Ένα ταξίδι μνήμης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» κείμενα λογοτεχνών με καταβολές ή αναφορές στην πόλη, τα οποία θα παρουσιαστούν ως Αναλόγιο, θα περιλαμβάνει η νέα δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Ανασκαφή 1», η πρεμιέρα της οποίας θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στις 4 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μμ.

Αποσπάσματα από το έργο των Γιώργου Θέμελη, Γιάννη Τζανή, Νίκου Καββαδία, Φρίξου Μακρή, Νίνας Κοκκαλίδου-Ναχμία, Γιώργου Βαφόπουλου, Δημήτρη Μίγγα, Ζωής Καρέλλη, Θόδωρου Γρηγοριάδη, Γιώργου Γκόζη, Αλβέρτου Ναρ, Κωστή Μοσκώφ, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κώστα Ταχτσή, Χρόνη Μίσσιου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη και Ράσελ Θόρντον αποκαλύπτουν διαδοχικά στρώματα από το λογοτεχνικό και κοινωνικό “υπέδαφος” της Θεσσαλονίκης.

Τα κείμενα του Αναλογίου, που φωτίζουν την παλιά αλλά και τη σύγχρονη ζωή της Θεσσαλονίκης, επέλεξε η Μαρία Τσιμά. Την παρουσίαση του Αναλογίου έχουναναλάβει δύο τετραμελείς ομάδες ηθοποιών: Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Κολοβός, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Σφυρίδης, Νάσια Γεωργίου, Κώστας Ίτσιος, Αλέξανδρος Μούκανος, Νίκος Πολοζιάνης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.