Μια από τις πιο ιστορικές και γραφικές συνοικίες της Αθήνας, που πρωταγωνιστεί και πάλι μεταξύ των πρώτων επιλογών για έξοδο στο κέντρο της πόλης.

Δημοφιλές σημείο συνάντησης για καφέ, φαγητό, ποτό και διασκέδαση, η περιοχή του Ψυρρή αναδεικνύεται σε τοπ προορισμό, με φιλικά μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες, ψαγμένα καφέ-μπαρ και εστιατόρια με άποψη να δίνουν ζωή και πνοή στα ισόγεια των παλιών κτηρίων της περιοχής.

Για νόστιμους μεζέδες

Νικήτας

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Αναψυκτήριο (Του Γιώργου και της Ρίτσας)

Η ταμπέλα στην είσοδο αναγράφει «Αναψυκτήριο», ενώ μόλις περάσετε την πόρτα του οδηγείστε σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Μην μπερδευτείτε, ωστόσο, βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Το μυστικό φαγάδικο στην αριθμό 21 της οδού Σαρρή, αποτελεί ένα μικρό γευστικό θησαυρό για την γειτονιά του Ψυρρή. Λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα σε γενναίες μερίδες και πολύ καλές τιμές θα σας κάνουν να επιλέξετε το μικρό αυτό μαγειρείο ξανά και ξανά.

Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα.

Τα τελευταία χρόνια στο μενού έχουν προστεθεί μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Οινοπωλείον

Ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά οινομαγειρεία στου Ψυρρή (Αισχύλου 12), καθώς λειτουργεί από το 1928. Το Οινοπωλείον τιμά ιδιαιτέρως την σπιτική κουζίνα και σερβίρει πιάτα μαγειρεμένα με περισσό μεράκι.

Αγαπά το καλό κρασί, το οποίο παράγουν οι ιδιοκτήτες του με την ετικέτα «Αμπελώνες Μάρκου», και διαθέτει κελάρι, όπου μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε για το σπίτι. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα γιαννιώτικη κασόπιτα, απάκι με θυμάρι, χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, κοψίδια χοιρινού λαιμού.

Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Για καφέ και γλυκό

Τα σερμπέτια στου Ψυρρή

Οι δυνατοί καλοφαγάδες σίγουρα θα κάνετε μια στάση στα Σερμπέτια στου Ψυρρή (Αισχύλου 3) για γλυκά σε extra large μερίδες. Σερβίρει παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά σε ένα σκηνικό που θυμίζει Αθήνα της δεκαετίας του ’60 και γλυκαίνει όλες σας τις αισθήσεις. Σερμπετόπιτα, φωλίτσα με κρέμα ή σοκολάτα, εκμέκ πολίτικο, καζάν ντιπί, ραβανί, σιροπιαστά ταψιού, κιουνεφέ με παγωτό καϊμάκι είναι μερικές από τις ξεχωριστές του προτάσεις.

Οι επιλογές σας συνοδεύονται από αυθεντικό παγωτό καϊμάκι και φρέσκια σαντιγί που φτιάχνουν οι ίδιοι. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε, επίσης, ελληνικό καφέ στη χόβολη με λουκούμι στο πιατάκι και μυρωδάτο ρακόμελο.

Little Kook

Το καθιερωμένο, πλέον, στέκι στου Ψυρρή (Καραϊσκάκη 17) εκτός από τον επιβλητικό χώρο με την εντυπωσιακή διακόσμηση που ανανεώνεται αναλόγως την εποχή, φημίζεται και για τα αμέτρητα είδη σε γλυκά που βάζουν σε πειρασμό μικρούς και μεγάλους. Ακόμη κι αν δεν θέλετε να καθίσετε στο χώρο του, σίγουρα μια φωτογραφία με το χαρακτηριστικό σκηνικό του θα βγείτε.

Για βραδινή έξοδο

Juan Rodriguez

Mε εντυπωσιακό design αποικιακού στυλ το Juan Rodriquez προστέθηκε στο δυναμικό του Ψυρρή (Παλλάδος 3), για να δώσει εξωτικό χαρακτήρα στις εξόδους των αθηναίων. Παντρέματα γεύσεων με εκλεκτά cocktails σε ένα bar βγαλμένο από άλλη εποχή, σε αυτόν τον «θησαυρό» σε μια από τις ανερχόμενες (και πάλι) γειτονιές της Αθήνας.

Η διακόσμηση, αδιαμφισβήτητα, είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, ενώ  τα πάντα είναι φτιαγμένα στο χέρι –από τους πολυελαίους μέχρι τους ξύλινους ζωγραφισμένους τοίχους και τους φοίνικες.

Beertime

Στην καρδιά του Ψυρρή, ακριβώς πάνω στην Πλατεία Ηρώων, η Beertime είναι μια μπυραρία που μυεί τους επισκέπτες της στα μυστικά του ζύθου. Μια ευρεία γκάμα επιλογών, εγχώριες και διεθνείς προτάσεις επιλεγμένες με αυστηρά κριτήρια, γεμίζουν τον κατάλογό της. Διαθέτει και δείγματα των 250 ml για να δοκιμάσει ο επισκέπτης όσες περισσότερες θέλει σε πιο οικονομικές τιμές. Το μενού εμπλουτίζεται με γευστικούς μπιρομεζέδες.