Ο μεγάλος διαγωνισμός της Eurovision πλησιάζει. Οι 37 χώρες ανακοινώνουν διαρκώς τα τραγούδια που θα στείλουν στο Μάλμε της Σουηδίας και τα πρώτα φαβορί έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα στοιχήματα.

Τα τρία φαβορί

Στην πρώτη θέση εδώ και καιρό φιγουράρει η Κροατία. Το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim», που ερμηνεύει ο Baby Lasagna, σαρώνει, αν και πολλοί το κατηγόρησαν ότι είναι πιστή αντιγραφή από το κομμάτι με τίτλο «Espectro» του DJ Adrian De La Vega, το οποίο έχει κυκλοφορήσει στο Spotify από το 2020. Ο Baby Lasagna περιέγραψε τον εαυτό του ως εσωστρεφή και ανέφερε ότι πάντα όταν βγαίνει στη σκηνή κάτι στο κεφάλι του γυρίζει και γίνεται κάποιος άλλος. Παραδέχτηκε πως γνώριζε ότι ήταν το φαβορί, ωστόσο τον είχε μπερδέψει λίγο η διαδικασία της ψηφοφορίας. Μέχρι πέρσι ήταν ο κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Manntra, ωστόσο αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα, κυκλοφορώντας τα δικά του singles.

Στη δεύτερη θέση φιγουράρει, μέχρι τώρα, η Ουκρανία με ένα κομμάτι που αναφέρεται στη Μητέρα Τερέζα και την Παναγία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού και της κριτικής επιτροπής, το ντουέτο της Jerry Heil και της ράπερ Alyona Alyona με το τραγούδι «Teresa & Maria» κέρδισε στον εθνικό διαγωνισμό της χώρας για την ουκρανική συμμετοχή στη Eurovision 2024 και οι δύο ερμηνεύτριες θα εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στο Μάλμε.

Την τριάδα συμπληρώνει η Ελβετία, που θα εκπροσωπηθεί από το Nemo με το τραγούδι «The Code». Η επιλογή του εκπροσώπου της χώρας για το 2024 έγινε από μία ελβετική επιτροπή, η οποία άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες, που κατέθεσαν τα τραγούδια τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του 2023, αλλά και από μία επιτροπή κοινού, προερχόμενη από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους οι τελικοί πέντε καλλιτέχνες ηχογράφησαν τα τραγούδια τους.

Το «Zari» της Μαρίνας Σάττι

Αναφορικά με το ελληνικό τραγούδι, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη, σε πρώτη φάση βρίσκεται εκτός δεκάδας και πιο συγκεκριμένα φιγουράρει στη 14η θέση.

Το «Zari» είναι ένα τραγούδι που παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Το βιντεοκλίπ σκηνοθέτησε ο Αυστραλός Zac Wiesel. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.