Ό,τι αγαπάμε στο καλοκαίρι, ό,τι συμβολίζει το καλοκαίρι, αυτά βρίσκουμε και μάλιστα σε γερές δόσεις στις ταινίες που επανέρχονται στη μνήμη μας μόλις ο υδράργυρος σκαρφαλώσει στα κόκκινα.

Από παραλίες και εξοχικά σπίτια μέχρι κατασκηνώσεις, διακοπές και γυροβολιές σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο, τα summer movies τα περιέχουν όλα.

Αν το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του έτους, τότε αυτές οι ταινίες είναι το καλύτερο συνοδευτικό του.

Κι αν πάλι δεν διαρκεί παρά για τρεις φευγαλέους μήνες τον χρόνο, οι απόλυτα καλοκαιρινές ταινίες είναι διαχρονικές. Και αξέχαστες, αναγκαστικά…

«Τρελό Σαββατοκύριακο στου Μπέρνι» (1989)

Βίλες, κότερα, χλιδή και άλλα τέτοια υπέροχα θυμίζουν εδώ το καλοκαίρι που δεν έκανες ποτέ. Κι αν κάποιοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν τις διακοπές τους όσο το δυνατόν περισσότερο, το να περιφέρουν ένα νεκρό σώμα τριγύρω σπανίως περιλαμβάνεται στις επιλογές!

Αυτό γίνεται όμως στο θεότρελο φιλμ που ακούγεται πιο μακάβριο απ’ όσο πραγματικά είναι. Δυο χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι προσκαλούνται στην παραλιακή βίλα του αφεντικού για το Σαββατοκύριακο προκειμένου να… δολοφονηθούν, αντί για ολοήμερα πάρτι και άφθονη σαμπάνια βρίσκουν ωστόσο το boss νεκρό. Γιατί να χαλάσει όμως η διήμερη απόδρασή τους για μια τέτοια αναποδιά;

«Grease» (1978)

Πρώτη μέρα στο σχολείο, τελευταία μέρα στο σχολείο και ένας καυτός καλοκαιρινός έρωτας. Τα ερωτικά σκιρτήματα του Τζον Τραβόλτα με την Ολίβια Νιούτον-Τζον παραείναι κλασικά για να χρειάζονται συστάσεις, γεμίζοντας με τραγούδι και χορό τα βράδια κάθε καλοκαιριού που σέβεται τον κινηματογραφικό εαυτό του.

Νοσταλγικό, ταξιδιάρικο σε άλλες εποχές και γεμάτο κέφι και αισιοδοξία, είναι ένα φιλμ έξω καρδιά που δένει απόλυτα με την ανεμελιά και την ξενοιασιά των θερινών στιγμών. Αθωότητα, φρεσκάδα και ασίγαστα νιάτα σε ένα μιούζικαλ που ρουφιέται πιο γρήγορα από το ποτό στο χέρι…

«Τα σαγόνια του καρχαρία» (1975)

Η ταινία που κατέστρεψε ένα καλό μέρος του καλοκαιριού, τα μπάνια του λαού δηλαδή, καλό είναι να περιμένεις ως το τέλος του καλοκαιριού για να την ξαναδείς! Κλασικό summer movie, αυτός ο ανθρωποφάγος καρχαρίας ανέτρεψε πολλά καλοκαιρινά σχέδια, αλίμονο.

Γιατί να κολυμπήσεις όμως στα νερά όταν μπορείς άνετα να δροσιστείς στα ποτάμια του δικού σου ιδρώτα; Έτσι σκέφτηκε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και μας παρέδωσε το φιλμ που στοίχειωσε όσο τίποτα τη θάλασσα. Αγαπημένη ατάκα; «Θα χρειαστείς μεγαλύτερη βάρκα»!

«Dirty Dancing» (1987)

Καυτά τζιν σορτσάκια, βαρετές οικογενειακές διακοπές, παράνομοι έρωτες και καρπούζια! Άλλο ένα απόλυτο summer movie που τα έχει όλα, συν τόσους και τόσους σέξι χορούς. Ο αισθηματίας Πάτρικ Σουέιζι στον ρόλο της καριέρας του μας κάνει να ονειρευόμαστε πως έτσι πρέπει να τελειώνει κάθε καλοκαίρι, με έναν σούπερ ρομαντικό χορό.

Κάθε φορά που λικνίζεις τους γοφούς σου σε κάποια ανοιχτή πίστα το «Dirty Dancing» είναι εκεί για να υπενθυμίζει πώς γίνεται σωστά και απενοχοποιημένα ο χορός και ο έρωτας. Και ότι «κανείς δεν βάζει την Μπέιμπι στη γωνιά» φυσικά!

«Ξέρω τι κάνατε πέρυσι το καλοκαίρι» (1997)

Φωτιές στην παραλία, ανέμελες καλοκαιρινές νύχτες και κλισεδιάρικος διασκεδαστικός τρόμος απαρτίζουν το ανάλαφρο θριλεράκι που βλέπεται μετά χαράς στο θερινό της επαρχίας. Μια παρέα τεσσάρων νεαρών που πατούν με το αμάξι τους έναν άνθρωπο και ξεφορτώνονται το πτώμα του θα βρεθούν την επόμενη χρονιά από θύτες θύματα, κυνηγημένοι πια από τον ψυχοπαθή που φαίνεται να γνωρίζει το τραγικό μυστικό.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτό το σημείωμα που λαμβάνει μία από την ένοχη παρέα και γράφει «Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι»…

«Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές» (1983)

Μια πραγματικά ανεπανάληπτη κωμωδία, ένα one-man show του ολότελα ξεκαρδιστικού Τσέβι Τσέις, το «National Lampoon’s Vacation» παρακολουθεί τις οδυνηρές περιπέτειες ενός φουκαρά πατέρα που θέλει να πάει με την οικογένειά του ένα road trip διασχίζοντας τις ΗΠΑ. Ακόμα χειρότερα, προσπαθεί να τους πείσει κιόλας πως «το να φτάσεις εκεί είναι η μισή χαρά»!

Έτσι είναι οι καλοκαιρινές εξορμήσεις για κάποιους, γεμάτες ευτράπελα, αναποδιές και εμπόδια, και πολλοί έχουν ταυτιστεί όλα αυτά τα χρόνια με τα ανεκδιήγητα καμώματα του Griswold και της φαμίλιας του. Γέλια μέχρι δακρύων, μέχρι να σου συμβεί τουλάχιστον…

«Επτά χρόνια φαγούρα» (1955)

Το κομψότατο διαμαντάκι του Μπίλι Γουάιλντερ μιλά για τελείως διαφορετικές διακοπές. Για τον σύζυγο που ξαποστέλνει διακοπές τη φαμίλια του και κεραυνοβολείται άθελά του από έρωτα για τη νέα γειτόνισσα, που καταφτάνει σαν από θαύμα πάνω από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια ενός ανηλεούς καύσωνα.

Ο πιστός εδώ και 7 χρόνια σύζυγος κατατρύχεται από τις ενοχές, καθώς σκέφτεται να απατήσει τη γυναίκα του με την ξανθιά σεξοβόμβα, μια ανάσα δροσιάς εν μέσω καύσωνα. Η Μέριλιν Μονρόε σε μια από τις πιο θρυλικές στιγμές της και μια ταινία που μας δείχνει πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρεις λίγη δροσιά μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Κι αν είσαι η Μέριλιν, μπορείς ακόμα και να στέκεσαι πάνω από τους αεραγωγούς του μετρό με το λευκό φορεματάκι σου…

«Γρανίτα από λεμόνι» (1978)

Υπήρχαν εποχές που το σεξ ήταν δύσκολο για τους νέους, οι οποίοι συνήθιζαν να κλέβουν το αμάξι του μπαμπά για να πάνε την κοπέλα τους σινεμά και η μουσική ήταν όλη τους η ζωή. Όλα αυτά μας θυμίζει η αξέχαστη ισραηλινή ταινία που έγινε κοινωνικό φαινόμενο στα πέρατα του κόσμου παρακολουθώντας τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα των τριών αυτών νεαρών.

Το αποκλειστικό μέλημα των οποίων είναι να αποδείξουν στους άλλους πως έγιναν άντρες! Ο ευαισθητούλης Μπέντζι, ο μορφονιός Μπόμπι και ο χοντρούλης Χιούι σφράγισαν την απόλυτη εφηβική σεξοκωμωδία και ανάγκασαν τα νιάτα του πλανήτη, όλου του πλανήτη, από την Ιαπωνία ως και την Ελλάδα, να τρέξουν να τη δουν. Και να την ξαναδούν. Και όσοι την είδαν ορκίζονται πως δεν την ξέχασαν ποτέ…