Δίχως αμφιβολία πρόκειται για το θέμα των ημερών: Το κούρεμα. Ανέκαθεν, από τον Σαμψών και τη Δαλιδά μέχρι το νόμο περί τεντιμποϊσμού και τους ονειροκρίτες, το haircut είχε συμβολική σημασία. Γενικά δεν είναι για καλό.

Έχει γίνει μάλιστα τόσο επίκαιρο που ακόμη και ο κυρ-Γιάννης, ο μπαρμπέρης της γειτονιάς μου, με ρώτησε τις προάλλες: «Πόσο τοις εκατό θέλεις να στα πάρω; 21% (όπως στη συμφωνία του Ιουλίου), 40% (όπως θέλουν οι τραπεζίτες) ή 60% (όπως θέλουν οι Γερμανοί που έχουν ήδη ξεφορτωθεί τα «σκουπίδια»);». Μεροκαματιάρης άνθρωπας, δε μου θυμίζει Golden Boy, αλλά μου μπήκαν κάτι ιδέες όταν απέφυγε να μου κόψει απόδειξη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός αναντίρρητο ότι ως λαός αυτό τον καιρό μοιάζουμε με νεοσύλλεκτο, καθώς, ως γνωστόν, πήγαμε για μαλλί (κάτι λεφτά που τελικά δεν υπήρχαν) και βγήκαμε κουρεμένοι. Η ιστορία θα δείξει εάν όλα αυτά γίνονται για καλό ή όχι. Πάντως, σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας, η φράση «με γεια το κούρεμα» είθισται να συνοδεύεται από καρπαζιά και κάτι μου λέει πως αυτό το haircut δε θα αποτελέσει εξαίρεση.

Εμείς εδώ, όμως, δεν είμαστε για να μιλάμε για αυτά, αλλά για να γράφουμε για μουσική και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας «γράψω» μια κασετούλα, θυμίζοντας κάποια τραγούδια για το κούρεμα.

1. George Thorogood & The Destroyers – «Get A Haircut»
«Get a haircut and get a real job» μας λέει ο αμερικανός bluesman, αλλά στις μέρες μας το πρώτο φαντάζει απείρως πιο εύκολο από το δεύτερο…

2. Beck – «Devil’s Haircut»
Το δεύτερο single από τον πιο cool δίσκο των ’90s, το «Odelay» του Beck, τα λέει όλα για το ποιός βρίσκεται πίσω από το λούκι που τραβάμε. Ain’t it so Frau Merkel?
3. Διονύσης Σαββόπουλος – «Κωλοέλληνες»
To «Κούρεμα» (1989) κυκλοφόρησε σε δύσκολες ημέρες για τη χώρα ή έτσι νομίζαμε, καθώς το μυαλό μας δεν πήγαινε στα τωρινά. Ο «Νιόνιος» έφαγε τρελό κράξιμο, αλλά τα έλεγε από τότε: «πέντε αιώνες δύσης εθνικής, θα ζήσεις από ‘δω και μπρος».

4. The Who – «Cut My Hair»
Τι να πει κανείς για τους Who και τη «Quadrophenia» (1973); Έπος.
5. Regina Spektor – «Samson»
Έτσι, για να μη με λέτε κάφρο, πάρτε και ένα «ευαίσθητο» από το πολύ όμορφο “Begin To Hope” (2006) της εξαιρετικής αοιδού.
6. Hot Hot Heat – «Haircut Economics»
Υπάρχουν άλλα πιο γνωστά και σαφώς καλύτερα, αλλά αυτό κι αν είναι στο θέμα!
7. Fleet Foxes – «Bedouin Dress»
Δεν είναι ακριβώς για το κούρεμα, αλλά: α) προέρχεται από τον καλύτερο -κατ’ εμέ- φετινό δίσκο (“Helplessness Blues”), β) το έγραψαν μαλλιάδες που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τις κατασκευάστριες ξυραφιών στο Seattle και γ) περιέχει μια πολύ όμορφη αλληγορία για το χρέος: «If to borrow is to take and not return, I have borrowed all my lonesome life / And I can’t, no I can’t get through / The borrower’s debt is the only regret of my youth».
9. Pavement – «Cut Your Hair»
Η μεγαλύτερη επιτυχία των alternative Καλιφορνέζων από το 1994. «Ι’m just a boy with a new haircut».
10. Crosby, Stills, Nash & Young – «Almost Cut My Hair»
Το πιο κλασικό από όλα από το “Déjà Vu” (1970). «But I am not giving an inch to fear». Τι να φοβηθεί άλλωστε μια τέτοια τετράδα;
11. «Hair»
Από το σπουδαίο musical. Απίθανη σκηνή (απόπειρας) κουρέματος στην κινηματογραφική μεταφορά, σε σκηνοθεσία Milos Forman. Το πέτυχα μεταγλωττισμένο στα «βαρβαρικά» (εδώ) που ταιριάζει καλύτερα στην ημέρα. Nein, nein, nein!

Και σου έκανε ένα μαλλί! Άντε, με τις υγείες μας.

Πηγή: rocking.gr