα κέντρο θαλάσσιων σπορ εκμεταλλεύονται τη διαχρονική φήμη της…

«Γαλάζια λίμνη» (1980)

Η ταινία που έκανε αστέρι πρώτου μεγέθους τη 15χρονη τότε Μπρουκ Σιλντς, που ερωτεύτηκε κινηματογραφικά τον ξάδερφό της Κρίστοφερ Άτκινς σε κείνο το ερημονήσι που ναυάγησαν, σφήνωσε στη μνήμη μας ένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα τοπία που είδαμε ποτέ στο πανί.

Η παραλία Devil’s Beach βρίσκεται στο ιδιωτικό νησί Turtle Island (Nanuya Levu Island) του νησιωτικού συμπλέγματος των Φίτζι, έναν 500 στρεμμάτων τροπικό παράδεισο που παραμένει όσο ειδυλλιακός ήταν και πριν από 40 σχεδόν χρόνια. Δεν είναι βέβαια σήμερα ερημονήσι, όπως το ήθελε το φιλμ, αλλά ένα πανάκριβο resort με όλες τις πολυτελείς ανέσεις.

Και κάτι ακόμα: ο ιδιοκτήτης του νησιού, Richard Evanson, απόλαυσε τόσο την παρουσία κόσμου (συνεργείο και ηθοποιοί) στην έκτασή του που αμέσως μετά τα γυρίσματα αποφάσισε να το ανοίξει για το κοινό, φτιάχνοντας μια σειρά από μπανγκαλόου για τους ξένους. Όσο για το ντόπιο είδος των ιγκουάνα που έπιασε ο κινηματογραφικός φακός στο Turtle Island, ήταν η πρώτη φορά που τα έβλεπε η επιστήμη…

«Τα σαγόνια του καρχαρία» (1975)

Η ταινία που έκανε τον κόσμο να φοβάται τη θάλασσα, έτσι προλόγιζαν κάποτε το «Jaws», μόνο που αυτό που έκανε ουσιαστικά ήταν να μετατρέψει σε παραθεριστική ατραξιόν την παραλία των γυρισμάτων. Το κινηματογραφικό Amity Island των «Σαγονιών» είναι στην πραγματικότητα η νήσος Martha’s Vineyard της Μασαχουσέτης.

Επιλέχθηκε αντί του νεοϋορκέζικου Long Island γιατί οι δημιουργοί αναζητούσαν «ένα θέρετρο της κατώτερης μεσαίας τάξης που η εμφάνιση ενός καρχαρία θα κατέστρεφε εμπορικά». Πλήθος κόσμου επισκέπτεται ακόμα και σήμερα την παραλία για να δει πού γυρίστηκε η κλασική ταινία και δεν αποκλείεται να δείτε λουόμενους να μιμούνται τις καλύτερες εκφράσεις του Chief Martin Brody (Ρόι Σνάιντερ)…

«Karate Kid» (1984)

Άλλη μια αξέχαστη κινηματογραφική στιγμή γεννήθηκε όταν ο Mr. Miyagi έκανε τον «γερανό» σε μια παραλία με τον ωκεανό να λαμποκοπά στο φόντο, μια εικόνα που έμεινε στο μυαλό του νεαρού Daniel. Η παραλία ήταν η Leo Carrillo Beach που βρίσκεται στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, βόρεια της γνωστότατης Σάντα Μόνικα.

Η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί μεγάλη αγαπημένη του Χόλιγουντ όταν είναι να γυριστούν σύντομες σκηνές στην ακρογιαλιά, ήδη από το 1965. Έχει παίξει στους «Συνήθεις υπόπτους» (1995), το «Inception» (2010) και το «Point Break» (2015), για να αναφέρουμε μερικά μόνο.

Η φήμη της φέρνει πολύ κόσμο εδώ, από σέρφερ που αναζητούν μεγάλα κύματα μέχρι και λουόμενους από το Λος Άντζελες…

«Baywatch» (2017)

Την ώρα που τα αστέρια της αχτύπητης τηλεοπτικής σειράς έτρεχαν σε αργή κίνηση στην περιβόητη Venice Beach του Λος Άντζελες, η ταινία μετακόμισε στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ για να κόψει δεσμούς με τα παλιά. Ο Ντουέιν Τζόνσον και οι γενναίοι και γυμνασμένοι ναυαγοσώστες του έτρεχαν τώρα στην παραλία της πόλης Boca Raton της Φλόριντα.

Το Μαϊάμι δάνεισε αρκετές πλαζ του για τις ανάγκες των γυρισμάτων, μεταξύ αυτών και η Deerfield Beach, και όλες ανέβηκαν τουριστικά μετά την κυκλοφορία της ταινίας που έθαψαν μεν οι κριτικοί, τίμησε ωστόσο το κοινό…

«Mamma Mia!» (2008)

Το Καστάνι της Σκοπέλου μπήκε μεμιάς στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη όταν απεικονίστηκε σε όλη του την ειδυλλιακή μεγαλοπρέπεια στο «Mamma Mia!», φέρνοντας στο νησί των Σποράδων χολιγουντιανές διασημότητες σαν τη Μέριλ Στριπ, τον Πιρς Μπρόσναν, τον Κόλιν Φερθ, την Τζούλι Γουόλτερς και τέτοια μεγέθη.

Γυρίσματα έγιναν και στη Σκιάθο και το Πήλιο (Νταμούχαρη), η παραλία Καστάνι είχε ωστόσο την τιμητική της τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2007, μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η παραγωγή έφτιαξε ένα beach bar και μια προβλήτα στην παραλία για τις ανάγκες των γυρισμάτων, τα οποία απομακρύνθηκαν μετά το πέρας.

«Παραλία» (2000)

Εδώ μιλάμε για μια ταινία που είναι άμεσα συνυφασμένη με την παραλία που γυρίστηκε. Με τέτοιον τρόπο μάλιστα που έγινε ανάρπαστος τουριστικός προορισμός και καταστράφηκε από τη μόλυνση και την τουριστική υπερεκμετάλλευση! Η παραλία Maya Bay βρίσκεται στο νησί της Ταϊλάνδης, Koh Phi Phi (ή Koh Phi Phi Leh), αν και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως παρουσιάστηκε στην ταινία.

Συγκεκριμένα, τα βουνά δεν την πνίγουν, όπως βλέπουμε στο φιλμ, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ των δύο κύριων ορεινών όγκων που την αγκαλιάζουν, κενό που καλύφθηκε με τη βοήθεια των ψηφιακών εφέ. Ταυτοχρόνως, το συνεργείο της 20th Century Fox έκανε πολλές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, ισοπεδώνοντας αμμόλοφους και ξεριζώνοντας φοινικόδεντρα, για να δείχνει πιο… παραδείσια η παραλία.

Μερικές μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες μετά για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αναγκάστηκε να κλείσει τελικά την παραλία για τον κόσμο ως το 2021, καθώς η τουριστική εκμετάλλευσή της κατέστρεψε ακόμα και τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Η άλλοτε παρθένα παραλία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά υπέφερε πολύ μετά την εκτόξευσή της στην παγκόσμια παραθεριστική δόξα.