Στην Πλατεία Νερού στο Δέλτα Φαλήρου ξεκινάει σήμερα το φεστιβάλ Release Athens στο οποίο θα ακουστούν μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως οι Beirut, Parov Stelar, PJ Harvey, Sigur Ros, αλλά και νέοι ανερχόμενοι που θα μας απασχολήσουν πολύ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τη διοργάνωση ανοίγουν οι Beirut το συγκρότημα που δημιούργησε ο χαρισματικός Ζακ Κόντον στη Σάντα Φε των ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια και πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα ονόματα της indie / folk και world music παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα έχουν ένθερμο ακροατήριο.

Μαζί τους θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας οι Daughter, μία αγγλική indie/folk μπάντα, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο της «Not To Disappear», ο 38χρονος Καλιφορνέζος συνθέτης και τραγουδοποιός της indie-folk Cass McCombs, η Ειρήνη Σκυλακάκη με την πολυμελή της μπάντα και ο τραγουδοποιός και πολυοργανίστας Μoa Bones (Δημήτρης Αρώνης).

Στις 3 Ιουνίου βασικό όνομα της βραδιάς είναι ο πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα και συχνός επισκέπτης μας Parov Stelar, dj και παραγωγός από την Αυστρία που καθιέρωσε το electro-swing, συνδυάζοντας επιτυχώς jazz και swing ήχους από το παρελθόν με σύγχρονη electronica. Με 10 άλμπουμ και EP στο ενεργητικό του, πολλές επιτυχίες σε ολόκληρο τον κόσμο και έναν ανορθόδοξο συνδυασμό διάφορων μουσικών ειδών, ο Parov Stelar με την μπάντα του θα παρουσιάσουν το πρόσφατο διπλό του άλμπουμ «The Demon Diares» αλλά και επιτυχίες του παρελθόντος.

Νωρίτερα θα δούμε τους Postmodern Jukebox, το μουσικό όχημα του πιανίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Scott Bradlee που ξεκίνησε το 2013 βάζοντας σκοπό να διασκευάσει εκατοντάδες μεγάλες επιτυχίες της εποχής μας – και όχι μόνο – με ένα στιλ που παραπέμπει απευθείας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Έχοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια ακόλουθους στο YouTube, οι Postmodern Jukebox παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα, από το σαλόνι του Bradlee στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ένα νέο τραγούδι. Από Lady Gaga, Adele και Katy Perry , Radiohead, White Stripes και Cure μέχρι Beyonce, Taylor Swift και Gwen Stefani.

Την ίδια μέρα, θα ανέβουν στη σκηνή του Release Athens και οι γνωστοί στο ελληνικό κοινό Chinese Man, των οποίων η μουσική είναι επηρεασμένη από το hip hop, αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνει στοιχεία από dub, afrobeat, swing και jazz, ο παραγωγός, DJ και μουσικός RSN και η alternative ποπ μπάντα GAD. Μετρώντας ήδη έντεκα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, οι GAD εξακολουθούν να έχουν συνεχές airplay στα ελληνικά ραδιόφωνα με τραγούδια όπως το «Waves», «The End Of The Road» και «This Light In You». Αυτό όμως που τους χαρακτηρίζει περισσότερο είναι τα πολύ δυνατά τους live, όπου ξεδιπλώνουν εμφατικά τις new wave καταβολές τους και τα ακούσματα τους από την βρετανική σκηνή της δεκαετίας του ’80 και του ΄90.

Στις 7 Ιουνίου καλεσμένη του φεστιβάλ είναι η PJ Harvey για την οποία οι συστάσεις περιττεύουν, όχι γιατί είναι ευρέως γνωστή αλλά γιατί η ίδια, με κάθε άλμπουμ της, φροντίζει να μας επανασυστήνεται. Μια συναρπαστική πορεία σχεδόν 25 ετών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς μετά από «σιωπή» πέντε ετών, η Harvey επιστρέφει στη δισκογραφία με το 9o άλμπουμ της, «The Hope Six Demolition Project» και τις ζωντανές εμφανίσεις να αποτελούν ήδη το γεγονός της χρονιάς στον κόσμο της μουσικής. Μαζί της θα εμφανιστεί η δημοφιλής ψυχεδελική μπάντα The Brian Jonestown Massacre. Ο αρχηγός της Anton Newcombe και η πολυπληθής παρέα του, θα βρίσκονται στη σκηνή του Release Athens λίγες εβδομάδες μετά την νέα headliner συμμετοχή τους στο Levitation (πρώην Austin Psych Fest), το μεγάλο ψυχεδελικό φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο η Reverberation Appreciation Society των Black Angels. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι Slowdive, οι Closer (ένα από τα δημοφιλέστερα σύνολα στο χώρο της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής, εδώ και δύο δεκαετίες) και το αθηναϊκό psych rock δίδυμο The Noise Figures.

Το φινάλε έρχεται στις 13 Ιουνίου, με ιδιαίτερα δυνατά ονόματα και headliners τους Ισλανδούς Sigur Rós. Αδιαμφισβήτητα κορυφαίο όνομα στο χώρο του post rock, οι Sigur Rós συνδυάζουν με ονειρικό τρόπο στοιχεία από ambient / dream pop / progressive rock με νεο-κλασσική και μινιμαλιστική αισθητική.

Επιστρέφοντας στο τριμελές σχήμα με το οποίο ξεκίνησαν, πριν από 22 χρόνια στο Ρέκιαβικ, και με τη συνοδεία εγχόρδων και πνευστών, έρχονται στο Release Athens για να παρουσιάσουν το μεγαλύτερο σόου της καριέρας τους, με κομμάτια από ολόκληρο τον κατάλογό τους, ακόμα και από το – παραγνωρισμένο στην εποχή του – ντεμπούτο τους, «Von». «Κάθε φορά που ξεκινάς μία περιοδεία θέλεις να είναι διαφορετική… και κάθε φορά είναι, συνήθως επειδή έχεις ένα νέο άλμουμ που επιθυμείς να παίξεις στον κόσμο. Αυτή τη φορά, πέρα από το να παίζουμε τραγούδια που γνωρίζετε, θέλαμε να θυμηθούμε το ενστικτώδες συναίσθημα που βιώναμε στον απόηχο του ‘Ágætis Byrjun’, όταν επί δύο χρόνια σχηματίζαμε και επαναπροσδιορίζαμε τα κομμάτια που θα περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ, ζωντανά μπροστά στον κόσμο, νύχτα με τη νύχτα. Με αυτό στο μυαλό, με χαρά ανακοινώνουμε πως θα παίξουμε σε φεστιβάλ το καλοκαίρι που έρχεται με ένα πνεύμα περιπέτειας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι πως θα είναι διαφορετικά, με νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια, ένα νέο σόου και ίσως μερικά ακόμα ‘νέα’ πράγματα. Πέρα από αυτό, μπορούμε μόνο να σας ζητήσουμε να μας εμπιστευτείτε», δηλώνουν οι ίδιοι για την επερχόμενη περιοδεία τους.

Πριν από αυτούς θα εμφανιστούν οι Τεξανοί Black Angels, το δημοφιλές γκρουπ του ψυχεδελικού rock που έρχονται να γιορτάσουν στην Αθήνα τα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού πρώτου τους άλμπουμ, «Passover».

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν, οι DIIV που έρχονται από τη Νέα Υόρκη στο Release Athens αμέσως μετά τη κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου δεύτερου δίσκου τους, «Is The Is Are», το οποίο αποτελείται από κομμάτια που ο Ζάκαρι Κόουλ Σμιθ έχει γράψει τα τελευταία χρόνια, ο Theodore ο οποίος ετοιμάζει μέσα στον Ιούνιο την ευρωπαϊκή κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου «It Is But It’s Not» (εδώ κυκλοφορεί από τον Οκτώβρη του 2015), καθώς και οι post-rockers Afformance, οι οποίοι θ’ ανοίξουν την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.