Είναι 19 χρόνων, μία πληθωρική προσωπικότητα, έχει αδυναμία στις περούκες, ενώ πριν δύο χρόνια μίλησε ανοιχτά μέσα από τα social media για την ομοφυλοφιλία του. Ο λόγος για τον Μπιλάλ Ασανί, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Γαλλία στη φετινή Eurovision στο Ισραήλ, τον ερχόμενο Μάιο. Όμως, από όταν έγινε γνωστή η εκπροσώπησή του, ο νεαρός τραγουδιστής δέχεται πλήθος απειλητικών και ομοφοβικών μηνυμάτων από τους χρήστες του διαδικτύου.

Το τραγούδι με το οποίο θα διαγωνιστεί στην Eurovision έχει τίτλο «Roi» (βασιλιάς) και μιλάει για την ειλικρινή αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού μας. Ο Ασανί κέρδισε στον τελικό διαγωνισμό της χώρας του, το Destination Eurovision, ενώ θα εμφανισθεί απευθείας στον τελικό αφού η Γαλλία είναι μία από τις «Μεγάλες Πέντε» χώρες της ΕΒU.

Ωστόσο, η εκπροσώπηση από τον 19χρονο προκάλεσε ακόμη και ακραίες αντιδράσεις. Όταν συμμετείχε στο Destination Eurovision, κάποιοι επικριτές του τον χαρακτήρισαν «Άραβα με περούκα», ενώ τον τελευταίο καιρό δέχεται ένα μπαράζ ομοφοβικών και υβριστικών σχολίων μέσα από τα social media.

Ο Μπιλάλ Aσανί είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα του. Στα 15 του χρόνια συμμετείχε στο τηλεοπτικό σόου The Voice Kids της Γαλλίας, όπου είχε τραγουδήσει το «Rise Like a Phoenix», με το οποίο η Κοντσίτα Βουρστ είχε κερδίσει το 2014 τον διαγωνισμό της Eurovision, για λογαριασμό της Αυστρίας.

Πριν δύο χρόνια, αποκάλυψε για πρώτη φορά στους θαυμαστές του ότι είναι γκέι μέσα από το διαδίκτυο γράφοντας ένα τραγούδι με τίτλο Hold Your Hand (Σου Κρατάω το Χέρι) και ανεβάζοντάς το στο Twitter: «Δεν μπορώ να σταματήσω όλα τα οργισμένα μάτια που προσπαθούν να κατακρίνουν την αγάπη μας. Αλλά το ξέρεις ότι θα χαμογελάσω όταν θα μου επιτρέπεται να σου κρατήσω το χέρι».

Δύο γαλλικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων -οι Stop Homophobie και Urgence Homophobie – υποστηρίζουν ότι μέτρησαν πάνω από 1.500 «προσβλητικά, ρατσιστικά ή απειλητικά tweets που αφορούν τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και/ή την εμφάνισή του».

Μάλιστα, οι οργανώσεις αυτές έχουν δεσμευτεί πως θα προσφύγουν νομικά εναντίον όποιου προσβάλλει τον Aσανί. Ο ίδιος, πάντως, απαντά στους επικριτές του πως το γεγονός ότι επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην Eurovision είναι «η καλύτερη απάντηση στο μίσος τους».