To 2014 η ταινία του «Mommy» ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών και απέσπασε το Βραβείο Επιτροπής.

Και μόλις πέρσι το βίντεό του για το τραγούδι της Αντέλ «Hello» έγινε φαινόμενο της ποπ κουλτούρας.

Στα 27 του χρόνια ο σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν γυρίζει στο Μόντρεαλ του Καναδά το έβδομο φιλμ του με τίτλο «The Death and Life of John F. Donovan» (Ο θάνατος και η ζωή του Τζον. Φ. Ντόνοβαν).

Το καστ της πρώτης του ταινίας στην αγγλική γλώσσα περιλαμβάνει πολλούς γνωστούς αστέρες του κινηματογράφου, Τζέσικα Τσαστέιν, Νάταλι Πόρτμαν, Σούζαν Σάραντον και Θάντι Νιούτον, καθώς και τον Κιτ Χάρινγκτον που είναι πολύ δημοφιλής από το «Game of Thrones».

Θεματικά η ταινία διερευνά τις δυσκολίες της φήμης και τις παγίδες της show business. Ένας Αμερικανός σταρ του σινεμά βρίσκει την αλληλογραφία του με έναν 11χρονο ηθοποιό δημοσιευμένη σε περιοδικά κι αυτό αρχίζει να καταστρέφει τη ζωή και την καριέρα του.

«Πάντα ήθελα να αφηγηθώ αυτή την ιστορία για τη μισαλλοδοξία και για το πώς το Χόλιγουντ ρίχνει στο περιθώριο διαφορετικούς ανθρώπους» ανέφερε ο Γαλλοκαναδός σκηνοθέτης στο CNN. «Για μένα καλή αφήγηση, είναι η αφήγηση που απολαμβάνω να βλέπω, είναι θέμα ακρίβειας», τόνισε.

«Συνεργάζομαι με κάποιον που είναι της γενιάς μου κι αυτό είναι κάτι καινούριο» ανέφερε ο Χάρινγκτον για τον Ντολάν. «Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι και ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σε μεγάλο βαθμό ζει το κείμενο» πρόσθεσε.

Ο Ντολάν συμφωνεί ότι το να είναι ηθοποιός παίζει μεγάλο ρόλο στο πως προσεγγίζει την τέχνη του. Ωστόσο τονίζει ότι η δημιουργία μίας ταινίας είναι μια συλλογική τέχνη, στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες και τεχνικοί. «Είναι κάτι που επινοείς μόνος σου, αλλά δημιουργείται από πολλούς» ανέφερε.