Είναι δύσκολο να βρει κανείς τόσο όμορφα φυσικά τοπία σε απόσταση 30-40 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας. Μια άκρως αναζωογονητική εμπειρία μακριά από την βουή της Αθήνας, σας περιμένει, σε απόσταση αναπνοής από αυτήν.

Δύο μικροί «παράδεισοι» συστήνουν το μεγαλείο της φύσης σε όσους επιλέξουν να πραγματοποιήσουν μια εξόρμηση στη φύση και να επισκεφτούν τον καταρράκτη της Πεντέλης ή τη Λίμνη Μπελέτσι στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Καταρράκτης Πεντέλης

Μικρό μυστικό της περιοχής, ο καταρράκτης Πεντέλης, γνωστός και ως καταρράκτης Βαλανάρη, δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο, γι αυτό και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όποιον τον ανακαλύψει. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να κάνετε πικνίκ και να απολαύσετε τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Ο μικρός αυτός καταρράκτης, ύψους περίπου 5-6 μέτρων, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις βροχές. Όταν τα νερά λιγοστεύουν δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες, ενώ όταν βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. Βρίσκεται στην περιοχή του Ντράφι, νότια της Πεντέλης, λίγα μέτρα κάτω από την Λεωφόρο Αχαιών. Στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου ξεκινάει ένας μικρός κατηφορικός χωματόδρομος που μετά από 100 μέτρα καταλήγει στον καταρράκτη.

Λίμνη Μπελέτσι

Από τους μυστικούς και αναπάντεχα πανέμορφους προορισμούς σε απόσταση περίπου 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, η Λίμνη Μπελέτσι συναντάται στους πρόποδες της Πάρνηθας και προκαλεί έκπληξη σε όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε περίπου το 1972-1975, ενώ γύρω της απλώνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδνών. Εκτός από την παρέα σας, συντροφιά θα σας κρατάνε πάπιες, κύκνοι, χελώνες και βατραχάκια που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.

Μονοπάτια για πεζοπορία αλλά και διαδρομές με το ποδήλατο ενδείκνυνται για όσους θέλουν να είναι δραστήριοι, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες της περιοχής. Για να την προσεγγίσετε βγαίνετε στην έξοδο Αφιδνών, συνεχίζετε μέχρι να περάσετε την κωμόπολη και κατευθύνεστε προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος (κάντε μια στάση για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής). Από εκεί ταμπέλες θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας.